Στις νέες δράσεις και μέτρα της Επιτροπής για την άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσω της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, αναφέρθηκε στην Ολομέλεια του Ε.Κ. ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με αναφορά στις «αποτρόπαιες επιθέσεις» της 26ης Ιουνίου σε Παρίσι, Τυνησία και Κουβέιτ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επαναβεβαίωσε «την αποφασιστικότητα της Επιτροπής για συλλογική αντιμετώπιση της απειλής».

«Έχουμε συνεργασθεί στενά με τα κράτη μέλη για να εντοπιστούν οι τομείς όπου η Ε.Ε. μπορεί να φέρει επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής ριζοσπαστικοποίησης. Και έχουμε συνεργαστεί στενά για την ενίσχυση των ικανοτήτων μας στην αντιμετώπιση των απειλών αυτών» τόνισε.

Ο επίτροπος επιβεβαίωσε στη συνέχεια την Ολομέλεια ότι η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, την οποία παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο και στην οποία η τρομοκρατία είναι στις υψηλές προτεραιότητες, έχει ήδη μπει σε εφαρμογή.

Με παράλληλο μέλημα τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η ατζέντα καθορίζει σειρά δράσεων οι κυριότερες των οποίων είναι:

  • Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, η οποία παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών.
  • Το Κέντρο Αριστείας για την Ενημέρωση περί Ριζοσπαστικοποίησης, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, θα διευρύνει το έργο του υφιστάμενου δικτύου RAN (Radicalization Awareness Network).
  • Η Europol δημιούργησε την Μονάδα Παραπομπής στο Διαδίκτυο, η οποία θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στους επόμενους 12 μήνες. Στόχος, η ταυτοποίηση του τρομοκρατικού υλικού σε διάφορες γλώσσες και η βοήθεια ταχείας αφαίρεσής του.
  • Ένα φόρουμ σε επίπεδο Ε.Ε., θα εγκαινιασθεί μέχρι το τέλος του έτους με συμμετοχή εκπροσώπων από εταιρείες του διαδικτύου, και αποστολή, τη μείωση της προσβασιμότητας για την τρομοκρατία σε διαδικτυακό υλικό και την καταπολέμηση της προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια πρώτη συνάντηση του φόρουμ θα γίνει στις 24 Ιουλίου με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των διωκτικών αρχών.
  • Προστασία των εξωτερικών συνόρων, πρόβλεψη στοχοθετημένων συνοριακών ελέγχων και σύσταση πακέτου δεικτών κινδύνων με τη βοήθεια της Europol και Frontex. Ειδικό εγχειρίδιο για τους Συνοριοφύλακες.
  • Ανίχνευση των δικτύων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με τη χρήση όλων των κέντρων πληροφόρησης. Η πρόσφατη έγκριση της οδηγίας εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Προώθηση της ασφάλειας στην εναέρια κυκλοφορία που αποτελεί προσφιλή στόχο των τρομοκρατών. Συμπεριλαμβάνονται και οι ζώνες συγκρούσεων, με συστάσεις προς τις αεροπορικές εταιρείες και το κοινό.

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε ειδική αναφορά για την επίθεση στην Τυνησία που χαρακτήρισε ως εξαιρετικά βίαιη, αλλά και συμβολική και υπογράμμισε ότι παρά την πολύ δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους έξι μήνες, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα κατά της ριζοσπαστικοποίησης.