Βίτσας: "Δεν ζούμε στην εποχή της Βαυαροκρατίας"
<p>Με το δημοψήφισμα ανταποκρινόμαστε στη λαϊκή αξίωση, που συνοψίστηκε στη φράση «υποσχεθείτε ότι δεν θα μας προδώσετε»</p>
Με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση συνέχισε να ανταποκρίνεται στη λαϊκή αξίωση, που συνοψίστηκε στη φράση «υποσχεθείτε ότι δεν θα μας προδώσετε». Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο "Κόκκινο" ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα μνημόνια.
Το «Όχι» συνεχίζει την πολιτική της αντίστασης και ταυτόχρονα μπορεί «να ανασυγκροτήσει τη διαπραγμάτευση», με τρόπο που ενισχύει την ελληνική πλευρά, τόνισε ο κ. Βίτσας. Αναφερθείς στις κλειστές τράπεζες και στους περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων, είπε:
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, απότοκη των πολιτικών της λιτότητας, αυτών που εφαρμόστηκαν από το 2010 και απορρίφθηκαν τον Ιανουάριο του 2015», αλλά και απότοκη των μεθοδεύσεων των πιστωτών και των μηχανισμών τους.
Αφού πρώτα θύμισε πόσο ισοπεδωτικά μέτρα αξίωσαν οι δανειστές στην τελευταία πρότασή τους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
«Το ‘Ναι’ σημαίνει να πάμε με τα χέρια κάτω (…). Να πω και κάτι ακόμη: Δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει ‘ναι’ κι αυτό υπερίσχυε, κάτι που δεν θα γίνει, να θεωρούσε πως έχει μετά το δικαίωμα να ‘γιατί γίνονται αυτές οι περικοπές;…». Ούτε θα μπορεί να πει ‘α, να μην κόψετε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση’, αφού θα έχει εγκρίνει τις αξιώσεις των δανειστών για περικοπές. Το λέω γιατί βλέπω και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν στο ‘μένουμε Ευρώπη’. Και εμείς μέσα στην Ευρώπη διαπραγματευόμαστε, αλλά το θέμα είναι με ποια λογική, με ποια πολιτική…».
Ευρώπη δεν είναι μόνο ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και ο Γιούνκερ, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας. Την Ευρώπη συγκροτούν και τα κινήματα, οι άνθρωποι του μόχθου και της αντίστασης, είπε. Αναφερθείς στις διαδοχικές παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΕ στο θέμα του δημοψηφίσματος και στις απόπειρες εκφοβισμού των πολιτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά πως «δεν ζούμε στην εποχή της Βαυαροκρατίας».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το έργο της Επιτροπής της Βουλής για τα Μνημόνια, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι ζητήθηκαν από ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων που αφορούσαν όσα έγινα με την κρίση χρέους στην Ελλάδα.