Κουντουρά στο parapolitika.gr: "Zητάμε η γυναικοκτονία να γίνει νομικός όρος, δεν αρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης" (Βίντεο)
Αναλυτικά όσα δήλωσε
H ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, αναφέρεται στον νέο ορισμό του βιασμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παράλληλα μιλά για τα περιστατικά κακοποίησης σε βάρος γυναικών στην Ελλάδα, ζητώντας να θεσπιστεί ως νομικός όρος η "γυναικοκτονία"
Με τις φωνές ενάντια στα περιστατικά έμφυλης βίας να δυναμώνουν, χωρίς όμως ακόμη να είναι τόσο ισχυρές ώστε να ηχήσουν παντού, οι πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της κακοποίησης σε βάρος των γυναικών λαμβάνονται τακτικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο της ανάδειξης δράσεων πρόληψης και αποτροπής συμβάντων που αντίκεινται στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, στέλνει το δικό της μήνυμα - μέσω της συνέντευξής της στο parapolitika.gr - από το Στρασβούργο. Ζητά να αναγνωριστεί στην Ελλάδα νομικά ο όρος γυναικοκτονία επισημαίνοντας πως τα μέτρα στη χώρα μας ενάντια σε αυτού του είδους κακοποιητικές ενέργειες δεν επαρκούν. «Οι γυναικοκτονίες είναι το πιο σοκαριστικό φαινόμενο. Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί περίπου 100. Η γυναικοκτονία είναι δολοφονία λόγω φύλου και όχι απλό έγκλημα» τονίζει χαρακτηριστικά η κ.Κουντουρά. Δεν παραλείπει, την ίδια ώρα, να αναφερθεί σε ζητήματα ορθής διαχείρισης τουριστικών θεμάτων ενώ παράλληλα τοποθετείται και επί της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών.
Αναφορικά με τα κρούσματα έμφυλης βίας, η κ. Κουντουρά σημειώνει ότι το 95% των δραστών είναι άντρες και το 95% των θυμάτων γυναίκες, χαρακτηρίζοντας τις γυναικοκτονίες «το πιο σοκαριστικό φαινόμενο». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η γυναικοκτονία συνήθως αποτελεί «το αποκορύφωμα χρόνιας κακοποίησης» από το οικείο περιβάλλον του θύματος.
Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χρειάζονται 300 χρόνια παγκοσμίως και 50 χρόνια στην Ευρώπη για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των φύλων. Έδωσε, ακόμη, στοιχεία για την «υποεκπροσώπηση των γυναικών» στην ελληνική πολιτική ζωή: «από τους 300 βουλευτές μόνο 69 είναι γυναίκες, ενώ από τους 332 δήμους της χώρας μόλις 22 έχουν γυναίκα δήμαρχο». Δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει μόνο ένα μέρος της ευρωπαϊκής οδηγίας για την έμφυλη βία, «κυρίως το κατασταλτικό κομμάτι και όχι την πρόληψη», τονίζοντας ότι η πρόληψη απαιτεί εκπαίδευση, χρηματοδότηση και ενίσχυση των δομών υποστήριξης θυμάτων, οι οποίες «σήμερα παραμένουν ανεπαρκείς».
Το μήνυμα που στέλνει αναφορικά με την αλλαγή βαθιά ριζωμένων πεποιθήσεων είναι το εξής: «Οι άντρες πρέπει να καταλάβουν ότι η δύναμή τους είναι για προστασία και όχι για βία. Tο "ναι σημαίνει ναι" και το "όχι σημαίνει όχι". Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση, μέσα από μια συλλογική κοινωνική προσπάθεια για ένα μέλλον με σεβασμό, ισότητα και χωρίς βία».
Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου γύρω από τον ορισμό του βιασμού. «Ο βιασμός με βάση τη συναίνεση έχει πλέον αλλάξει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο: μόνο το "ναι σημαίνει ναι". Αν δεν υπάρχει ρητή συναίνεση, είναι βιασμός». Εξηγεί ότι σε πολλές χώρες το θύμα εξακολουθεί να καλείται να αποδείξει ότι βιάστηκε, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, ενώ σημειώνει πως η απουσία αντίδρασης -λόγω φόβου, λιποθυμίας ή χρήσης ουσιών- δεν σημαίνει συναίνεση.
Επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι περίπου το 46% όσων απάντησαν δήλωσε πως εργάζεται ή έχει εργαστεί εποχικά στον τουρισμό, το 30% ότι δεν αμείβεται καλά, το 40% ότι έχει βιώσει άσχημες συνθήκες εργασίας «μέχρι και μπούλινγκ» και το 43% ότι δεν έχει καμία στεγαστική υποστήριξη. «Μόνο ένα περίπου 7% λέει ότι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο κλάδος πρέπει να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας ώστε να υπάρχει βιώσιμος τουρισμός.
Παρότι απέρριψε το σενάριο του υπερτουρισμού, η κ. Κουντουρά αναγνώρισε ότι τα ελληνικά νησιά, ως δημοφιλείς προορισμοί, αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταφορικό κόστος και κόστος ζωής, ελλιπή δρομολόγια τον χειμώνα και έλλειψη προσιτής στέγης, ιδίως για δημόσιους υπαλλήλους όπως αστυνομικούς, γιατρούς και καθηγητές. Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική πολιτική για τον τουρισμό.
Αναφορικά με τα κρούσματα έμφυλης βίας, η κ. Κουντουρά σημειώνει ότι το 95% των δραστών είναι άντρες και το 95% των θυμάτων γυναίκες, χαρακτηρίζοντας τις γυναικοκτονίες «το πιο σοκαριστικό φαινόμενο». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η γυναικοκτονία συνήθως αποτελεί «το αποκορύφωμα χρόνιας κακοποίησης» από το οικείο περιβάλλον του θύματος.
Κουντουρά στο parapolitika.gr: "Χρειάζονται 300 χρόνια παγκοσμίως και 50 χρόνια στην Ευρώπη για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των φύλων"
Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χρειάζονται 300 χρόνια παγκοσμίως και 50 χρόνια στην Ευρώπη για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των φύλων. Έδωσε, ακόμη, στοιχεία για την «υποεκπροσώπηση των γυναικών» στην ελληνική πολιτική ζωή: «από τους 300 βουλευτές μόνο 69 είναι γυναίκες, ενώ από τους 332 δήμους της χώρας μόλις 22 έχουν γυναίκα δήμαρχο». Δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει μόνο ένα μέρος της ευρωπαϊκής οδηγίας για την έμφυλη βία, «κυρίως το κατασταλτικό κομμάτι και όχι την πρόληψη», τονίζοντας ότι η πρόληψη απαιτεί εκπαίδευση, χρηματοδότηση και ενίσχυση των δομών υποστήριξης θυμάτων, οι οποίες «σήμερα παραμένουν ανεπαρκείς».Το μήνυμα που στέλνει αναφορικά με την αλλαγή βαθιά ριζωμένων πεποιθήσεων είναι το εξής: «Οι άντρες πρέπει να καταλάβουν ότι η δύναμή τους είναι για προστασία και όχι για βία. Tο "ναι σημαίνει ναι" και το "όχι σημαίνει όχι". Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση, μέσα από μια συλλογική κοινωνική προσπάθεια για ένα μέλλον με σεβασμό, ισότητα και χωρίς βία».
Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου γύρω από τον ορισμό του βιασμού. «Ο βιασμός με βάση τη συναίνεση έχει πλέον αλλάξει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο: μόνο το "ναι σημαίνει ναι". Αν δεν υπάρχει ρητή συναίνεση, είναι βιασμός». Εξηγεί ότι σε πολλές χώρες το θύμα εξακολουθεί να καλείται να αποδείξει ότι βιάστηκε, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, ενώ σημειώνει πως η απουσία αντίδρασης -λόγω φόβου, λιποθυμίας ή χρήσης ουσιών- δεν σημαίνει συναίνεση.
Για τον τουρισμό
Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε και στο πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού στον τομέα του τουρισμού, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία: 43 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας παγκοσμίως στον τουρισμό, αντίστοιχα κενά στην Ευρώπη και περίπου 80.000 στην Ελλάδα. Εξήγησε ότι το γεγονός αυτό πλήττει ιδιαίτερα μια φιλόξενη χώρα όπως η Ελλάδα, σημειώνοντας τα εξής: «Είναι πολύ δύσκολο να το νιώσει ο τουρίστας, ο επισκέπτης, όταν δεν υπάρχουν επαγγελματίες στον τουρισμό, με το χαμόγελο, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν».Επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι περίπου το 46% όσων απάντησαν δήλωσε πως εργάζεται ή έχει εργαστεί εποχικά στον τουρισμό, το 30% ότι δεν αμείβεται καλά, το 40% ότι έχει βιώσει άσχημες συνθήκες εργασίας «μέχρι και μπούλινγκ» και το 43% ότι δεν έχει καμία στεγαστική υποστήριξη. «Μόνο ένα περίπου 7% λέει ότι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο κλάδος πρέπει να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας ώστε να υπάρχει βιώσιμος τουρισμός.
"Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα υπερτουρισμού"
Ερωτηθείσα αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού, όπως η Βαρκελώνη, η κ. Κουντουρά απάντησε: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα υπερτουρισμού. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πρόβλημα, αν θέλετε, διαχείρισης». Ως παράδειγμα ανέφερε τη Σαντορίνη, όπου μέσα σε ένα τριήμερο μπορεί να κατέβουν 20.000 επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια, εξηγώντας ότι μια συμφωνία που είχε συνάψει επί υπουργίας της με τις εταιρείες κρουαζιέρας, ώστε τα δρομολόγια να κατανέμονται σε όλη την εβδομάδα, είχε περιορίσει αποτελεσματικά τον συνωστισμό.Παρότι απέρριψε το σενάριο του υπερτουρισμού, η κ. Κουντουρά αναγνώρισε ότι τα ελληνικά νησιά, ως δημοφιλείς προορισμοί, αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταφορικό κόστος και κόστος ζωής, ελλιπή δρομολόγια τον χειμώνα και έλλειψη προσιτής στέγης, ιδίως για δημόσιους υπαλλήλους όπως αστυνομικούς, γιατρούς και καθηγητές. Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική πολιτική για τον τουρισμό.
En