Για δυσμενέστερη συμφωνία με τους εταίρους, σε σχέση με αυτήν που θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Φεβρουάριο, κάνουν λόγο πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «παλινωδίες», τις οποίες θα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση «να αποβάλει τις ιδεοληψίες της και να προχωρήσει σε μια γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους και το ΔΝΤ, ώστε να θωρακιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και να στεριώσει η ανάπτυξη που πετύχαμε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τον Πρωθυπουργό για αναβλητικότητα και διστακτικότητα, ενώ υπενθυμίζουν ότι επί μήνες επαναλάμβαναν ότι «κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός ανεβαίνει».

«Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας εγκλωβίστηκε μεταξύ μιας καταστροφικής και μιας πολύ κακής λύσης: Ρήξη και εθνική καταστροφή που θα προκαλούσε η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε ή μια οδυνηρή συμφωνία με τη λήψη πολλαπλάσιων δημοσιονομικών μέτρων και νέο μνημόνιο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι την ύστατη ώρα, φαίνεται να αποτρέπεται η εθνική καταστροφή.

Ωστόσο επαναλαμβάνουν ότι «ο χρόνος των έξι μηνών που χάθηκαν ήταν χρήμα», ενώ εκτιμούν ότι για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσιο τίμημα, ύψους οκτώ εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «ο κ. Τσίπρας επαίρονταν ότι τα μέτρα που θα προτείνει είναι μέτρα Αθηνών, όχι Βρυξελλών» και ότι ισχυριζόταν ότι έχει την «ιδιοκτησία» του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.

«Χθες, στην επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι “η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις απαιτήσεις των Θεσμών (Τρόικα) για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών 2015-2016 υπήρξε απόλυτη και πλήρης”. Αυτή ήταν η “περήφανη διαπραγμάτευση”: Η πλήρης και απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις των Θεσμών (Τρόικα)», αναφέρουν οι κύκλοι της Ν.Δ.

Επιπλέον, τονίζουν στην πρόταση που επισυνάπτεται στην ίδια επιστολή, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε «πρωτοφανή», τα δημόσια οικονομικά «πολύ περισσότερο βιώσιμα», τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2010 και 2012 ως τομή που «μείωσε το κατακερματισμένο και κοστοβόρο συνταξιοδοτικό σύστημα που επεφύλασσε μεγάλο βάρος για τις μελλοντικές γενιές».

«Αναγνωρίζει, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας, για ακόμη μία φορά, τα θετικά στοιχεία των πρωτοβουλιών της προηγούμενης κυβέρνησης με τους συνομιλητές του στο εξωτερικό. Δεν βρίσκει το θάρρος βέβαια να τα αναγνωρίσει και στο εσωτερικό της χώρας, τρέμοντας τη σύγκριση με τα προεκλογικά και μετεκλογικά του ψέματα», συμπληρώνουν οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στην περήφανη, όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, αντί για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, παραλίγο να χάσουμε και τη Θεσσαλονίκη.

«Αντί για μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ του “e-mail Χαρδούβελη”, που μας έβγαζαν από το Μνημόνιο το 2015, προτείνει τη λήψη μέτρων 7,9 δις € για τη διετία 2015-2016. Και έπεται συνέχεια, αφού πολλά πρόσθετα πράγματα, ιδιαίτερα για τις συντάξεις, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο, όπως για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που θα οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων τους, παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015», προσθέτουν και παραθέτουν έναν πίνακα, όπου γίνεται σύγκριση του e-mail Χαρδούβελη, της πρότασης των 47 σελίδων, της πρότασης του κ. Γιούνκερ και της πρότασης του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «πολλαπλασιαστή Τσίπρα».

«Ο κ. Τσίπρας για να επιτύχει τρεις φορές μικρότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, επιβάλλει τρείς φορές περισσότερα μέτρα. Στη διετία 2015-2016, ο “Πολλαπλασιαστής Τσίπρα” επιβάλλει οκτώ φορές περισσότερα μέτρα από το e-mail Χαρδούβελη. Χωρίς έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική», σημειώνουν οι πηγές της Ν.Δ.

Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στον Πρωθυπουργό τεράστια προσωπική ευθύνη, εκτιμώντας ότι ανέρχεται σε πάνω από 2% του ΑΕΠ ή πάνω από 4 δισ.

Τονίζουν ότι οι θεσμοί με τις δικές τους δυσμενέστερες εκτιμήσεις, το Νοέμβριο του 2014 εκτιμούσαν ότι η χώρα, χωρίς λήψη νέων μέτρων, θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα εκτιμούν ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα περίπου 0,6% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας, αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας μετά από πέντε μήνες, αποφάσισε να γίνει πιο σαφής, με αριθμούς και στοιχεία προτείνοντας φόρους και εισφορές.» Το 93% των μέτρων που προτείνει για τους επόμενους 18 μήνες, είναι νέοι ή αυξημένοι φόροι και νέες ή αυξημένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Το 66% φόροι, το 27% εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μόλις το 7% συγκράτηση των δαπανών του κομματικού κράτους που χτίζει», συμπληρώνουν.

Όπως σημειώνουν, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων επιβάλλει:

Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, επιβάλλει:

Έκτακτη, αναδρομική, εισφορά 12% σε επιχειρήσεις που «τόλμησαν» να εμφανίσουν κέρδη το 2015 για την περασμένη χρήση 2014, την ίδια ώρα που χαρίζονται εκατομμύρια στους γνωστούς μπαταχτσήδες-μεγαλοοφειλέτες που δεν κόβουν αποδείξεις.

12% μόνιμη αύξηση στο φορολογικό συντελεστή (από 26% στο 29%) των κερδών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Διπλάσιο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και κατάργηση της μείωσης 30% στα νησιά, όταν ο τουρισμός είναι η μόνη βαριά βιομηχανία που έχουμε και η ανταγωνιστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού έπρεπε να είναι προτεραιότητα.

77% ακριβότερο ΦΠΑ σε «είδη πολυτελείας», όπως τα μακαρόνια, τα όσπρια και τις κονσέρβες.

Αυξημένες εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συνταξιούχους στις κύριες και, πλέον για «πρώτη φορά» και στις επικουρικές συντάξεις.

Αύξηση 17% (από το 3% στο 3,5%) των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.

Κατάργηση των ελαφρύνσεων που εμείς θεσμοθετήσαμε μονομερώς, όπως της μείωσης κατά 3,9% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της μείωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

Οι κύκλοι της Ν.Δ κάνουν λόγο για έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων.

«Ο κ. Τσίπρας, υποβάλλει μια πρόταση που βάζει άδικους και δυσβάσταχτους φόρους σε όλους, για να συντηρήσει το μεγάλο και κομματικό Κράτος που χτίζει. Μια πρόταση που παρατείνει την αβεβαιότητα και την ασφυξία, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Μια πρόταση χωρίς μεταρρυθμίσεις και χωρίς όραμα για το μέλλον», υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι και παρατηρούν ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται στην πρότασή του για μια «δεύτερη φάση» νομοθετικών πρωτοβουλιών στο συνταξιοδοτικό τον Οκτώβριο του 2015.

Επικαλούμενοι το non-paper της κυβέρνησης, οι κύκλοι της Ν.Δ. σημειώνουν ότι γίνεται λόγος, ψευδώς όπως σημειώνουν, για μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που είχε απλώς εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν συναρτημένη με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

«Όμως, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ήταν ήδη ψηφισμένη από την προηγούμενη Κυβέρνηση με το Ν. 4305/2014», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι και υπογραμμίζουν: «Επομένως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Παράλληλα, καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι σκόπιμα αποκρύπτει τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό, με μέτρα που όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές της Ν.Δ., οδηγούν σε μείωση οριζόντια των συντάξεων, σε μείωση των μισθών και σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

«Δεν αντέχεται τέτοια “περήφανη πολιτική διαπραγμάτευση” που κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνει την απασχόληση, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα και ξαναβυθίζει τη χώρα στην ύφεση για να συντηρεί την κομματική πελατεία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και καλούν σε «εθνική συνεννόηση, για ένα άλλο μείγμα πολιτικής, δημοσιονομικά βιώσιμο, αναπτυξιακά φιλικό, κοινωνικά δίκαιο».