Στην “ώρα μηδέν” πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, και όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η σημερινή είναι η πιο κρίσιμη μέρα.

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται το τελικό ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ώστε να αρθούν οι όποιες τελευταίες διαφωνίες υπάρχουν, και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου να βάλει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα για την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μετά και τις αποκαλύψεις της “FAZ” για τη ναρκοθέτηση της συμφωνίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την προηγούμενη εβδομάδα, η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στον Πολ Τόμσεν, ο οποίος ηγείται του κλιμακίου του Ταμείου, και γνωρίζει… όσο κανείς το ελληνικό ζήτημα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ το ελληνικό κλιμάκιο αποτελείται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να έχει αναλάβει και την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των συζητήσεων. 

Στο μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ συγκαλεί για τις 18 Ιουνίου το Γερμανικό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, εν μέσω έντονης εσωκομματικής αμφισβήτησης προς το πρόσωπό της, ενώ την ίδια ακριβώς ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Forum των BRICS, μετά από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η συγκεκριμένη επίσκεψη μόνο τυχαία δεν είναι, αφού κατά το παρελθόν οι επαφές της Ελλάδας για την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS είχε συνδυαστεί με φημολογία για εναλλακτική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Το  γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, ανακοίνωσε χθες ότι "επικεντρώνει τις προσπάθειές του στη διευθέτηση" της ελληνικής κρίσης, και πρόσθεσε ότι δεν επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο για την περίπτωση αθέτησης πληρωμών, δείχνοντας τη διάθεσή του ενόψει των διαπραγματεύσεων. 

ESM

Η συνεδρίαση του Eurogroup και η σύκληση της γερμανικής Βουλής δεν είναι τα μοναδικά γεγονότα που καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία, 18 Ιουνίου, αποτελεί ορόσημο. Την ίδια μέρα ορίστηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00 (τοπική ώρα), ενώ στις 14:30 θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισλμπλουμ. Ο τελευταίος με τη σειρά του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει θετική απόφαση για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Κωνσταντοπούλου

Αστάθμητο παράγοντα σε όλες αυτές τις παράλληλες διαδικασίες αποτελεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου αφού στις 18 Ιουνίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής για το χρέος που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ένα τμήμα του χρέους παράνομο,

Συνοψίζοντας, την ίδια ακριβώς ημέρα ο Γιάννης Βαρουφάκης θα βρίσκεται στο Eurogroup για να "κλείσει" μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την οποία δεν έχει συμμετάσχει, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Αγ. Πετρούπολη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Αθήνα θα δημοσιεύει συμπεράσματα για το χρέος που η χώρα ζητάει να αναδιαρθρωθεί.