Την ακλόνητη στήριξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε τη στρατηγική συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι τωρινές προτεραιότητες της Ιρλανδίας αποτελούν θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο η Ελληνική Προεδρία του 2027 θα χτίσει την επόμενη μέρα».

Διαβάστε: Τα εύσημα που πήρε ο Χατζηβασιλείου από πολλούς βουλευτές για το "ράπισμα" απέναντι στον Νταβούτογλου

Παράλληλα, ο Έλληνας Υφυπουργός συνεχάρη θερμά την Κυπριακή Προεδρία και τη Μαριλένα Ραουνά για το έργο του περασμένου εξαμήνου, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Ιρλανδό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Thomas Byrne. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με το ιρλανδικό σύνθημα «Δύναμη μέσα από την Ενότητα», εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα, την άμυνα, την ασφάλεια και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες.


Τάσος Χατζηβασιλείου: Στηρίζουμε έναν φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την ελληνική πλευρά στις συζητήσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλάνο και την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Ο κ. Χατζηβασιλείου κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, εκφράζοντας την κατηγορηματική διαφωνία της χώρας με οποιαδήποτε περικοπή από την αρχική πρόταση, με στόχο την ολοκλήρωση της πολιτικής συμφωνίας εντός του τρέχοντος εξαμήνου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική της διεύρυνσης στη βάση της ισχύουσας μεθοδολογίας, καθώς και στην εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, με έμφαση σε μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών. Παράλληλα, στάθηκε στην προστασία των μικρών παιδιών στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, την οποία χαρακτήρισε πρόκληση που αφορά κάθε ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως θεμελιώδους στοιχείου της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.


Διπλωματικός μαραθώνιος στο περιθώριο του Συμβουλίου

Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα συζητήσουν ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινή ζωή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, όπως είναι η πορεία του διαλόγου για το κράτος δικαίου, η απλοποίηση του ενωσιακού δικαίου, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η πορεία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Επίσης, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Χατζηβασιλείου συμμετείχε σε Διακυβερνητικές Διασκέψεις για την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο και τη Μολδαβία.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο κ. Χατζηβασιλείου συναντήθηκε με την Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε., Marta Kos, και τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Magnus Brunner. Μαζί τους συζήτησε για την πορεία της διεύρυνσης της Ένωσης, για την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, και, φυσικά, για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το β´ εξάμηνο του 2027.