Οξύτατη αντιπαράθεση εκτυλίχθηκε νωρίτερα στη Βουλή ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Ανδρουλάκηο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας ζήτησε εκλογές «προκειμένου να υπάρξει άνεμος αλλαγής».

«Τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά» απάντησε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ενθυμούμενος τη φράση που είχε πει παλαιότερα ο Κώστας Καραμανλής στον Γιώργο Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι «ζητάτε εκλογές και μου θυμίσατε το αρνί που ζητά να έρθει το Πάσχα». «Προηγήθηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και είχατε δικαίωμα να αρνηθείτε να κάνετε κυβέρνηση - εάν χρειαστεί με τη ΝΔ. Προφανώς η επιλογή σας είναι να κάνετε κυβέρνηση ηττημένων μαζί με Τσίπρα και Κωνσταντοπούλου», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης.

Χατζηδάκης σε Ανδρουλάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

Σχετικά με το κράτος δικαίου είπε: «Θα μιλησουμε συνολικά για κράτος δικαίου. Έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος», επισήμανε ακόμη. Όσον αφορά τη νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε πως «είναι δυσάρεστη υπόθεση. Θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά για να βγάλουμε συμπεράσματα, ειδικά για τις ασυλίες. Με πρωτοβουλίες ΝΔ άλλαξε και το άρθρο 62 έτσι ώστε να προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η άρση ασυλιών».



Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης άφησε και αιχμές για τον Γιώργο Λαμπράκη, κουμπάρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ρωτώντας τον εάν γνωρίζει για το βίντεο του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με τις υποκλοπές είπε ότι «η κυβέρνησή μας έχει αποδεχθεί τις ευθύνες της. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει από την αρχή, υπήρξαν παραιτήσεις. Επίσης έχει προχωρήσει η έρευνα από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο. Με βάση την απόφαση έγινε δίκη στο Πλημελειοδικείο. Και οι δύο αποφάσεις είναι σεβαστές» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεμπόδιστη να να ολοκληρώσει την έρευνά της. Είμαι ο πρώτος που θέλω οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Ενδιαφέρεστε από μικροκομματική πλευρά. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ανεμπόδιστα και στο τέλος θα υπάρχουν αποφάσεις», πρόσθεσε.

Απάντηση Ανδρουλάκη σε Χατζηδάκη: "To πάθος για εξουσία σάς κάνει να σιωπάτε, είστε πατριώτες της φακής"

Απαντώντας του ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «ο κ. Χατζηδάκης μας είπε ότι δεν υπάρχει παρακράτος από τη στιγμή που έρχονται δικογραφίες στη Βουλή της ελληνικής και ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης. Είστε υπουργός στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, εδώ δεν είναι Αφρική. Στέλνει δικογραφίες που εσείς δεν επιτρέπετε σε δεύτερο χρόνο να ερευνήσουν τις ευθύνες σας. Το επόμενο βήμα είναι να μην τους επιτρέπετε να στέλνουν ούτε δικογραφίες; Τι είδους επιχείρημα είναι αυτό που ξεστομίσατε. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για τα δικαιώματά σας.

Εάν δεν ενδιαφέρεστε εσείς, θα ενδιαφερθούμε εμείς; Εμείς ενδιαφερόμαστε για τα δικαιώματα των υπουργών. Η επιστολή μου πήγε σ' εσάς και εάν δεν ενδιαφέρει εσάς, ενδιαφέρει εμάς. Θέλω εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ αύριο το πρωί εάν σέβεστε τη Δικαιοσύνη. Σε ποια άλλη χώρα έχει δικαιωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει δικαιωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και ο πρωθυπουργός αρνείται εφαρμογή της απόφασης. Έπρεπε να είχατε κάνει μηνύσεις. Δεν μιλώ για εκβιασμούς, μιλώ για το προφανές, που είναι η εξουσία και η προσπάθειά σας να μείνετε στην καρέκλα με κάθε τρόπο. Μιλώ για πρόσωπα που συμπεριφέρονται ως νάνοι στην ελληνική δημοκρατία και αντί να πούνε είμαστε σε ένα κόμμα και δεν επιτρέπουμε στον κάθε Δημητριάδη και Μητσοτάκη να κάνουν τέτοιες ενέργειες. Το πάθος για την εξουσία σάς κάνει να σιωπάτε».

«Είναι μικροκομματική η τοποθέτησή μου για τους τέσσερις αρχηγούς; Είναι μικροκομματικό ότι ένας απόστρατος παγίδευσε τους αρχηγούς των Ε.Δ. Είστε πατριώτες της φακής. Μήπως αξίζει στον ελληνικό λαό να έχει πρωθυπουργό έναν όμηρο του κ. Ντίλιαν; Δεν μπορεί να μένει πρωθυπουργός ένα πρόσωπο που μένει σε ομηρία. Δεν μπορεί να τον εκβιάζουν δημοσίως και να μην απαντάτε. Λέτε ψέματα, ουδέποτε στο ΠΑΣΟΚ προτάθηκε να γίνει συζήτηση στις 27 Μαρτίου για το κράτος δικαίου. Ακόμα και να το κάνατε τότε, εγώ θα ήμουν εδώ γιστί πάνω απ' όλα είναι ο αγώνας μας. Μας είπαν να τους πούμε και μπράβο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουν κλέψει τίμιους αγρότες και κτηνοτρόφους, στέκεται η πλειοψηφία τους με μία υπόδικη ομάδα βουλευτών και μιλάει για συγγένειες, ξαδέρφια. Είστε κυβερνητική πλειοψηφία υποδίκων», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο κ. υπουργός μάς είπε ότι έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ. Τότε γιατί θα εκδικαστεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Θα δούμε το αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Θα είστε εδώ, όχι εκεί -στα κυβερνητικά έδρανα-, αλλά εκεί κάτω για να ακούσετε την απόφαση. Μας λέτε "μα καλά δεν θα συγκυβερνήσετε μ' εμάς; Η παράταξή μας στον πυρήνα της είναι η δημοκρατική αντίληψη, είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου και το κράτος δικαίου. Αυτή η παράταξη όχι μόνο δεν θα συγκυβερνήσει με το παρακράτος, αλλά θα γίνετε παρελθόν. Ουδέποτε οι βουλευτές και η ηγεσία του θα είχαν δεχθεί τη διαφθορά, την ατιμωρησία και τις παρακρατικές πρακτικές. Θα είστε οι ηττημένοι των επόμενων εκλογών», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Να πάρετε τις δημοσκοπήσεις και να τις πάτε στον Ντίλιαν

«Μας λέτε ότι όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά όχι τόσο σημαντικά γιατί υπάρχουν δημοσκοπήσεις, να τις πάρετε και να τις πάτε στον κ. Ντίλιαν και να του πείτε "κ. Ντίλιαν, να οι δημοσκοπήσεις, σταματήστε τους εκβιασμούς". Να τις πάρετε και να τις πάτε στους έντιμους δικαστές. Μείνετε με τις δημοσκοπήσεις και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να δούμε την πραγματική δημοσκόπηση το βράδυ των εκλογών που θα καταλάβετε ότι όσα πράξατε υπονόμευσαν το κράτος δικαίου», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.