Του Σταύρου Παπαντωνίου

Έντονη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα αναπτύσσει τις τελευταίες μέρες ο Κώστας Καραμανλής. Η παρουσία του στο εντευκτήριο της Βουλής, μετά από πολλά χρόνια και η «κουστωδία» βουλευτών που τον συνόδευε, εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της εξωστρέφειας, που έχει αποφασίσει να δείξει.

Η πιο ηχηρή απόδειξη των νέων αυτών δεδομένων, όσον αφορά τις επιλογές του, είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του -αν εξαιρέσει κανείς τις δύο προεκλογικές προτροπές - μετά από 6 χρόνια, σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο για την πορεία της χώρας,  που αποτυπώνει την βούληση του , να μην μείνει απαθής μπροστά στις εξελίξεις και στο μεγάλο διακύβευμα της κληρονομιάς και του Εθνάρχη, καθώς πλέον έχει μπει σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια η ευρωπαική προοπτική της χώρας.

Η δήλωση του ήταν ιδιαίτερα λακωνική, αλλά πολύ προσεκτική σε κάθε λέξη της. Ο πρώην πρωθυπουργός κράτησε μία ισορροπία, απευθύνθηκε στο Έθνος και στην  κοινωνία και τα όσα είπε δεν είχαν καμία κομματική χροιά. Αυτό προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης του, καθώς έκανε λόγο για «ζωτικά συμφέροντα του Έθνους» και «Στρατηγικό προσανατολισμό». Ταυτόχρονα παραδέχτηκε τα λάθη της ΕΕ μιλώντας για «υπαρκτές ατέλειες» που όμως δεν αλλάζουν την ανάγκη να μείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «απρόβλεπτες συνέπειες». Η δήλωση αυτή δείχνει έναν πολιτικό που θέλει να κρατήσει τις ισορροπίες και απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο σε κάποιο κομμάτι της.

Ο Καραμανλής σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις για περαιτέρω πρωτοβουλίες, καθώς πλέον η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν, πως δεν αποκλείεται ο Καραμανλής να αποφασίσει να βγει ακόμα πιο πολύ μπροστά την εβδομάδα που μας έρχεται.

Αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr λένε πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με ξένους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους και είχε πλήρη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο εξωτερικό. «Ο Καραμανλής ποτέ δεν σταμάτησε να έχει επικοινωνία με ξένους αξιωματούχους, αλλά το τελευταίο διάστημα είναι σαφώς πιο συχνή» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο Καραμανλής έχει επανακάμψει στα δρώμενα, εν όψει των ραγδαίων και ιδιαίτερα ρευστών εξελίξεων. Οι επαφές αυτές του πρώην πρωθυπουργού δεν εξαντλούνται στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο είχε πάντα ιδιαίτερα καλές σχέσεις.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία , με όσα είχαμε γράψει πριν καιρό στα parapolitika.gr για επαφές του πρώην πρωθυπουργού με πρέσβεις, που τελευταία όλο και περισσότερο περνούσαν το κατώφλι του γραφείου του.Αυτό φυσικά δεν μεταφράζεται σε ενεργή επιστροφή του Καραμανλή στην πολιτική. «Αυτό που προέχει είναι να μην καταστραφεί η χώρα. Αυτός είναι ο στρατηγικός προσανατολισμός του Καραμανλή» λένε οι ίδιες πηγές , σχολιάζοντας πως «ο Καραμανλής θα κάνει αυτό που πρέπει».