Η τοποθέτηση Βαρουφάκη στο χθεσινό Eurogroup
<p>Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα</p>
Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με την εισήγησή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης:
Μια εκτενής (αλλά βελτιστοποιημένη) ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο 2015-2025.
Η δημιουργία μια εντελώς ανεξάρτητης Αρχής Φόρων και Τελωνείων (υπό την αιγίδα και την επίβλεψη του Κοινοβουλίου).
Η δημιουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα επιβλέπει την υλοποίηση του προϋπολογισμού.
Ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για περιορισμένους πλειστηριασμούς και για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και αλλαγές στον αστικό κώδικα.
Η απελευθέρωση κλειστών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (παρέχοντας προστασία στην μεσαία τάξη και σε επαγγέλματα που άπτονται του κοινωνικού ιστού).
Κατάργηση πολλών εισφορών προς τρίτους.
Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (εισάγοντας το κατάλληλο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού της, μειώνοντας τα μη-μισθολογικά κόστη και εκμοντερνίζοντας και ενοποιώντας την μισθοδοσία του δημοσίου).
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μιλώντας στους ομολόγους του της ευρωζώνης, ότι "θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα ήθη όσον αφορά την πληρωμή των φόρων, όχι σε πιο ψηλούς συντελεστές ΦΠΑ που ενισχύουν τη φοροδιαφυγή και σπρώχνουν τίμιους συμπολίτες μας σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια".
Για το ασφαλιστικό ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε "θα πρέπει να καταστήσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο με το να εξαλείψουμε την ανασφάλιστη εργασία, να ελαχιστοποιήσουμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, να εξαλείψουμε την απάτη, να ενισχύσουμε την απασχόληση -όχι με το να καταργήσουμε τα επιδόματα αλληλεγγύης στους φτωχότερους συνταξιούχους, όπως έχουν απαιτήσει οι θεσμοί, σπρώχνοντας έτσι τους φτωχότερους σε περισσότερη φτώχεια και ανακινώντας την λαϊκή έχθρα προς μια ακόμα δήθεν μεταρρύθμιση".
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι "το τέλος του δρόμου είναι κοντά, αλλά αυτήν τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης δεν την έχουμε ακόμα επιτύχει", σημειώνοντας ότι στο δημοσιονομικό κομμάτι οι θέσεις είναι πραγματικά κοντά, ειδικά για το 2015, ενώ για το 2016, το υπολειπόμενο κενό είναι της τάξης του 0.5% του ΑΕΠ.
"Θα ήταν, κατά την άποψή μου, μείζον σφάλμα να αφήσουμε μια τέτοια ελάχιστη διαφορά να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης", είπε και πρόσθεσε ότι έχει επίσης επιτευχθεί σύγκλιση σε μια ευρεία σειρά θεμάτων.
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες και προειδοποίησε ότι "ακόμα και εάν κάποιοι, έχοντας παραπλανηθεί από φήμες ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να είναι και τόσο τραγική, ή ακόμα και ότι μπορεί να είναι και επωφελής για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, έχουν ήδη αποδεχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αυτό είναι ένα γεγονός που θα απελευθερώσει καταστρεπτικές δυνάμεις που κανένας δεν μπορεί να δαμάσει".
"Σε αυτή την περίσταση, είναι επικίνδυνα εύκολο να σκέφτεται κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ας μην γίνουμε θύματα μιας τέτοιας νοοτροπίας. Μπορούμε να σμιλέψουμε μια καλή συμφωνία. Η κυβέρνησή μας είναι σε αναμονή, με ιδέες και την αποφασιστικότητα να καλλιεργήσει τα δύο είδη εμπιστοσύνης που χρειάζονται για να μπει τέλος στο Ελληνικό δράμα: την εμπιστοσύνη σας προς εμάς και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων μας στη δυνατότητα της Ευρώπης να χαράσσει πολιτικές που δουλεύουν για αυτούς, και όχι εναντίον τους", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.