Ο πολιτικός μαραθώνιος διαρκείας του Αλέξη Τσίπρα, δεν σταμάτησε φυσικά στα “καλά νέα” του πρωινού της Δευτέρας, με τον μεγάλο συμβιβασμό και τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για το 3ο Μνημόνιο το οποίο αιτήθηκε η Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα, και από το αεροδρόμιο μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βάλει επί τάπητος τα δεδομένα, και να μελετήσει τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει στην πολιτική σκακιέρα, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Η πολιτική λογική λέει ότι με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Ευρεία σύσκεψη πριν τις πεντέμιση ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας η οποία ολοκληρώθηκε στις 9.30 το βράδυ όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε.

Τα σκαλιά του Μαξίμου ανέβηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας. 

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού συμβουλίου είναι αναπόφευκτες με τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας να είναι εκείνη που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Τη διαφωνία του με τη συμφωνία Ελλάδας-εταίρων διατύπωσε ο Πάνος Καμμένος αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. " Στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είχαμε μία πρόταση, όπου πιστεύαμε ότι θα γινόταν αποδεκτή από την Ευρωζώνη. Είχαν εμπλακεί και Γάλλοι αξιωματούχοι στη συγγραφή της συμφωνίας. Είχαμε την υπόσχεση και τη δέσμευση των εταίρων ότι θα γινόταν αποδεκτή. Τελικά, δεν ετέθη ούτε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έγινε ένα πραξικόπημα που έφθασε σε σημείο να εκβιαστεί ο Πρωθυπουργός με κατάρρευση των τραπεζών και ολικό κούρεμα των καταθέσεων" ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

"Δεν συμφωνούμε με την πρόταση των δανειστών - Δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Η ολονύχτια προσπάθεια του Πρωθυπουργού έχει την υποστήριξε όλων των Ελλήνων. Θα προχωρήσουμε μαζί, προκειμένου ο ελληνικός λαός και η νόμιμη κυβέρνηση να διεκδικήσουν το δίκιο του ελληνικού λαού" τόνισε ο Πάνος Καμμένος και στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση δήλωσε "Θα παραμείνουμε μαζί για να παλέψουμε.  Δεν θα συμμετάσχουμε σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, με εταίρους οι οποίοι την ώρα όπου ο Πρωθυπουργός πάλευε, δήλωναν ότι η Ελλάδα τα δίνει όλα. Εννοώ τον αρχηγό της ΝΔ και του Ποταμιού