ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην αντεπίθεση “γαλάζιοι” βουλευτές και πρώην υπουργοί - Τι απαντούν παραγωγοί που αναφέρονται στη δικογραφία (Βίντεο)
Νέος γύρος σύγκρουσης
H δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει πολιτικές αντιδράσεις, δημόσιες τοποθετήσεις και νέα ερωτήματα για τον ρόλο βουλευτών και πρώην υπουργών
Οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η νέα δικογραφία που έφτασε στη Βουλή προκαλούν νέο γύρο πολιτικής έντασης, καθώς βουλευτές και πρώην υπουργοί περνούν στην αντεπίθεση, επιχειρώντας να αποδομήσουν το πολιτικό και νομικό βάρος των εξελίξεων. Η υπόθεση, που εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρούς κραδασμούς, μπήκε σε νέα φάση μετά τη διαβίβαση δεύτερης δικογραφίας για τους βουλευτές Τάσο Χατζηβασιλείου και Χαράλαμπο Αθανασίου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα κεφάλαιο στη συζήτηση γύρω από το πώς χειρίστηκαν πολιτικά πρόσωπα αιτήματα παραγωγών που φέρονται να μπήκαν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του STAR, την ίδια ώρα, η υπόθεση αποκτά και έντονο τοπικό αποτύπωμα, καθώς με την εμπλοκή του Τάσου Χατζηβασιλείου γίνεται λόγος για 4 στους 4 «γαλάζιους» βουλευτές των Σερρών που ερευνώνται. Ωστόσο, η ίδια η δεύτερη δικογραφία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, επισημαίνει ότι οι δύο βουλευτές «δεν υπερέβησαν το όριο των προπαρασκευαστικών πράξεων», στοιχείο που, σύμφωνα με το STAR, δίνει έδαφος στους ίδιους και στο περιβάλλον τους να αμφισβητήσουν το ουσιαστικό περιεχόμενο των κατηγοριών και να θέσουν ερωτήματα για το τι ακριβώς συνιστά πολιτική παρέμβαση και τι υπηρεσιακή ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι τοποθετήσεις που ανοίγουν νέο κύκλο αντιπαράθεσης
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο STAR για τη δικογραφία που τον εμπλέκει, εξέφρασε την απορία του για τη νομική βάση της υπόθεσης. Όπως δήλωσε: «Ελέγχομαι για μια πράξη που δεν έγινε ποτέ. Εφόσον η ίδια δικογραφία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχω καμία ευθύνη απέναντι στην Ε.Ε., πώς γίνεται να προξενώ βλάβη σε εθνικό επίπεδο;». Η τοποθέτηση αυτή αποτυπώνει τη βασική γραμμή άμυνας που διαμορφώνεται, ότι δηλαδή υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο περιεχόμενο της δικογραφίας και στη ζημία που φέρεται να προκύπτει. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημόσια τοποθέτηση της πρώην υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια να παίρνει θέση, έχοντας ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής. Η ίδια ανέφερε: «Δεν ζητώ να πληρωθεί ο ενδιαφερόμενος, ρωτάω πότε θα τον πληρώσεις, δηλαδή με όλες τις νόμιμες διαδικασίες». Με τη φράση αυτή επιχειρεί να διαχωρίσει το ενδιαφέρον για την πορεία ενός αιτήματος από οποιαδήποτε υπόνοια άσκησης πίεσης για παράτυπη πληρωμή.
Από την άλλη πλευρά, το Star καταγράφει και απαντήσεις παραγωγών που αναφέρονται στη δικογραφία. Παραγωγός από τις Σέρρες, που εμπλέκεται στην υπόθεση του Θεόφιλου Λεονταρίδη, ανέφερε: «Έχω μπλέξει για 5.160 ευρώ, τα υπόλοιπα λεφτά δεν τα πήραμε κούκλα μου εμείς. Τώρα λένε θα δώσουν, ξέρω γω... Εγώ είχα ανάγκη τότε και από ένα ευρώ κορίτσι μου. Κτηνοτρόφοι είμαστε και αγρότες». Αντίστοιχα, ο πατέρας παραγωγού από την Πέλλα, για την υπόθεση του οποίου φέρεται να ελέγχεται ο Λάκης Βασιλειάδης, δήλωσε: «Ο έλεγχος κάθε φορά που γίνεται είναι νόμιμος, δεν έχει πρόβλημα. Ούτε με βουλευτές είμαστε μπλεγμένοι, ούτε με υπουργούς, ούτε με τίποτα».
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην αντεπίθεση και οι πρώην υπουργοί
Η πολιτική ένταση, όπως αναφέρει το STAR, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από τη στάση πρώην υπουργών που απαντούν ευθέως και ζητούν να τοποθετηθεί η συζήτηση σε διαφορετική βάση. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Τίθενται πολλά φιλοσοφικά και σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του βουλευτή: τι πρέπει να κάνει ο βουλευτής, ποιος είναι ο ρόλος του;». Η παρέμβασή του μεταφέρει τη συζήτηση από το καθαρά νομικό πεδίο στο πολιτικό και θεσμικό, θέτοντας ως βασικό ζήτημα το όριο ανάμεσα στη θεμιτή εκπροσώπηση ενός πολίτη και σε μια ενδεχόμενη αθέμιτη παρέμβαση. Παράλληλα, στην αντεπίθεση περνά και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι από τις συνομιλίες πρώην συνεργάτη του δεν προκύπτει οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή ζημία για το Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε: «Δεν υπάρχει το παραμικρό σε μια δικογραφία 4.000 σελίδων που να δείχνει ότι εγώ γνώριζα για το περιεχόμενο αυτών των δύο συνομιλιών».
Στο μεταξύ, το Star επικοινώνησε και με παραγωγό από την Καρδίτσα, για την υπόθεση του οποίου ελέγχεται ο Κώστας Τσιάρας. Ο ίδιος περιέγραψε ότι μετά την κακοκαιρία του Ιανού αντιμετώπισε πρόβλημα με ένα κανάλι διοχέτευσης υδάτων, το οποίο θα μπορούσε να του στερήσει την επιδότησή του, λέγοντας: «Μιλάμε για 164 ευρώ καθαρά, 192 μικτά. Αλλά δεν με πείραζε το ποσό, με πείραζε ότι γι' αυτό θα θεωρούμουν ελεγχόμενος για όλες τις ενισχύσεις. Και μετά τον Ιανό δεν είχαμε αυτές τις αντοχές».
En