Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Τις δυσκολίες που περνά σήμερα η οικονομία της χώρας και τον φόρτο εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος επικαλέστηκε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας για τη σημερινή του απουσία από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία είχε κληθεί να καταθέσει για την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη Siemens. Με επιστολή που έστειλε με φαξ στην Πρόεδρο της Βουλής ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ευχαριστεί για την πρόσκληση και επισημαίνει πως «λόγω των δυσκολιών που περνά σήμερα η οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση του τραπεζικού συστήματος», η με πληρότητα εκτέλεση των καθηκόντων του δεν του επιτρέπει να παραστεί. Δήλωσε πάντως την πρόθεσή του να παραστεί και να καταθέσει άλλη ημέρα προτείνοντας εναλλακτικά ως ημερομηνίες μία εκ των: 6, 7, 9, 10, 20, 21, 23 Ιουλίου.

Τα αίματα άναψαν όταν η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στην Επιτροπή ότι ο κ. Στουρνάρας καλείται ούτως ή άλλως για την προσεχή Παρασκευή στη Βουλή προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ και να δώσει εξηγήσεις για την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτήρισε η κα Κωνσταντοπούλου παρέμβασή του στα πολιτικά πράγματα και στη νομισματική πολιτική με την έκθεση του που συνόδευε την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αντέδρασε έντονα ενώ ακούγοντας την κα Κωνσταντοπούλου να απορρίπτει τις ημερομηνίες που πρότεινε ο κ. Στουρνάρας της ζήτησε να εξηγήσει ποιος είναι ο επείγον χαρακτήρας της κλήσης Στουρνάρα.

Μετά την δημοσιοποίηση του περιεχομένου της επιστολής, η κα Κωνσταντοπούλου άρχισε να διαβάζει τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, μνημονεύοντας μεταξύ άλλων και εκείνη στην οποία γίνεται λόγος για «εντάλματα βίαιης προσαγωγής υπογεγραμμένα από πρόεδρο επιτροπής.

Στη συζήτηση παρενέβη  Ραχήλ Μακρή κατηγορώντας με σαφείς υπαινιγμούς για συγκάλυψη και σχέσεις διαπλοκής όσους αντιτίθενται στην κλήση Στουρνάρα προκειμένου να ελεγχθεί για την υπογραφή του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ενώ προκάλεσε αίσθηση καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι δεν θα ζήσουμε σκηνές του παρελθόντος με φυγοδικίες. Η τελευταία αναφορά της κ. Μακρή προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ο οποίος είπε με νόημα «δεν καταλαβαίνω αυτό που είπε η κα Μακρή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι καινούριο». Ο κ. Φίλης κράτησε σαφείς αποστάσεις και από τη θέση της κ. Κωνσταντοπούλου η οποία αρχίζοντας τη συνεδρίαση ανέγνωσε τις «δικαστικές» αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών λέγοντας «κι εγώ θεωρώ ότι ο Στουρνάρας είναι υπόλογος , όμως δεν πρέπει να δικαστικοποιήσουμε μια πολιτική έρευνα της Επιτροπής» ζητώντας από όλους να ρίξουν τους τόνους και προτείνοντας να υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Στουρνάρα ώστε να βρεθούν οι ημερομηνίες που να διευκολύνουν τους πάντες όπως είχε προτείνει η αντιπολίτευση. Τελικά έπειτα από ψηφοφορία στην οποία ο κ. Φίλης ψήφισε και τις δύο προτάσεις πέρασε η πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου με τον κ. Στουρνάρα να καλείται αυτή την Παρασκευή από την Επιτροπή ΔΕΚΟ για την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής και για την επόμενη εβδομάδα στη θεσμών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.