Παύλος Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Ως εδώ, να μπει μία κόκκινη γραμμή σε μία διαχρονική παθογένεια - Η κυβέρνηση έχει μια αρχή να γίνονται δεκτά τα αιτήματα άρσης ασυλίας"
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
"Επί της αρχής, γίνονται δεκτά τα αιτήματα άρσης ασυλίας", ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και όσον αφορά την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Παύλος Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ
Στον απόηχο των νέων δικογραφιών που φτάνουν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που εμπλέκουν στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ερωτηθείς για τη δεύτερη δικογραφία και τα ονόματα των εμπλοκομένων είπε: «Εξαρτάται από το πότε θα διαβιβαστεί στη Βουλή, όταν έρθει και μπορεί να είναι σε γνώση των βουλευτών θα λάβουμε αντιστοίχως γνώση. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση να απαντήσω στα εύλογα ερωτήματα. Επί της αρχής η κυβέρνηση έχει μια αρχή να γίνονται δεκτά τα αιτήματα άρσης ασυλίας, αυτό προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων επτά ετών, 48 έγιναν δεκτά και 26 δεν έγιναν».Όσον αφορά τα πρόσωπα για τα οποία μπορεί να εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 86, ο κ. Μαρινάκης είπε «αν θεωρηθούν ότι υπάρχουν στοιχεία για ενδείξεις θα ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86, αν όχι δεν θα το κάνουμε επειδή μόνο και μόνο το θέλουν από την αντιπολίτευση». «Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, μην ρίξουμε στην πυρά το σύνολο των ανθρώπων που μπορεί απλά να ενδιαφέρθηκαν για συντοπίτες τους. Το να δικάζουμε κάποιον πολιτικά πριν ενημερωθούμε είναι ανεύθυνο και ανέντιμο. Πρέπει να δούμε τι έχει αυτή η δικογραφία», πρόσθεσε.
«Ας μην βιαζόμαστε σχετικά με το αν πράγματι αναφέρονται εν ενεργεία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές», απάντησε ο κ. Μαρινάκης σχετικά με το αν θα ζητηθούν παραιτήσεις υπουργούν και βουλευτών, σχετικά με την υπόθεση. «Δεν απαντώ σε φήμες», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για συγκεκριμένα ονόματα πρώην υπουργών σχετικά με τις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πιο αναλυτικά, σημείωσε, πως «από ό,τι φαίνεται από τις περιγραφές, τις διαρροές μιλάμε για μια περίπτωση συνδρομής σε περιπτώσεις κατά τη δικαιοσύνη παράτυπων αγροτικών επιδοτήσεων. Ποια είναι η δουλειά του κράτους; Να κάνει πράξη το "ως εδώ". Να βάλει μια γραμμή σε μια παθογένεια που δεν είναι 5 ή 7 ετών και είναι διαχρονική. Το να εξασφαλίσουμε αυτό να μην γίνει ξανά ήταν η μεγάλη μεταρρύθμιση με κορωνίδα τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Μετά από αυτό και να θέλουν κάποιοι να παρέμβουν, είναι αδύνατο. Δυστυχώς τη μεταρρύθμιση αυτή δεν την ψήφισε η αντιπολίτευση».
Παρατήρησε, ακόμα, ότι «η συζήτηση θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια του πολιτικού συστήματος. Βλέπω πολύ παλαιά κομματικά στελέχη ανακάλυψαν το ρουσφέτι. Εδώ αξιολογήθηκαν τηλεφωνήματα που συμμετείχαν βουλευτές και αυτό που έκριναν ποινικά ενδιαφέρον προς διερεύνηση δεν είναι το σύνολο των τηλεφωνημάτων αλλά αυτές που μπορεί να αποτελούν παράνομο αδίκημα. Μη ρίξουμε στην πυρά το σύνολο των ανθρώπων που μπορεί να ενδιαφέρθηκαν για συμπολίτες/ψηφοφόρους. Συμπεριφορές που ενοχλούν τον κόσμο θα πρέπει να απομονωθούν χωρίς κόμματα υποκριτικά να λένε ότι τώρα ανακάλυψαν τον τροχό».
«Εγώ δεν θυμάμαι κανένα καθεστώς, όπως μας κατηγορούν εκτός τόπου και χρόνου, να λειτουργεί επί των ημερών του τόσο άψογα μια έρευνα των αρχών που περιλαμβάνει επισυνδέσεις και αυτό το δήθεν καθεστώς να δέχεται - πολύ σωστά - στο πλαίσιο των παρακολουθήσεων υπηρεσιακών στελεχών να ακούγονται βουλευτές τους και αυτοί να λογοδοτούν. Ό,τι θα δούμε είναι δουλειά των ελληνικών διωκτικών αρχών επί των δικών μας ημερών» πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραιτήσεων υπουργών που εμπλέκονται είπε «δεν πρόκειται να αποφύγουμε κανένα ερώτημα, όταν θα υπάρχει εικόνα είμαι βέβαιος ότι οι απαντήσεις θα καλύψουν την κοινωνία».
Για Τέμπη
Ερωτηθείς για όσα έγιναν στη δίκη των Τεμπών είπε: «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα έντασης με πρώτη την κ. Κωνσταντοπούλου. Αυτό που κάνει είναι μια μπαχαλοποίηση, είναι η δημιουργία περεταίρω κλίματος οργής στην πολιτεία, οφείλουμε ως κυβέρνηση να υψώσουμε τοίχος προστασίας στη δικαιοσύνη, οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά. Πρέπει να στηρίξουμε τους δικαστές. Αυτό δεν είναι πολιτική θέση. Αυτή η κόντρα που βλέπουμε μεταξύ της κα Κωνσταντοπούλου είναι πολύ επικίνδυνη για την δημοκρατία».
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη
Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συνεδρίασε εκ νέου σήμερα το πρωί, με θέμα τα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται από την Τετάρτη σε εξέλιξη στη χώρα, με μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, προκειμένου να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται, ήδη, σε κατάσταση ετοιμότητας «RED CODE» οι Περιφέρειες, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (περιλαμβανομένων των Σποράδων), Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη την επικράτεια δέχθηκε από χθες έως τις πρωινές ώρες σήμερα 854 κλήσεις. Χθες το φαινόμενο εξελίχθηκε δυναμικά όλη την ημέρα, μέχρι τις 21:00 είχαμε δεχθεί 113 κλήσεις εκ των οποίων 5 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και οι υπόλοιπες κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.
Μετά τα μεσάνυχτα όμως το φαινόμενο εκδηλώθηκε έντονα, στην Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές της Σταμάτας, του Διονύσου και της Νέας Μάκρης. Δυστυχώς στην Νέα Μάκρη είχαμε και ένα τραγικό περιστατικό, εξαιτίας της σφοδρότητας των φαινομένων, όπου εντοπίστηκε και απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ένας συνάνθρωπός μας κάτω από αυτοκίνητο.
Στην οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Μια σειρά από έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 1ης Απριλίου έλαβε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα μέτρα, τα όποια συμπεριλήφθησαν σε σχετική εγκύκλιο, αφορούσαν:
- πρώτον, στην υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, η διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι κ.λπ.
- δεύτερον, στην παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας και
- τρίτον στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία. Στην αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές προχώρησε ο οίκος Morgan Stanley Capital International. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για μία σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και μια ισχυρή διεθνή αναγνώριση της προόδου που έχει επιτύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα επανέρχεται στον πυρήνα των ανεπτυγμένων οικονομιών, όχι μόνο σε επίπεδο κρατικών ομολόγων, αλλά και σε επίπεδο κεφαλαιαγοράς. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια, διευρύνει τη βάση των διεθνών επενδυτών και δημιουργεί νέες προοπτικές χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις». Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά, δεδομένων των επιπτώσεων από την κρίση στη Μέση Ανατολή και ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Ειδικότερα, για τις τιμές στα καύσιμα γίνονται, καθημερινά, εκατοντάδες έλεγχοι. Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων στη Ρόδο, όπου, ελέγχθηκαν τα 2/3 των πρατηρίων καυσίμων στο νησί. Στο 50% αυτών διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις του ανώτατου πλαφόν τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη όσο και στο diesel, καθώς και μη καταχώριση στοιχείων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, κατά παράβαση των σχετικών υποχρεώσεων. Για τις παραβάσεις αυτές θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα σε 13 πρατήρια, συνολικού ύψους 65.000 €.
Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώθηκαν 8 πρατήρια στην περιοχή της Αττικής με σημαντικές παραβάσεις του νόμου περί ανώτατου πλαφόν καυσίμων, στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000€. Η Αρχή ελέγχει συστηματικά την αγορά και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανοχή σε φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας και παράνομης διακίνησης προϊόντων. Από χθες τέθηκε σε εφαρμογή και το μέτρο της επιδότησης του diesel με 20 λεπτά/λίτρο, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην άμεση μείωση της τιμής του καυσίμου, ενώ από τη Μ. Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το fuel pass στη βενζίνη.
Παράλληλα, διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι σε τρόφιμα και βασικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, με τα αποτελέσματά τους να αναμένονται. Αξίζει να σημειωθεί πως στο «μικροσκόπιο» της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή βρίσκονται περισσότερες από 100 εταιρείες τροφίμων για την τήρηση του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις χονδρεμπορίου κρέατος, φρούτων και λαχανικών και εταιρίες τροφίμων και ποτών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το επόμενο χρονικό διάστημα, σε όλο το εύρος της αγοράς.
Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων 130 διοικητικών προστίμων, που βεβαιώθηκαν από τη λειτουργία του συστήματος με τις κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης σε οκτώ σημεία αυξημένης επικινδυνότητας στην Αττική και αυτές σε δέκα λεωφορεία για τον έλεγχο της αντικανονικής κυκλοφορίας σε λεωφορειολωρίδες. Μέσα στο 2026 προβλέπεται να τοποθετηθούν περίπου 1.000 κάμερες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ η ανάπτυξη του δικτύου θα συνεχιστεί και το 2027. Ταυτόχρονα, αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί περίπου 300 κινητές κάμερες μέχρι τις αρχές του 2027. Η πρωτοβουλία υλοποιείται με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς.
Οι παραβάσεις, που καταγράφονται από τις κάμερες, βεβαιώνονται και αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους πολίτες στη Θυρίδα Πολίτη στο gov.gr και στο Gov.gr Wallet. Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιστροφή ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στους 121.000 αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς. Η διαδικασία αφορά παραστατικά που εκδόθηκαν το 2025, ενώ αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν αποκλειστικά έως και τις 15 Δεκεμβρίου του 2026. Το 2025, τρίτη χρονιά εφαρμογής της συγκεκριμένης ψηφιακής διαδικασίας, υποβλήθηκαν 120.565 αιτήσεις, με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται σε 35,4 εκατ. ευρώ.
En