Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία το μεταναστευτικό ζήτημα και η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων.

Διαβάστε: Θάνος Πλεύρης από τη Βουλή: "Αν αποτύχει το Σύμφωνο Μετανάστευσης, η Ευρώπη θα πάει σε πολύ πιο σκληρές λύσεις"

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με τους ομολόγους του από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, η εφαρμογή του νέου Συμφώνου, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών στον τομέα των επιστροφών μεταναστών.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται, ωστόσο, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, με τους υπουργούς Μετανάστευσης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Δανίας, με βασικό αντικείμενο την προώθηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκών κόμβων επιστροφής (return hubs). Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία συζητείται το τελευταίο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προβλέπει τη δημιουργία δομών σε τρίτες χώρες για τη φιλοξενία και διαχείριση μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής τους στις χώρες προέλευσης.

Η Αθήνα έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πολιτικών επιστροφών, υποστηρίζοντας ότι η αποτελεσματική εφαρμογή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνολική αξιοπιστία της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.