Του Θανάση Φουσκίδη 

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, το σύστημα Σαμαρά μπαίνει στην τελική ευθεία των σχεδιασμών του τόσο για την στάση της ΝΔ στην κρίσιμη σχετική ψηφοφορία όσο και τον έλεγχο του εσωκομματικού τοπίου τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. «Στην Συγγρού θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, αν το τελικό κείμενο περάσει από την Βουλή, θα δημιουργηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των δυσάρεστων προβλέψεων», επισημαίνουν οι παροικούντες την «γαλάζια» Ιερουσαλήμ.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρική στόχευση του πρώην πρωθυπουργού και των συνεργατών του σ' αυτή την φάση, είναι να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοιογένεια στην επικείμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να αποφευχθούν ηχηρές διαφοροποιήσεις που θα ρίξουν νερό στον μύλο των εσωκομματικών αμφισβητιών. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, σ'αυτή την φάση, προσατολίζεται στο «ναι» στην συμφωνία ανεξαρτήτως κάποιων ιδιαίτερων παραμέτρων που θα εξεταστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όπως έγραψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σε προηγούμενο φύλλο τους, η παρακαταθήκη αυτή, θα αποτελέσει με βάση το πλάνο της κομματικής ηγεσίας, τον βασικό άξονα γύρω από τον οποίο θα κινηθεί το σχέδιο των επόμενων βημάτων στο εσωτερικό μέτωπο. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να κάνει ρελάνς στους δελφίνους, κινώντας ο ίδιος τις διεργασίες για την σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, ζητώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Ως εκ τούτου, τόσο με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του στενού του συνεργάτη Δημήτρη Σταμάτη (προφανώς κατόπιν εντολής του πρώην πρωθυπουργού), επιχειρείται ξεκάθαρο άνοιγμα προς την πλευρά των βουλευτών που όλο αυτό το διάστημα συζητούσαν με τους βασικούς δελφίνους (Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Δένδια και Ευριπίδη Στυλιανίδη) για την επίσπευση των διαδικασιών διαδοχής. «Ποντάρουν στο κλίμα δισταγμού και αναμονής που έχει δημιουργήσει η κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και στα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά Καραμανλή περί εγκράτειας μέχρι να βρεθεί άκρη για την χώρα», τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του περιβάλλοντος Σαμαρά.

Οι πρώτοι βεβαίως που έχουν προσεγγιστεί, είναι κοινοβουλευτικά στελέχη που είτε διατηρούσαν παραδοσιακούς πολιτικούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό, είτε τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη του 2009, ενάντια στην Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο λόγος για τους Μάριο Σαλμά, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις μαζώξεις των αμφισβητιών σε Αθηναϊκή Λέσχη και ξενοδοχείο Embassy (ενδεικτική ήταν παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρουσίαση του βιβλίου του την περασμένη εβδομάδα), Κώστα Γκιουλέκα, Θεόδωρο Καράογλου, Μάξιμο Χαρακόπουλο και Κώστα Τζαβάρα. Ωστόσο, οι εν λόγω βουλευτές, αν και δηλώνουν σε κάθε περίπτωση ανοικτοί να συζητήσουν με την κομματική ηγεσία, ειδικά εν μέσω της παρούσας πολιτικής συγκυρίας, διαμηνύουν πως εξακολουθούν να συνομιλούν με «όλους, ακούγοντας όλες τις απόψεις». Την ίδια ώρα, ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και στην κατέυθυνση στελεχών όπως ο Βασίλης Κικίλιας (που εσχάτως κλιμακώνει την αντιπολιτευτική του ρητορική), ο Χρίστος Δήμας και ο Κώστας Κατσαφάδος που συγκροτούσαν από το 2012 ως και τις τελευταίες εθνικές κάλπες την ομάδα των λεγόμενων «νεολοχαγών» του πρώην πρωθυπουργού, αλλά εδώ και μερικούς μήνες είχαν απομακρυνθεί από το περιβάλλον του. Η Συγγρού, εσχάτως επιχείρησε να αποκαταστήσει τις επαφές της τόσο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, συνομιλητές των οποίων πάντως, διαμηνύουν ότι ανεξαρτήτως των όποιων συγκλίσεων ή αποκκλίσεων από την κομματική γραμμή, έχουν τις δικές τους απόψεις αναφορικά με τους χειρισμούς που πρέπει να υιοθετηθούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η διαρροή Μεϊμαράκη περί αντίθεσής του στην επιχειρηματολογία περί εθνικής συνεννόησης ή δημιουργίας ευρωπαϊκού μετώπου, από την οποία σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, η ΝΔ δεν θα έχει κανένα πολιτικό όφελος, και η εκ διαμέτρου αντίθετη ανάλυση της πλευράς του Επιτρόπου, ο οποίος σε όλες τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις υπογραμμίζει την ανάγκη εύρεσης κοινού τόπου μεταξύ των πολιτικών και δη των ευρωπαϊκών κομμάτων. Επιπλέον, ο άλλοτε «γαλάζιος» γραμματέας εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα να δώσει η ΝΔ θετική ψήφο στο τελικό κείμενο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια παράλληλη διαδικασία, η ομάδα Σαμαρά επικρατεί να ελέγξει και τους κορυφαίους, που αν και αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρσης του εσωκομματικού status quo ελέω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο μέτωπο με τους θεσμούς (λαμβάνοντας και πόστα στο εσωκομματικό οργανόγραμμα), εσχάτως κάνουν λόγο περί ανάγκης να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «Ναι» ή το «Όχι» στην συμφωνία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που κάνει ξεκάθαρα λόγο για καταψήφιση της συμφωνίας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και σ' ένα δεύτερο επίπεδο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.