Την επιμονή των δανειστών σε επώδυνα μέτρα και στις μειώσεις συντάξεων υπογράμμισε για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Αυστριακό καγκελάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις και ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει κάθε προσπάθεια για μια συμφωνία.

Ζήτησε ωστόσο έντιμο συμβιβασμό για να επέλθει η συμφωνία, ωστόσο χαρακτήρισε ακατανόητη την επιμονή στις περικοπές συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πάρει λαική εντολή από το λαό για να φέρει μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ από ένα πρόγραμμα διάσωσης που δεν έχει φέρει θετικά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει την πρόταση που θα της γίνει με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή της.

Σημείωσε ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον ελληνικό λαό να αποφανθεί γιατί ο λαός έχει δώσει την εντολή με σαφήνεια στις 25 Ιανουαρίου». Όπως είπε «έχουμε μονάχα μια επιλογή, μια λύση που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και άρα θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρξειο μια λύση η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αναλάβει να διαχειριστεί να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις μαζί με το κοινοβούλιο.

Δεν είμαι από αυτούς που δεν έχω συνηθίσει να μην παίρνω δύσκολες αποφάσεις και να ρίχνω τις μπάλες στην εξέδρα.Σε περίπτωση που έχουμε έντιμο συμβιβασμό εγώ και οι συνεργάτες μου θα αναλάβουν το κόστος να φέρουν τη συμφωνία εις πέρας. Σε αντίθετη περίπτωση πάλι εμείς θα αναλάβουμε να πούμε το μεγάλο "όχι" σε συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα».

Έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση, για όλα τα ζητήματα, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις, που δείχνουν αύξηση των εσόδων κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Το κόψιμο των πρόωρων συντάξεων από το 2106 θα μας κάνει να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα, και είναι μια πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση.

Τα σκληρά μέτρα αφαίρεσαν το 50% των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, μαζί με το κούρεμα του PSI, οπότε έχουν χαθεί τα περιθώρια και για άλλες μειώσεις.

Εξήγησα στον Αυστριακό καγκελάριο ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τους φόρους, και μας είναι ακατανόητη επιμονή των θεσμών για αυτό το ζήτημα, αλλά εμείς θα επιδιώξουμε μια πολιτική λύση.

Εμείς επιθυμούμε έντιμο συμβιβασμό, και έχουμε κάνει τα πάντα για να καταστεί αυτό πραγματοποιήσιμο. Θέλουμε να ενισχύσουμε την φιλία μας με την Αυστρία, αφού κάθε χρόνο υποδεχόμαστε εκατομμύρια Αυστριακών κάθε καλοκαίρι, που έρχονται στην χώρα μας όχι μόνο για τι αγαπούν τον τόπο μας, αλλά και τους ανθρώπους.

Θέλουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και ευχαριστούμε τον Αυστριακό καγκελάριο, για την συνεργασία του, και την στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα.

Φάιμαν: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Αυστρίας σημείωσε πως: «Στο πλαίσιο ο της ΕΕ πρέπει να  προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον. Η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που δημιουργήσαμε εμείς, ούτε οι άνθρωποι που γνώρισα σήμερα εδώ, ούτε τα παιδιά ούτε οι συνταξιούχοι».

Ο κ. Φάιμαν άφησε επίσης αιχμές και κατά όσων μιλούν για το τέλος της κρίσης σημειώνοντας «Μόνο όσοι σκέφτονται το προσωπικό τους όφελος λένε ότι ξεπεράσαμε την κρίση. Αντίθετα όποιος αγαπάει τους ανθρώπους λέει ότι ζούμε μέσα στην κρίση».

Σχετικά με την συμφωνία ο κ. Φάιμαν τόνισε πως «Ελπίζουμε μέχρι τέλος Ιουνίου να υπάρξει συμφωνία για να γίνουν τα επόμενα βήματα και τα επόμενα βήματα να είναι ένα πρόγραμμα που θα δώσει την δυνατότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια να υπάρξει ισορροπία.

Χρειάζεται στις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών να βρούμε κοινή λύση και έναν κοινό νόμο. Οι διαπραγματεύσεις είναι κάτι που πρέπει να το θέλει κανείς. Ξέρω ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα και μπορώ να υποσχεθώ θα στηρίξω απόλυτα και την Ελλάδα και την Κομισιόν.