Με φόντο την εσωκοµµατική ένταση που έχει προκαλέσει η επιστολή των πέντε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το επιτελικό κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης έδωσε απαντήσεις με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» σε μια προσπάθεια να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής στάσης.

Με έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ θεσμικού συντονισμού και ενίσχυσης του ρόλου των βουλευτών, ο ίδιος χαρακτηρίζει την παρέμβαση των «γαλάζιων» βουλευτών ως «χρήσιμη», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις επιμέρους αδυναμίες αλλά και τη συνολική συμβολή του μοντέλου διακυβέρνησης.


Κωστής Χατζηδάκης: «Χρήσιμη» η παρέμβαση των βουλευτών – Το μήνυμα για ενότητα και επιτελικό κράτος

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος αξιολογεί την επιστολή ως «χρήσιμη» ασχέτως εάν, όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηδάκης, «κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις που εκφράζουν, όπως έχουν το δικαίωμα. Οι ίδιοι, άλλωστε, υπογραμμίζουν ότι σε σημαντικές κρίσεις το επιτελικό κράτος απέδωσε. Κανείς δεν αμφισβητεί, πιστεύω, ότι με το "επιτελικό κράτος" υπάρχει ένας καλός συντονισμός της κυβέρνησης, δημόσιος προγραμματισμός και εσωτερικός έλεγχος της πορείας των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται. Συντονισμός με ιδιαίτερη χρησιμότητα και προστιθέμενη αξία».

«Προφανώς, έχουν υπάρξει ορισμένες αστοχίες στον συντονισμό της κυβέρνησης, για τις οποίες άλλωστε έχουμε μιλήσει ανοικτά, αλλά μήπως χωρίς το επιτελικό κράτος τα πράγματα ήταν καλύτερα;», διερωτάται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνεχίζει: «Και βεβαίως, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θα πρέπει σίγουρα να δούμε τόσο το ζήτημα των σχέσεων της Κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί ο ρόλος του βουλευτή. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη».

Ακολούθως, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι «οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν βάλει, όλα αυτά τα χρόνια, πλάτη σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έχουν συμβάλει με πολύ ουσιαστικό τρόπο στην επίλυση διάφορων ζητημάτων που υπάρχουν στις περιφέρειές τους. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν υπουργοί που δεν είναι βουλευτές, όπως είναι και ο Άκης Σκέρτσος, οι οποίοι ασκούν με προσήλωση και με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους στην κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι, από τότε που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μια πλατιά, λαϊκή παράταξη που προχωρεί μπροστά με συνθέσεις. Και δουλειά όλων μας είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνεται η Ελλάδα πιο ισχυρή και η καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη».