Με κατηγορηματικό τρόπο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος διαβεβαιώνει μέσω του parapolitika.gr ότι το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα με το κυβερνητικό αεροσκάφος, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Διαβάστε: Αποκλειστικό του parapolitika.gr: Ο σχεδιασμός για την Τελετή του Αγίου Φωτός και τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

«Θα πάμε στην Ιερουσαλήμ για να φέρουμε το Άγιο Φως. Ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας. Αυτό είναι χρέος μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών. Νωρίτερα, στην κυριακάτικη ανάρτησή του, και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και επεσήμανε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, διαβεβαίωσε ότι «η Πολιτεία θα φροντίσει να έρθει με ασφάλεια από τα Ιεροσόλυμα, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους πιστούς».

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί, στην αποστολή θα συμμετάσχουν ελάχιστοι: ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Το κυβερνητικό αεροσκάφος θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ και, στη συνέχεια, ο κυβερνητικός αξιωματούχος και οι δύο κληρικοί, οδικώς, θα κατευθυνθούν στον Ναό της Αναστάσεως, στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Τα αυστηρά μέτρα προστασίας θα εμποδίσουν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, που κάθε χρόνο κατακλύζουν τον Ναό, να εισέλθουν στο ιερό προσκύνημα. Οι Ορθόδοξοι κληρικοί θα είναι μόνο 15 και ελάχιστοι οι εκπρόσωποι των άλλων δογμάτων. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, εξερχόμενος του ιερού κουβουκλίου, θα μεταλαμπαδεύσει το Φως. Όπως λέει στο parapolitika.gr ο Γιάννης Λοβέρδος, «θα παραλάβω κανονικά από τον Πατριάρχη το Άγιο Φως και θα το φέρουμε — καλώς εχόντων των πραγμάτων — το απόγευμα του Σαββάτου στην Αθήνα και από εκεί, με ειδικές πτήσεις που έχει ναυλώσει το υπουργείο Εξωτερικών, θα μεταφερθεί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».

Ωστόσο, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει και διατηρεί την αναγκαία επιφύλαξη για την πραγματοποίηση της αποστολής, η οποία θα εξαρτηθεί τελικώς από το πώς θα διαμορφωθεί, το Μεγάλο Σάββατο, η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, επισημαίνει και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, καθώς τις περισσότερες ώρες παραμένει κλειστό.

Για την ιστορία, όμως, αξίζει να σημειώσουμε πως η μεταφορά του Αγίου Φωτός με αεροπορική πτήση στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται το 1988 με την τότε Ολυμπιακή Αεροπορία. Μέχρι εκείνη τη χρονιά, γινόταν με πλοίο που κατάφερνε να φτάσει στη Μητρόπολη των Αθηνών μία εβδομάδα μετά τον εορτασμό του ελληνορθόδοξου Πάσχα. Η πρωτοβουλία της αεροπορικής μεταφοράς ανήκει σε έναν ιδιώτη, ιδιοκτήτη πρακτορείου θρησκευτικού τουρισμού. Από το 2001, η μεταφορά του Αγίου Φωτός γίνεται με την ευθύνη πλέον του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η τελετή άφιξης στη χώρα μας λαμβάνει την ύψιστη μορφή, αυτής της υποδοχής αρχηγού κράτους.

Πάντως, οι συνθήκες που διαμορφώνει ο πόλεμος στο Ισραήλ έχουν φέρει περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις όλων των πιστών από όλες τις θρησκείες και όλα τα δόγματα. Σύμφωνα με την «The Jerusalem Post», μεγάλες αντιδράσεις σημειώνονται και για την απαγόρευση πιστών κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα στο Δυτικό Τείχος, όπου παρευρίσκονταν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες πιστοί και τώρα περιορίζονται στους 50, λόγω των μέτρων ασφαλείας.