Κάθετος ξανά, ενώ η συζήτηση για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές κυοφορείται, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist. Χωρίς να ερωτηθεί, είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, ενώπιον του διευθυντή έκδοσης Ντάνιελ Φράνκλιν και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει τα διαμειβόμενα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ήταν κατηγορηματικός στο ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συζητούν τα φλέγοντα ζητήματα μεταξύ τους, ενώ κατηγόρησε τα ελληνικά ΜΜΕ για τον υπερβολικό τρόπο που παρουσιάζουν τα διεθνή ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα. Η Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε για την πρόκληση που απάντησε η Ευρώπη μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, το κομμάτι των προσφύγων που ουσιαστικά λύνει το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την ευθύνη της Ευρώπης απέναντι στους δικούς της πολίτες, τόσο οικονομικά όσο και σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές. 


Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση



Μητσοτάκης: Οι αμυντικές δαπάνες ήταν η προτεραιότητα της Συνόδου

Πριν τη συζήτηση, ο Ντάνιελ Φράνκλιν μίλησε για ένα «πάρτι γενεθλίων» του Economist και έδωσε τα συγχαρητήριά του στην ομάδα. Μάλιστα, παίχτηκε και ένα βίντεο από τις σημαντικές στιγμές των 30 χρόνων συνεδρίων του Economist, τη στιγμή που ο διευθυντής έκδοσής του έκανε ειδική μνεία στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, δέχθηκε έπαινο από τον Ντάνιελ Φράνκλιν, λέγοντας ότι είναι σχεδόν πρωτόγνωρο να βρίσκεται ο ίδιος πρωθυπουργός στο συνέδριο εδώ και επτά χρόνια. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Άγκυρας ήταν επιτυχημένη και είχε σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν και αυτά που λέχθηκε ότι συνέβησαν. 

«Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη παίρνει στα σοβαρά τις επενδύσεις στην Αμυνα» προσέθεσε, ενώ ερωτώμενος για τα F-35 απάντησε πως «έχουμε θέματα να συζητήσουμε με την Τουρκία και τα συζητάμε». «Αδικούμε τη σημασία των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο όταν, στην Ελλάδα, περιορίζουμε τη δημόσια συζήτηση γύρω από ζητήματα που συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όταν υπάρχουν ζητήματα προς συζήτηση με την Τουρκία, τα συζητάμε μεταξύ μας. Μερικές φορές στην Ελλάδα υπάρχει μία πολύ «στενόμυαλη» προσέγγιση για αυτά τα ευρύτερα ζητήματα» είπε και πρόσθεσε: «Το σημαντικό μήνυμα που βγήκε από τη Σύνοδο συνδέεται με το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και, επίσης, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πείσουμε τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα την άμυνά μας. Πάντα με εντυπωσιάζει, όμως, ο τρόπος με τον οποίο μέρος του ελληνικού Τύπου καλύπτει αυτά τα θέματα, με μεγάλο βαθμό υπερβολής και μία αδυναμία κατανόησης των σύνθετων παραγόντων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το 3% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να ξοδέψουν, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτά τα επτά κράτη του ΝΑΤΟ που έχουν πετύχει αυτόν το στόχο». 

mitsotakis-mezzola-2
mitsotakis-mezzola-1
mitsotakis-mezzola-10
mitsotakis-mezzola-9
mitsotakis-mezzola-8
mitsotakis-mezzola-7
mitsotakis-mezzola-6
mitsotakis-mezzola-5
mitsotakis-mezzola-4
mitsotakis-mezzola-3

Από τη μεριά της, η Ρομπέρτα Μετσόλα μίλησε για ένα πολύ κρίσιμο 2027 σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει να δώσουμε στον πολίτη τη δυνατότητα να έχει σταθερότητα σε ό,τι αφορά τα έξοδά του», σχολίασε η νεότερη πρόεδρος στην Ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σχολίασε πως παρ' ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες κοιτάζουν τις κυβερνήσεις τους, «ακούμε ότι περιμένουν να τους φροντίσει η Ευρώπη». 

"Ασφάλεια και ανταγωνισμός"

«Ασφάλεια και ανταγωνισμός είναι τα καίρια ζητήματα για την Ευρώπη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Η Ρομπέρτα Μέτσολα έχει δίκιο για την κρίση κόστους διαβίωσης, ενώ είπε ότι η Ευρώπη έχει περίπλοκη συνταγματική δομή. Τα ζητήματα, πάντως, αντιμετωπίζονται με νέα αίσθηση επείγοντος», σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που υποστήριξε πάντως ότι «ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να εξηγήσω γιατί ένα προϊόν κοστίζει διαφορετικά στην Ελλάδα και διαφορετικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τόνισε δε ότι «απλώς δεν είμαστε ανταγωνιστικοί στην ενέργεια ως Ευρώπη» και συνήγε ότι «δεν έχουμε μία ευρωπαϊκή αγορά», καταλήγοντας με βάση τις τιμές. Μίλησε για σημαντικές αγορές που αφορούν στο Μεξικό και την Ινδία, ενώ για την Κίνα τόνισε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε την παραγωγική δυνατότητα της Ευρώπης. Υπάρχουν βασικά πράγματα να διορθώσουμε εντός της ενιαία αγοράς. Της άνεσης ίδρυσης μιας εταιρείας στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα. Αυτές οι τολμηρές προτάσεις να μη μείνουν, στη διαδικασία από τη γραφειοκρατία της Ευρώπης, κενά γράμματα. Υπάρχουν και αποκλίσεις στις τιμές ενέργειας. Δεν έχουμε επι της ουσίας ενιαία αγορά ενέργειας. Στο εμπόριο υποστηρίζω τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Είναι προς όφελος να ολοκληρώσει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Και μιλώ ως χώρα που είναι ηγέτης στη ναυτιλία και έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο θέμα της Κίνας πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την επιβίωση της μεταποιητικής βάσης της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι 30% της μεταποιητικής ικανότητας του πλανήτη προέρχεται από την Κίνα». 

Επίσης σχολίασε: «Αν προστατεύω για κάποιο διάστημα την αγορά αυτοκινήτων μου, θα δώσω στην Ευρώπη την ικανότητα να μπορέσει να φτάσει τη δική της αγορά στα επίπεδα της κινεζικής; Αν πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε την ευρωπαϊκή αγορά, πρέπει να αποφασίσουμε να κάνουμε τη δική μας πιο ανταγωνιστική». Συνέχισε δε: «Αν λάβουμε μέτρα προστατευτισμού, πρέπει να κάνουμε βήματα, ώστε να είναι πιο εύκολη η λειτουργία εταιρειών».

«Ο Κυριάκος ανέφερε τον ανταγωνισμό και σε κάθε δεύτερη πρόταση μπορείς να βρεις αυτήν τη λέξη και τον τρόπο που πρέπει να βρούμε ώστε να κάνουμε την ευρωπαϊκή αγορά ανταγωνιστική», υπερθεμάτισε η Ρομπέρτα Μετσόλα, ωστόσο τόνισε ότι «η επένδυση ανά κεφάλι είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά ως συνολική αγορά είναι ελάχιστη». Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανησυχεί για τη θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά και την τεχνητή νοημοσύνη. Για τη μία και ενιαία αγορά, ρώτησε πως «τι είναι; Πρέπει να έχει φτιαχτεί στην Ευρώπη ή να έχει φτιαχτεί με την Ευρώπη;»

mitsotakis-mezzola-14
mitsotakis-mezzola-13
mitsotakis-mezzola-12
mitsotakis-mezzola-11
mitsotakis-mezzola-22
mitsotakis-mezzola-21
mitsotakis-mezzola-20
mitsotakis-mezzola-19
mitsotakis-mezzola-18
mitsotakis-mezzola-17
mitsotakis-mezzola-16
mitsotakis-mezzola-15

"Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο"

«Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά σαφές ότι η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην Ευρώπη, τουλάχιστον για να μην εξαρτιόμαστε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Στο τέλος της ημέρας, είναι βασικό το ιδιωτικό κεφάλαιο, όσο και να προσφέρουμε σε δημόσιο χρήμα. Να τα κινητοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανταγωνιστούμε στις υποδομές της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει ένα μεγάλο project στην Ελλάδα στο Λαύριο και θα μας δώσει την υπολογιστική ισχύ για να αναπτύξουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Βλέπω αρκετό δυναμισμό στην Ελλάδα, πολύ ενδιαφέρουσες start ups και η κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και ευέλικτοι. Τίθεται το ερώτημα μήπως το παρακάναμε με τις ρυθμίσεις, τις οποίες φυσικά τις χρειαζόμαστε για προστασία. Κάποιες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, όταν προσεγγίσουν για επενδύσεις, δεν θα το κάνουν στην Ευρώπη αυτή καθαυτή», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας, μάλιστα, πως η Ελλάδα δείχνει το δρόμο σε ό,τι αφορά τα data. 

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πάντως, είπε ότι η συνοχή και η ανοχή της Ευρώπης εξέπληξε πολλούς, αφού, πριν μια δεκαετία, μετά το Brexit, η ήπειρος έμεινε χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. «Τώρα τουλάχιστον 10 χώρες θέλουν να μπουν, ο Καναδάς θέλει να εισδύσει στο πρόγραμμα SAFE ενώ έφυγα από το Μαυροβούνιο, από συνέδριο, με αισιοδοξία, λέγοντας "γουάου, αυτή η η χώρα κουβαλάει τη σημαία μας". Ο Κυριάκος, βέβαια, πάντα θέλει να παίρνουμε αποφάσεις», συνέχισε. Ο πρωθυπουργός, πάντως, υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία της Ευρώπης με χώρες που δεν είναι μέλη και έφερε ως παράδειγμα τη συνθήκη Σένγκεν επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικός τομέας η άμυνα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις χώρες με πυρηνική ενέργεια. Αν μιλάμε για συνεργασία των πρόθυμων σε ένα βαθμό συμβαίνει με διμερείς, τριμερείς συνεργασίες. Χρειαζόμαστε όμως μια περαιτέρω συνεργασία», συνέχισε μεταξύ άλλων. είπε ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να στηρίξει τους δυτικοβαλκανικούς φίλους της, ενώ στάθηκε στην κατάσταση της Σερβίας, λέγοντας ότι χωρίς αυτήν «δεν γίνεται να υπάρχει σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια». Χαιρέτισε, πάντως, την επικείμενη είσοδο του Μαυροβουνίου ως 28ου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

"Στείλαμε ηχηρό μήνυμα στο μεταναστευτικό"

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και το Σύμφωνο για τη Μετανάσταση και το Άσυλο. Τόνισε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που μπαίνει στην Ευρώπη και λόγω της συνεργασίας που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα γειτονικά κράτη. «Η μετανάστευση δεν βαθμολογείται ψηλά στα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είπε ότι «30.000 πρόσφυγες είχαμε το 2019 στη Λέσβο, τώρα έχουμε 300 πρόσφυγες. Από την πρώτη διακυβέρνησή μας είχαμε στείλει ένα ισχυρό σήμα, ότι θα προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορά μας. Η συζήτηση στην Ευρώπη είχε περικλειστεί στο δεύτερο κύμα μεταναστών, ωστόσο, σε συνεργασία με την Τουρκία, στείλαμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους δυστυχισμένους ανθρώπους που πληρώνουν πολλά χρήματα για να έρθουν στην Ελλάδα ότι "θα το κάνουμε πολύ δύσκολο για εσάς"» ότι η Ελλάδα δεν θα δέχεται μετανάστες ασύστολα και συνέχισε: «Τώρα που ολοκληρώθηκε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ακόμα και οικονομικός μετανάστης να είσαι, μπορούμε να σε στείλουμε πίσω και έχουμε τα εργαλεία για να το κάνουμε». Μίλησε για συνεργασία με την ανατολική Λιβύη, συμφωνώντας με αυτό που είπε η κ. Μέτσολα ότι «πρέπει να σκεφτόμαστε και τους ανθρώπους» και τόνισε ότι «είναι επικίνδυνο ταξίδι. Το Λιμενικό μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τόνισε ότι «όταν έρθεις, θέλουμε να έρθεις με το αεροπλάνο και να είσαι ασφαλισμένος». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έγινε η κορωνίδα της προσπάθειας να αλλάξει η ευρωπαϊκή συζήτηση, οδηγώντας -όπως είπε- το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μια πιο πραγματιστική κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη διάσταση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει χιλιάδες ακόμη. «Αν δούμε συνολικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό, ήταν και παραμένει μια επιτυχημένη πολιτική», κατέληξε.

"Εκλογές την άνοιξη του 2027"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, γέλασε με το σχόλιο του Ντάνιελ Φράνκλιν για τις εκλογές, κάτι που οδήγησε το διευθυντή έκδοσης του Economist να πει «έχεις ήδη αποφασίσει». Από την άλλη μεριά, η Μέτσολα σχολίασε πως στόχος της Ευρώπης είναι να «εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να ψηφίσουν». 

«Όπως ξέρετε μπήκαμε στον όγδοο χρόνο της θητείας μας και οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταρρίπτοντας εισέτει τα σενάρια που ήθελαν τους Έλληνες να καταφτάνουν στις κάλπες το φθινόπωρο του 2026. Το είπε, κιόλας, πως «έχω κουραστεί να το επαναλαμβάνω όταν ερωτώμαι αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές, αλλά οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας μας» Τέλος, μίλησε για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η διαδικασία από τους επιτήδειους ικανούς χρήστες της τεχνητής νοημοσύνης και το πώς μπορεί να την πατήσει ο πολίτης, θεωρώντας αληθινό κάτι που δεν είναι. Τέλος, ο Ντάνιελ Φράνκλιν ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιον μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου, στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2026, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά πως «έχω βάλει τα στοιχήματά μου στη Γαλλία». Από τη μεριά της, η Ιταλίδα κ. Μέτσολα είπε ότι «έχω τέσσερα αγόρια στο σπίτι και τα πράγματα είναι ισορροπημένα», με αποτέλεσμα να... κατηγορηθεί από τον πρωθυπουργό για... διπλωματική απάντηση.

Η τακτική

Όπως τόνισε, ευθύνη των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να καταθέτουν προτάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να εφαρμοστούν στην πράξη. Αναγνώρισε ότι «ο πειρασμός είναι πάντα μεγάλος να υποσχεθείς περισσότερα», ωστόσο σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες με αυτοδυναμία χωρίς να στηριχθεί σε υπερβολικές εξαγγελίες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει εντός των στόχων που είχε θέσει στο προεκλογικό της πρόγραμμα του 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία. «Η ακεραιότητα των εκλογών μας διακινδυνεύεται από την τεχνητή νοημοσύνη. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα», ανέφερε.