Η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός, καθώς εδώ και καιρό υπήρχαν διαφωνίες ως προς το μέλλον του κόμματος που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2023. Οι τίτλοι τέλους της πορείας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς έπεσαν το πρωί της Τρίτης με την ανεξαρτητοποίηση έξι βουλευτών (Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου) και την παραίτηση της Έφης Αχτσιόγλου.

Διαβάστε: Διαλύθηκε η ΚΟ της Νέας Αριστεράς: Ανεξαρτητοποιήθηκαν 6 βουλευτές, παραιτήθηκε μία και αποχώρησαν 143 στελέχη (Έγγραφα & Βίντεο)

Η μέχρι πρότινος βουλευτής στην επιστολή παραίτησής της μιλάει για «πράξη συνείδησης» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν παραιτούμαι, όμως, από την ενεργό πολιτική. Παραμένω παρούσα, με όλες μου τις δυνάμεις, μαζί και δίπλα σε κάθε πολίτη, στον συλλογικό αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη». Τη θέση της Έφης Αχτσιόγλου καταλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Γιάννης Δραγασάκης, ενώ σε περίπτωση άρνησής του, ο επόμενος στη σειρά κατάταξης είναι ο Δημήτρης Βίτσας.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Τρίτης, παραδόθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης των «6», ενώ οι ανεξαρτητοποιήσεις θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Από τη στιγμή που η ΚΟ της Νέας Αριστεράς, διαλύθηκε, οι εναπομείναντες βουλευτές περνούν στα έδρανα των ανεξάρτητων. Υπό αυτό το πρίσμα οι αριθμός τους ανεβαίνει στους 39 (!), ενώ οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες μειώνονται από οκτώ σε επτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, στη Βουλή μπήκαν οκτώ κόμματα. Ωστόσο οι «Σπαρτιάτες» πλέον δεν υφίστανται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ η ΚΟ της Νέας Αριστεράς προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στην ηγεσία του εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης.

Εντωμεταξύ το κοινοβουλευτικό παράδοξο έχει να κάνει με το ότι η πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανεξάρτητοι αν και δεν συγκροτούν ΚΟ με βάση τους αριθμούς αποτελούν την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τις επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί από τη στιγμή που αναμένονται και ανεξαρτητοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάποιοι εξ' αυτών έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.