Την ώρα που η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε συμπληγάδες, μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την συνέντευξή του στην ΕΡΤ κάνει λόγο για την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, και την ιστορική κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Παράλληλα, έστειλε το δικό του μήνυμα στους δανειστές αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού έχει ως εξής: 

«Αύριο και μεθ’ αύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, θα έχουμε οξυγόνο και με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τα πάντα, ακόμη και τις απειλές», ανέφερε στην έναρξη της συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός.

«Η δημοκρατία υπήρχε εδώ και αιώνες στην χώρα μας, δεν θα την ενταφιάσουμε εμείς τώρα. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει και να μην δίνει παράταση χρόνου σε μια χώρα και έναν λαό να αποφασίσει». 

«Θα επιλέξουμε κυρίαρχα το μέλλον μας», συμπλήρωσε

Για τις τράπεζες

«Έκλεισαν τις τράπεζες για να μην αποφασίσει ελεύθερα ο ελληνικός λαός, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τους δανειστές για την τακτική τους, απέναντι στους Έλληνες και στη χώρα.

Και οι ίδιοι οι δανειστές είναι αμήχανοι και εκφοβισμένοι. Δεν θέλουν το όχι. Ο στόχος μας είναι το δημοψήφισμα να αποτελέσει την συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Με βάση την ελληνική πρόταση φυσικά που υπάρχει ήδη στο τραπέζι.

Επί πέντε μήνες παλέψαμε να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, αλλά με περισσότερη δικαιοσύνη. Που θα μας δίνει μια διέξοδο από την λιτότητα. Διεκδικήσαμε μια συμφωνία που θα μοίραζε τα βάρη δίκαια. Προσαρμογή που να αντέχουμε.

Αν αυτό δεν μας το προσφέρουν, τότε ποια είναι η επιλογή που έχουμε; Να δεχτούμε τον φαύλο κύκλο; Δεν θα το κάνουμε γι’ αυτό απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και ζητάμε δημοψήφισμα. 

Για τις δηλώσεις Μέρκελ, Γιούνκερ

«Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν μπορούν να σταθούν πουθενά οι δηλώσεις τις Μέρκελ και του Γιούνκερ ότι εμείς βάλαμε φρένο στην διαπραγμάτευση γιατί δεν θέλαμε συμφωνία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις σημερινές τοποθετήσεις των δύο ευρωπαίων ηγετών.

Στόχος τους δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το γεγονός ότι πάλεψα για να πετύχουμε σε μια δίκαιη και αμοιβαία συμφωνία δεν μπορεί να μην το αναγνωρίσει κανείς. Δώσαμε μια πρόταση που όλοι οι αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε πολύ καλή. Πιστέψαμε όλοι ότι φτάσαμε στο τέλος. Αμέσως μετά ζητήσανε ακόμη παραπάνω. Μόλις είπαμε και στα παραπάνω, ναι, ζήτησαν ακόμη παραπάνω. Εκεί σταματήσαμε». 

Κόστος η έξοδος από το ευρώ

«Δεν θέλουν να βγούμε από την ευρωζώνη. Θα είναι τεράστιο το κόστος για όλους. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Δεν είναι το σχέδιό τους να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ. Να σβήσουν την προσδοκία που έφερε αυτή η κυβέρνηση ήθελαν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το σχέδιο των δανειστών, απέναντι στην Ελλάδα.

«Τα τελεσίγραφα, ενίοτε επιστρέφουν» συμπλήρωσε και τόνισε «επιστρέφουν μάλιστα με μεγαλύτερη δυναμική, όταν αυτά τα τελεσίγραφα τα επιστρέφει ο λαός».

«Μέχρι σήμερα, εδώ και πέντε μήνες, ήθελαν να φτάσουμε στο Μνημόνιο. Δεχόμασταν πιέσεις για να υιοθετήσουμε τις προτάσεις τους. Όχι για να τις παρουσιάσουμε ως δικές τους, αλλά να τις παρουσιάσουμε ως δικές μας. Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών, αλλά κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει. Δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό.

Ενημέρωσα εγκαίρως για το δημοψήφισμα- Αρνήθηκαν κάθε παράταση

Για το παρασκήνιο της παράτασης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους δανειστές ανέφερε:

«Σε όσα είπε ο Γιούνκερ στην συνέντευξή του έγιναν τα σχετικά σχόλια. Παραδέχτηκα και στη Βουλή ότι η πρόθεση του Προέδρου της Κομισιόν, ίσως ήταν η θετικότερη απ’ όλους, όμως οι προτάσεις που κατέθεσε, δεν ήταν δικές του.

Τέσσερις μήνες παιδευόμασταν για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας κι όταν φτάναμε προς το τέλος στις 47 σελίδες που καταθέσαμε οι θεσμοί αποφάσισαν πάνω του να γεφυρώσουν τις δικές τους διαφορές που είχαν μεταξύ τους. Και υπερίσχυσαν οι προτάσεις του ΔΝΤ».

Για το θέμα του αιφνιδιασμού και της διακοπής των διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι τους ενημέρωσε όλους εγκαίρως. «Τους είπα δεν καταλαβαίνω την επιμονή τους στα υφεσιακά μέτρα  και μου απάντησαν, ότι δεν φταίμε εμείς αλλά οι … θεσμοί. Τους δήλωσα ξεκάθαρα ότι θα πάω στην ελληνικό λαό και θα ζητήσω δημοψήφισμα, δεν μπορώ να συνεχίσω την διαπραγμάτευση. Τους το είπα πριν ακόμη παρθεί η οριστική απόφαση.

Ο αιφνιδιασμός ήταν προς εμένα. Ενημέρωσα εγκαίρως και ξαφνικά μου απαγόρευσαν την παράταση. Δεν τη ενέκριναν. Θεωρούσα και θεωρώ ότι το να απαγορεύσουν σε μια χώρα κυρίαρχα να επιλέξει μια διαδικασία, είναι μια επιλογή που θα γραφτεί με μελανά χρώματα στην ευρωπαϊκή ιστορία». 

Για το δημοψήφισμα

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα το σεβαστούμε. Βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση του πρωθυπουργού, γιατί το επέλεξε ο ελληνικός λαός. Δεν είμαι παντώς καιρού. Θα κάνω αποδεκτή την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Το δημοψήφισμα είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους. Όσο μεγαλύτερο είναι τόσο μεγαλύτερη και η δυνατότητα να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, θετικά για την Ελλάδα. Είναι διαπραγματευτικό εργαλείο.

Δεν θέσαμε την δική μας πρόταση, γιατί είναι ούτως ή άλλως στο τραπέζι. Είναι δεδομένη η δική μας πρόταση. Την δική τους αμφισβητούμε και την θέτουμε στην ευχέρεια του ελληνικού λαού.

Η πρότασή μας υπάρχει στο τραπέζι. Τις διαπραγματεύσεις τις διέκοψε μονομερώς το Eurogroup, όταν δεν έδωσε παράταση στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει την διαδικασία του δημοψηφίσματος». 

Και συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, σχετικά με τους εταίρους: «Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Ρέντσι,  δεν θέλει να προχωρήσει η Ελλάδα στο δημοψήφισμα και να κερδίσει το όχι. Θα δεχτεί πιέσεις από το λαό του. Εγώ προσωπικά περιμένω ο Ρέντσι την επόμενη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες».

Θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο  της κυβέρνησης

«Το Ευρωκοινοβούλιο με απόφασή του σήμερα ζητά να δοθεί παράταση στην Ελλάδα. Εγώ πάντως έχω τα τηλέφωνά μου ανοιχτά και περιμένω.

Ωστόσο, αν δει κανείς την δική μας πρόταση, υπάρχουν και μέτρα υφεσιακά. Καλύψαμε τις απαιτήσεις τους με ισοδύναμα μέτρα, γιατί δεν συμφώνησαν; Γιατί ήθελαν πάντα να προσθέσουν και κάτι παραπάνω; Θέλουν απλά να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο σε μια χώρα που υποσχέθηκε στο λαό της ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».

Plan B

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει Plan B, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε:

«Δεν έχουμε επιλογή την έξοδο ή την διάλυση της Ευρωζώνης. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να επιβιώσει ο ελληνικός λαός. Αποκατάσταση της ρευστότητας, να μην υπάρχει έλλειψη σε βασικά αγαθά κ.ά. Έχει περάσει και χειρότερα ο ελληνικός λαός. Δεν χρεοκοπούν οι λαοί και οι χώρες, οι τράπεζες χρεοκοπούν.

Αν ο λαός θέλει να συνεχίσουμε με σχέδια λιτότητας και να μην σηκώσουμε ποτέ κεφάλι, τότε θα σεβαστούμε την επιλογή αυτή. Αν η επιλογή όμως είναι να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο γι’ αυτή τη χώρα, τότε θα συνεχίσουμε όλοι μαζί».

Μας προτείνουν κάτι άσχημο. Θα το ξεπεράσουμε. Μας κλείσανε τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες. Θα φτάσουμε όμως στις κάλπες κι αν το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό ΟΧΙ, θα γίνει ανατροπή στην Ευρώπη». 

Η ηρεμία και η ψυχραιμία του κόσμου είναι παραδειγματική αυτές τις κρίσιμες ώρες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι έγιναν μέχρι αυτή τη στιγμή πολλές παρεμβάσεις προκειμένου να ανατραπεί είτε το όχι στο δημοψήφισμα, είτε το ίδιο το δημοψήφισμα. Παρέμβαση ήταν αυτή της ΕΚΤ, με τις κλειστές τράπεζες. Περιμένουμε κι άλλες, από άλλους. Είτε με δηλώσεις τους, είτε με εκβιασμούς, είτε με απειλές".

Μετά το δημοψήφισμα θα ανοίξουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες θα ανοίξουν τις επόμενες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η τρίτη ηλικία να μην ανησυχεί. Οι συντάξεις θα κοπούν αν εμείς κάνουμε πίσω. Τεχνικό είναι το θέμα που υπάρχει τώρα. Τα χρήματα υπάρχουν. Δεν υπάρχει θέμα σε ό,τι αφορά με την ύπαρξη του ποσού των συντάξεων.  

Το ΔΝΤ θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει

Στέλνοντας μήνυμα προς τον ΔΝΤ και σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του Λευκού Οίκου σημείωσε πως «αυτοί έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Ας αποδεχτούν την συμφωνία για να τους πληρώσουμε. Έχουμε να πάρουμε χρήματα πολλούς μήνες. Όπως δεν μας πληρώνει δεν πληρώνουμε.  Θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει;

Επιλογή μας το Ευρώ και η  Ευρώπη

Για τις δηλώσεις του στο παρελθόν ότι το ευρώ είναι φετίχ τόνισε:  Το ευρώ είναι ένα κοινό νόμισμα και για να υπάρξει πρέπει να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σεβασμό στους κανόνες της Ευρωζώνης. Εμείς τους σεβαστήκαμε τους κανόνες αυτούς.

Επιλογή μας να είναι να μείνουμε στο ευρώ. Η Ευρώπη δεν έχει ενοικιαστές ή φιλοξενούμενοι. Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης. Ουδείς μπορεί να ξεκόψει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Και η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι στο DNA της Ελλάδας. Όσοι με τελεσίγραφα και εκβιασμούς παραβιάζουν τα κεκτημένα της Ευρώπης και του ελληνικού λαού  θα αναλάβουν την ευθύνη τους.

Ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε

Σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Πρωτοτυπήσαμε, ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε. Κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση, προχωρήσαμε στη διαδικασία της αποκατάστασης των μεγάλων αδικιών, αποκαταστήσαμε το μαύρο της ΕΡΤ, 200.000 νέες θέσεις εργασίας κ.ά. Δεν κάναμε περισσότερα γιατί είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο.Σιγά-σιγά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκη υλοποιείται. Ακόμη και με αυτές τις συνθήκες. Υπάρχουν σημεία του προγράμματός μας που δεν υλοποιήθηκαν όπως το αφορολόγητο και ο ΕΝΦΙΑ κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας». 

Ο Σαμαράς υπολόγιζε στην αριστερή παρένθεση

Η κινδυνολογία είναι το λιγότερο που χρειαζόμαστε σήμερα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά. «Είχε σχεδιάσει τη λεγόμενη παρένθεση, υπολογίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει πίσω απέναντι στην σκληρή στάση των δανειστών», ενώ κατέληξε πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε δημόσιο διάλογο. 

Η Ελλάδα δεν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σχετικά με την στάση των εταίρων σημείωσε πως «περίμενα άλλη στάση από τους Ευρωπαίους. Πίστευα ότι θα αναγκάζονταν να υποχωρήσουν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, σεβόμενοι την λαϊκή ετυμηγορία» σημείωσε, ενώ έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους και τους δανειστές δηλώνοντας: «Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές στα άλλα υπάρχει απόσταση. Είμαστε όμως κοντά σε λύση. Αν υπάρξει αυτή η λύση, αν μας προταθεί, εμείς θα την δεχτούμε».  

Στηρίζω τον Γιάννη Βαρουφάκη

Σε ερώτηση αν στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών ο πρωθυπουργός απάντησε: «Στοχοποιήθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης, και άδικα. Όλοι έχουμε αδυναμίες, αλλά όλοι δουλεύουν σκληρά για την Ελλάδα. Αν δεν είχε την εμπιστοσύνη μου, δεν θα ήταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα».

Τέλος, απαντώντας στους επικριτές του ότι βάζει το κόμμα του πάνω από την Ελλάδα απάντησε ότι αυτό είναι άδικο κι ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που υποχωρούν χωρίς να παλέψουν. «Δεν θα μείνω ταπεινωμένος πρωθυπουργός. Κανείς λαός δεν το θέλει αυτό».

Όσο για το εάν χόρεψαν το περίφημο πεντοζάλη οι αγορές, ανέφερε πως «πέρα από τις αγορές υπάρχει και η πολιτική. Αυτή στιγμή έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας. Το δίκιο μας. Κι ένας εφιάλτης υπάρχει μόνο. Ο φόβος. Αν νικήσουμε το φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».