Μετά από δυόμιση ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα.

Δηλώσεις με νόημα έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ενώ στο τέλος δεν παρέλειψε να... πετάξει το μπαλάκι της διαπραγμάτευσης αλλά και τηε τελικής απόφασης στους εταίρους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού:

Καταθέσαμε την πρόταση μας στους Θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα που έχει ως κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πάνε σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Προστατεύουμε τους συνταξιούχους και τη μέση οικογένεια, για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να τα επωμιστούν. Η πρόταση μας έγινε δεκτή ως βάση. Χρειαζόμαστε λίγες ώρες ακόμα για μια συνολική και βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο που θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία. Στόχος η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το επόμενο διάστημα. Κριτήριο η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική βιωσιμότητα καθώς και το βιώσιμο χρέος. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Χρειάζεται να γίνει πολύ σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Χωρών της ευρωζώνης. Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Δηλώσεις Τουσκ - Γιούνκερ - Μέρκελ - Oλάντ στη συνέντευξη Τύπου

Τουσκ: Ζήτησα τη Σύνοδο για να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα και να συζητήσουμε και τα χειρότερα σενάρια όπως ένα Grexit. Θέλω να δώσω νέο δυναμισμό στις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική πρόταση έκανε ένα ουσιαστικό βήμα. Όλοι είμαστε στην ίδια σελίδα και πλέον έχουμε καταλάβει τα ίδια πράγματα. Ο κ. Τσίρπας μας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Η νέα πρόταση είναι ένα θετικό βήμα. Η πρώτη αποτίμηση των Θεσμών βοηθά αλλά θα έχουμε περαιτέρω αποτίμηση τις επόμενες ώρες. Πρέπει να συνεργαστούμε για να παρουσιάσουμε αποτέλεσμα την Τετάρτη το βράδυ

Αυτή είναι η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους εταίρους (EΓΓΡΑΦΑ)

Γιούνκερ: Οι προτάσεις προς εξέταση είναι ένα μείζον βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μέσα στις προσδοκίες. Την Τετάρτη θα έχουμε αποτέλεσμα στο Eurogroup για να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο της Πέμπτης.​ Εργαζόμαστε γιατί επί τεχνικής πλευράς έχουμε φτάσει σε συμπεράσματα και πάμε στις λεπτομέρειες. Είχαμε υποβάλλει προτάσεις για πρόγραμμα 35 δις από τώρα μέχρι το 2020 και δεν είναι χρήματα για τον προυπολογισμό αλλά για την πραγματική οικονομία, είναι χρήματα για την ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Βαρουφάκης: Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει μία ανακουφιστική συμφωνία

Μέρκελ: Συζητήσαμε πάνω σε μια βοήθεια ή υποστήριξη. Βασιστήκαμε στην πρόταση της 20ης Φεβρουαρίου για τις υποχρεώσεις που αποδέχθηκε η Ελλάδα. Παρουσίασαν τις θέσεις , τα μέτρα. Είχαμε δώσει δυνατότητα στους Έλληνες να φέρουν εναλλακτικά μέτρα. Σήμερα έχουμε μια σειρά από ελληνικές προτάσεις και είπαμε "ναι είναι ένα σημείο εκκίνησης" αλλά για συζητήσεις που πρέπει να αρχίσουν τώρα. Τώρα πρέπει να εργαστούμε σκληρά γιατί ο στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να έχουμε Eurogroup με ανακοινώσιμα αποτελέσματα και να πάμε σε Σύνοδο Κοιρυφής την Πέμπτη και να καταλήξουμε. Η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έκανε πρόοδο αλλά είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να συμβούν.​

Το Eurogroup της Τετάρτης κρίνει τη συμφωνία Ελλάδας-εταίρων

Ολάντ: Προοδεύουμε προς μια συμφωνία. Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί έτσι ώστε να έχουμε συμπέρασμα πριν τη Σύνοδο της Πέμπτης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της και γνωρίζουμε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Η ελληνική κυβέρνηση έφερε στο τραπέζι μια πρόταση που έγινε θετικά αποδεκτή. Η Γαλλία στηρίζει την διαδικασία αυτή διότι το ζητούμενο είναι να έχουμε μια συνολική λύση. 

Λιου σε Λαγκάρντ: "Επειγόντως συμφωνία και χρηματοδότηση στην Ελλάδα εντός Ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ να είναι έτοιμοι να κάνουν αυτά που τους αναλογούν"

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγο με την διευθύντρια του  Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία τόνισε ότι  «οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμοι να αναλάβουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί» για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.