Η σπουδή του Παύλου Πολάκη να θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως περιπλέκει τις εξελίξεις, αντί να δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι εν δυνάμει σύμμαχοί του, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από την κίνηση του βουλευτή Χανίων να δηλώσει «παρών» για ηγεσία του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αιφνιδιασμός Νίκου Παππά και Ρένας Δούρου από την κίνηση Πολάκη

Και αυτό γιατί την Τρίτη το πρωί τα τρία στελέχη που εκφράζουν μέχρι στιγμής τη μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Πολάκης, Παππάς και Δούρου) είχαν συνομιλήσει και είχαν συμφωνήσει ότι μέχρι και την ΚΕ θα έπρεπε να κινηθούν με βάση τη λογική της ανασυγκρότησης του κόμματος προκειμένου αυτό να κατέβει στις εκλογές. Με λίγα λόγια, να πιέσουν τον πρόεδρο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, να ξεκαθαρίσει τη θέση του και στη συνέχεια να συγκροτηθεί Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα και Επιτροπή Προγράμματος.

Τα στελέχη αυτά δεν μπήκαν στη συζήτηση για το εάν ο Σωκράτης Φάμελλος θα πρέπει να παραιτηθεί, καθώς εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές απόψεις, δεδομένου ότι οι δύο από τους τρεις πιστεύουν ότι η ακραία αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να συσπειρώσει αρκετά στελέχη δίπλα του.

Ο Νίκος Παππάς θεωρεί, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συλλογική ηγεσία, η οποία θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου την κάθοδο ενός ενιαίου σχήματος στις εκλογές. Προφανώς, ο βουλευτής του Νότιου τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι και ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου θέλουν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, δεν θέλει να μπει σε μια νέα αντιπαραθετική συζήτηση. Το γεγονός ακόμα ότι ακούγεται πως υποψηφιότητα ενδέχεται να θέσει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Παύλος Πολάκης: Το αίτημα για παραίτηση του Σωκράτη Φάμελλου

Ο Παύλος Πολάκης, ωστόσο, εμφανίστηκε την Τρίτη με ανάρτησή του να ζητά την «άμεση παραίτηση του Σωκράτη Φάμελλου και εκλογή νέου προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», προτείνοντας, παράλληλα, τέσσερα βήματα που πρέπει να γίνουν «μετά την κατάρρευση του αφηγήματος και της στρατηγικής του προέδρου και της περί αυτόν ηγετικής ομάδας σχετικά με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και ειδικότερα όσον αφορά την άνευ όρων στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ΕΛΑΣ». Συγκεκριμένα, ζητά: «Άμεση επάνοδο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, άμεση παραίτηση Φάμελλου και εκλογή νέου προέδρου ΚΟ, άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και άμεση εκκίνηση συνομιλιών με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες που θέλουν και πιστεύουν στον σχηματισμό ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου». Το κάλεσμα για συνεργασία όλων των στελεχών αφορά τη Νέα Αριστερά, τον Νίκο Κοτζιά και το ΠΡΑΤΤΩ , τη Λούκα Κατσέλη και κάποιοι λένε ακόμα και δυνάμεις πέριξ του ΜΕΡΑ25.

Σωκράτης Φάμελλος: Τι είπε στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πάντως, και την Τρίτη στην Εκτελεστική Γραμματεία που συνεδρίασε για να επικυρώσει τη συνεδρίαση της ΚΕ εμφανίστηκε να μην ανοίγει τα χαρτιά του, παρά το γεγονός ότι επέκρινε τα όσα λένε τα στελέχη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, αναφέροντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί απαξιωτικά σχόλια και άρνηση συνεργασιών και σύγκλισης από την πλευρά της ΕΛΑΣ». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν κατεβάζει ρολά, δεν αναστέλλει τη λειτουργία του, αλλά αντίθετα οι παρεμβάσεις μας αποκτούν μεγάλη σημασία για να μπορέσει να εκφραστεί η λαϊκή αντίδραση στις επόμενες εκλογές», χωρίς ωστόσο να πει ότι το κόμμα θα κατέβει στις εκλογές.