Κόντρα Μάντζου - Μηταράκη για την προ ημερησίας: "O Μητσοτάκης φυγομαχεί και κρύβεται" - "Ας μην προσπαθούμε για μικροπολιτικούς λόγους να δημιουργούμε εντάσεις"
Ένταση στη Βουλή
Ο κ. Μάντζος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης "θα περάσει την εβδομάδα των Παθών" στη Βουλή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει
Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νότη Μηταράκη, με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και την ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, για τη δικαιοσύνη και τους Θεσμούς. Ο κ. Μάντζος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «θα περάσει την εβδομάδα των Παθών και αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός θα λογοδοτήσει στη Βουλή, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «φυγομαχεί». Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης απαντώντας στα πυρά του κ. Μάντζου είπε ότι «θα συζητηθεί στην Ολομέλεια κάθε θέμα που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει λόγος έντασης. Ας μην προσπαθούμε για μικροπολιτικούς λόγους να δημιουργούμε εντάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει η συζήτηση».
Διαβάστε: Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: Πανικόβλητος από τις ευθείες απειλές του Ταλ Ντίλιαν, ο "Νίξον" του Μαξίμου δραπετεύει
Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ «είναι πολιτικά ανήθικη γιατί ο πρωθυπουργός προκαλούσε κατά τα λοιπά τον κ. Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ, τη Βουλή στο σύνολό της, να είναι εδώ, να καταθέσει το αίτημα και να συζητήσουμε. Εμείς εδώ είμαστε, εκείνος φυγομαχεί, κρύβεται. Εκείνον ονομάζουν καταδικασμένα πρόσωπα "Έλληνα Νίξον" και τον εκβιάζουν δημόσια καταδικασμένα πρόσωπα από την ελληνική δικαιοσύνη και εκείνος κρύβεται. Εκείνος πιστεύει ότι χάρη στη λήθη του Πάσχα θα ξεχαστούν όλα. Θα περάσει την εβδομάδα των Παθών και αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός θα λογοδοτήσει στη Βουλή».
«Είναι βαρύτατη ευθύνη του προέδρου της Βουλής να προασπίσει τον Κανονισμό. Η ομερτά έχει σπάσει, έχουν ανοίξει τα στόματα και αρχίσουν οι δημόσιοι εκβιασμοί. Ένας από τους περίφημους "ιδιώτες" εκβιάζει. Κανένα από τα στοχοποιημένα πρόσωπα από τις αποκαλύψεις της δικαιοσύνης δεν έχει κινηθεί με μήνυση, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει υποστηρίξει την κατηγορία. Ποιος να υποστηρίξει την κατηγορία εις βάρος τίνων; Αυτών που φέρεται να πάρκαραν το αυτοκίνητό τους, μέσα στην ΕΥΠ, που φέρεται να ταξίδευαν σε επίσημες αποστολές Ελλήνων υπουργών, αυτών που εξήγαγαν το προϊόν τους σε ανελεύθερα καθεστώτα της Αφρικής με άδεια της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτών των "ιδιωτών" των τόσο άσχετων προσώπων με την κυβέρνηση που αποδεικνύεται ότι είχαν πρόσβαση σε κρατικά, στρατιωτικά, διπλωματικά μυστικά και κανείς δεν τους ελέγχει; Αυτό το ονομάζετε εθνική ασφάλεια; Αυτά θα σας τα απαντήσει ο λαός, όταν αποφασίσετε να αναμετρηθείτε στις ευθύνες σας με τις εκλογές», κατέληξε.
«Το άρθρο 143 του ΚτΒ προσδιορίζει εντός 30 ημερών την ημερομηνία που θα γίνει η συζήτηση. Ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε στις 28 Ιανουαρίου την πρόταση και την κατέθεσε στις 4 Μαρτίου. Προσδιορίζεται για τις 27 Μαρτίου γιατί είχαν εσωκομματικές διαδικασίες. Επαναπροσδιορίστηκε για τις 17 Απριλίου. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει κώλυμα γι' αυτό προτείναμε την 16η Απριλίου. Είναι απόλυτα ξεκάθαρη η προσπάθεια της κυβέρνησης ότι θέλει να προσδιορίσει αυτή τη συζήτηση. Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια κάθε θέμα που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει λόγος έντασης. Ας μην προσπαθούμε για μικροπολιτικούς λόγους να δημιουργούμε εντάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει η συζήτηση».
«Όταν προκύπτει από δικαστική απόφαση ότι υπήκοοι τρίτων κρατών είχαν και έχουν ενδεχομένως μέχρι σήμερα πρόσβαση και στην κατοχή τους διπλωματικά, στρατιωτικά απόρρητα και κρατικά μυστικά, ότι υπάρχουν απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις κατασκοπείας εις βάρος της χώρας μας και είστε εσείς που χρωστάτε απαντήσεις και δεν τις παρέχετε, τότε πρέπει αυτή η συζήτηση να επισπευστεί και να έρθει στο φως κάθε πτυχή της υπόθεσης. Πρέπει να έρθει στο φως ποιος, πότε και γιατί και με ποιον σκοπό κακοποίησε την εθνική ασφάλεια για αλλότριους σκοπούς δημιουργώντας μία βόμβα στον πυρήνα της ελληνικής Δημοκρατίας» κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.
Διαβάστε: Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: Πανικόβλητος από τις ευθείες απειλές του Ταλ Ντίλιαν, ο "Νίξον" του Μαξίμου δραπετεύει
Μάντζος: O Μητσοτάκης φυγομαχεί και κρύβεται
Ο κ. Μάντζος κατά την παρέμβασή του υποστήριξε ότι «μετά την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών που λειτούργησε ως καταλύτης και επιταχυντής σε νομικό και πολιτικό επίπεδο έχει εισέλθει σε νέα φάση. Σ΄αυτή την περίοδο, στην οποία τα ερωτήματα είναι ακόμα περισσότερα και παραμένουν αναπάντητα, το ελάχιστο που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση ήταν να ανταποκριθεί στα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στο κράτος δικαίου και στη δικαιοσύνη, όχι γενικά όποτε θέλει ο πρωθυπουργός, αλλά μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το άρθρο 143, παράγραφος 2 που είναι σαφέστατο και παράγει συγκεκριμένη υποχρέωση για την κυβέρνηση η οποία παραβιάζεται. Και είναι ανήθικη και αντικοινοβουλευτική επιλογή της κυβέρνησης να παραβιάσει αυτή την υποχρέωση».Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ «είναι πολιτικά ανήθικη γιατί ο πρωθυπουργός προκαλούσε κατά τα λοιπά τον κ. Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ, τη Βουλή στο σύνολό της, να είναι εδώ, να καταθέσει το αίτημα και να συζητήσουμε. Εμείς εδώ είμαστε, εκείνος φυγομαχεί, κρύβεται. Εκείνον ονομάζουν καταδικασμένα πρόσωπα "Έλληνα Νίξον" και τον εκβιάζουν δημόσια καταδικασμένα πρόσωπα από την ελληνική δικαιοσύνη και εκείνος κρύβεται. Εκείνος πιστεύει ότι χάρη στη λήθη του Πάσχα θα ξεχαστούν όλα. Θα περάσει την εβδομάδα των Παθών και αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός θα λογοδοτήσει στη Βουλή».
«Είναι βαρύτατη ευθύνη του προέδρου της Βουλής να προασπίσει τον Κανονισμό. Η ομερτά έχει σπάσει, έχουν ανοίξει τα στόματα και αρχίσουν οι δημόσιοι εκβιασμοί. Ένας από τους περίφημους "ιδιώτες" εκβιάζει. Κανένα από τα στοχοποιημένα πρόσωπα από τις αποκαλύψεις της δικαιοσύνης δεν έχει κινηθεί με μήνυση, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει υποστηρίξει την κατηγορία. Ποιος να υποστηρίξει την κατηγορία εις βάρος τίνων; Αυτών που φέρεται να πάρκαραν το αυτοκίνητό τους, μέσα στην ΕΥΠ, που φέρεται να ταξίδευαν σε επίσημες αποστολές Ελλήνων υπουργών, αυτών που εξήγαγαν το προϊόν τους σε ανελεύθερα καθεστώτα της Αφρικής με άδεια της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτών των "ιδιωτών" των τόσο άσχετων προσώπων με την κυβέρνηση που αποδεικνύεται ότι είχαν πρόσβαση σε κρατικά, στρατιωτικά, διπλωματικά μυστικά και κανείς δεν τους ελέγχει; Αυτό το ονομάζετε εθνική ασφάλεια; Αυτά θα σας τα απαντήσει ο λαός, όταν αποφασίσετε να αναμετρηθείτε στις ευθύνες σας με τις εκλογές», κατέληξε.
Μηταράκης: Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια κάθε θέμα που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ - Δεν υπάρχει λόγος έντασης
«Δεν μου προκαλεί εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ εκ των ουκ άνευ προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητή ένταση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει προ ημερησίας για το κράτος δικαίου. Είναι απολύτως καλοδεχούμενη η πρόταση και επιδιώκουμε να γίνει αυτή η συζήτηση» απάντησε στον κ. Μάντζο ο «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μηταράκης.«Το άρθρο 143 του ΚτΒ προσδιορίζει εντός 30 ημερών την ημερομηνία που θα γίνει η συζήτηση. Ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε στις 28 Ιανουαρίου την πρόταση και την κατέθεσε στις 4 Μαρτίου. Προσδιορίζεται για τις 27 Μαρτίου γιατί είχαν εσωκομματικές διαδικασίες. Επαναπροσδιορίστηκε για τις 17 Απριλίου. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει κώλυμα γι' αυτό προτείναμε την 16η Απριλίου. Είναι απόλυτα ξεκάθαρη η προσπάθεια της κυβέρνησης ότι θέλει να προσδιορίσει αυτή τη συζήτηση. Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια κάθε θέμα που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει λόγος έντασης. Ας μην προσπαθούμε για μικροπολιτικούς λόγους να δημιουργούμε εντάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει η συζήτηση».
Μάντζος: Πρέπει να έρθει στο φως ποιος και με ποιον σκοπό κακοποίησε την εθνική ασφάλεια για αλλότριους σκοπούς
«Κατηγορήθηκα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τεχνική ένταση. Μιλάμε για τον Κανονισμό της Βουλής, δεν είναι θέμα διαθεσιμότητας. Το πρόγραμμα για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν γνωστό από το φθινόπωρο. Εμείς επιδιώκουμε τη συζήτηση. Δεν είναι θέμα διαθεσιμότητας, είναι συγκεκριμένες ημερομηνίες από τον Κανονισμό της Βουλής. Η παράγραφος 3 του Κανονισμού της Βουλής δεν δίνει προνόμια στον πρωθυπουργό να συνεννοείται με τον πρόεδρο της Βουλής για την παράταση προθεσμιών. Ο κανονισμός ισχύει για όλους. Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται το κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να διαφύγει από τα σκληρά και διαρκώς αυξανόμενα ερωτήματα. Επειδή φοβάται τις αποκαλύψεις, τις δηλώσεις, αλλά και το τι μπορεί να κοστίσει στην κυβέρνησή του, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει γι' αυτή τη Βουλή ότι δεν θα έχει τις απαντήσεις που δικαιούται, και από αυτές τις απαντήσεις που υποχρεούται να τις υποβάλει ο πρωθυπουργός» τόνισε ανταπαντώντας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.«Όταν προκύπτει από δικαστική απόφαση ότι υπήκοοι τρίτων κρατών είχαν και έχουν ενδεχομένως μέχρι σήμερα πρόσβαση και στην κατοχή τους διπλωματικά, στρατιωτικά απόρρητα και κρατικά μυστικά, ότι υπάρχουν απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις κατασκοπείας εις βάρος της χώρας μας και είστε εσείς που χρωστάτε απαντήσεις και δεν τις παρέχετε, τότε πρέπει αυτή η συζήτηση να επισπευστεί και να έρθει στο φως κάθε πτυχή της υπόθεσης. Πρέπει να έρθει στο φως ποιος, πότε και γιατί και με ποιον σκοπό κακοποίησε την εθνική ασφάλεια για αλλότριους σκοπούς δημιουργώντας μία βόμβα στον πυρήνα της ελληνικής Δημοκρατίας» κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.
En