Αύριο θα είναι το τελικό ραντεβού στις Βρυξέλλες για τις διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας, στη βάση των αντιπροτάσεων που κομίζει η ελληνική αντιπροσωπεία.

Καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως στη συνάντηση θα είναι παρόντες εκπρόσωποι από όλους τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές δε θέλησαν να υπεισέλθουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση. Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει την ολική επαναφορά στις διαπραγματεύσεις, στέλνοντας όμως τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι το ελληνικό ζήτημα. 

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από τις 18 Ιουνίου, μία ημερομηνία η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας ενώ η ίδια ημέρα έχει και ξεχωριστή σημασία για την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι την πληροφόρηση του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γ.Χουλιαράκη απαρτίζουν την ελληνική αποστολή.

Στο μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ συγκαλεί την ίδια μέρα το γερμανικό κοινοβούλιο έτσι ώστε να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα εν μέσω έντονης εσωκομματικής αμφισβήτησης προς το πρόσωπό της ενώ την ίδια ακριβώς ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Αγ. Πετρούπολη για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Forum των BRICS μετά από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συγκεκριμένη επίσκεψη μόνο τυχαία δεν είναι αφού κατά το παρελθόν οι επαφές της Ελλάδας για την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS είχε συνδυαστεί με φημολογία για εναλλακτική χρηματοδότηση της ελληνικής οικομίας.

Το  γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δε ανακοίνωσε σήμερα ότι "επικεντρώνει τις προσπάθειές του στη διευθέτηση" της ελληνικής κρίσης και πρόσθεσε ότι δεν επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο για την περίπτωση αθέτησης πληρωμών δείχνοντας τη διάθεσή του ενόψει των διαπραγματεύσεων. 

ESM

Η συνεδρίαση του Eurogroup και η σύκληση της γερμανικής Βουλής δεν είναι τα μοναδικά γεγονότα που καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί ορόσημο. Την ίδια μέρα ορίστηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00 (τοπική ώρα), ενώ στις 14:30 θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντέισλμπλουμ. Ο τελευταίος με τη σειρά του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει θετική απόφαση για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Κωνσταντοπούλου

Αστάθμητο παράγοντα σε όλες αυτές τις παράλληλες διαδικασίες αποτελεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου αφού στις 18 Ιουνίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής για το χρέος που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ένα τμήμα του χρέους παράνομο,

Κοντολογίς την ίδια ακριβώς ημέρα ο Γιάννης Βαρουφάκης θα βρίσκεται στο Eurogroup για να "κλείσει" μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της οποίας δεν έχει συμμετάσχει, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Αγ. Πετρούπολη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Αθήνα θα δημοσιεύει συμπεράσματα για το χρέος που η χώρα ζητάει να αναδιαρθρωθεί.