ΣΥΡΙΖΑ: Στενό μαρκάρισμα Δούρου στους "παλιούς" - Κοτζιάς, Σταθάκης, Παπαδημούλης, Φίλης και Βούτσης στο κάδρο
Αναμένονται εξελίξεις
Σε αυγουστιάτικη εγρήγορση η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, επισπεύδει τις επαφές με ιστορικά στελέχη, όπως Κοτζιάς, Σταθάκης, Παπαδημούλης, Φίλης και Βούτσης
ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα κανονικότητα και η απομάκρυνση από τον Αλέξη Τσίπρα
Στην πράξη, το κόµµα προσπαθεί να κόψει τον οµφάλιο λώρο µε τον πρώην πρωθυπουργό. Οπως για παράδειγµα συνέβη µε την «αποκαθήλωση» του κ. Τσίπρα από τους τοίχους της Κουµουνδούρου, όπου πλέον δεν υπάρχει σε κανένα σηµείο του κτιρίου το πορτραίτο του. Το ίδιο ισχύει για τους υπαλλήλους του κόµµατος ή τις προσωπικότητες που ήταν στο think tank του ΣΥΡΙΖΑ και «πατούσαν σε δύο βάρκες», ακόµα και τους δηµοσιογράφους στα κοµµατικά µίντια που αποθέωναν τον πρώην πρωθυπουργό. Το µήνυµα που στέλνεται προς πάσα κατεύθυνση είναι πως το κόµµα έχει σαφή σύνορα, δεν είναι ξέφραγο αµπέλι και θα πορευτεί µε όσους πιστεύουν στις αρχές και την ιστορία του. Πρακτικά, αυτό που προσπαθεί να κάνει η νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να λειτουργήσει το κόµµα µε όρους στοιχειώδους κανονικότητας. Με λειτουργία οργάνων, καθηµερινή παρουσία, ανάθεση καθηκόντων κ.λπ. Το πλεονέκτηµα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πλέον έχει ρυθµίσει τα οικονοµικά του, γεγονός που του επιτρέπει να κάνει δυνατή καµπάνια µε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ισχυρή παρουσία στα social media, έχοντας ταυτόχρονα ικανοποιηµένο τον κόσµο που δουλεύει στο κόµµα, αλλά και τους δηµοσιογράφους που απασχολεί στο ραδιόφωνο και την εφηµερίδα. Και η επιστροφή στην κοµµατική κανονικότητα είναι το προφανές.
Επιφυλακτικός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ιδίως λόγω Πολάκη, ενώ δεν βλέπει γέφυρα συνεργασίας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που «φλερτάρει» µε το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη
Ρένα Δούρου: Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συνεργασίες
Το µεγάλο στοίχηµα για την κυρία ∆ούρου είναι οι συνεργασίες. Ηδη έκανε επίσηµες συζητήσεις και έκλεισε συµφωνία µε τους Οικολόγους Πράσινους, την ίδια ώρα που έχει ενισχύσει τις επαφές µε προσωπικότητες όπως οι πρώην υπουργοί Νίκος Κοτζιάς και Γιώργος Σταθάκης. Σε κάθε περίπτωση, το µότο της κυρίας ∆ούρου είναι πως οι συνεργασίες περνάνε µέσα από τις προ γραµµατικές συγκλίσεις και όχι µέσα από το face control και τις λογικές «να συνεργαστούµε, αλλά χωρίς τον τάδε ή την τάδε». Είναι προφανές πως σε πρώτη φάση η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ κοιτάει προς την πλευρά της Νέας Αριστεράς, µε τις πληροφορίες να επιµένουν πως θα ενταθεί η πίεση από τα στελέχη του ΣΥΡΙ ΖΑ, ιδίως από τη Ρένα ∆ούρου και τον Νίκο Παππά, προς τους πρώην συντρόφους τους για συνεργασία.
Παπαδημούλης, Φίλης και Βούτσης υπέρ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς
Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, όπως είναι ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, φαίνεται να θεωρούν απολύτως αυτονόητη και πολιτικά λογική µια τέτοια προοπτική. Αλλωστε, όπως λέγεται, είναι κατά γενική οµολογία και η πιο ρεαλιστική προοπτική και για τα δύο κόµµατα, που αυτή τη στιγµή είναι σε πολύ δύσκολη δηµοσκοπική κατάσταση.
Εντείνεται η πίεση από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από τη Ρένα ∆ούρου και τον Νίκο Παππά, προς τους πρώην συντρόφους τους για συνεργασία
Πέτη Πέρκα και Σία Αναγνωστοπούλου στο κάδρο των επαφών με τον ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τις ίδιες πηγές, και η πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, δεν θα ήταν αρνητική στον διάλογο µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σηµαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση που θα κρατήσει η Σία Αναγνωστοπούλου.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οι επιφυλάξεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Πιο επιφυλακτικός εµφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ιδίως λόγω της παρουσίας του Παύλου Πο λάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι αυτός εκπροσωπεί. Από την Κουµουνδούρου αυτό που ανταπαντούν είναι πως το ζητούµενο δεν είναι η συζήτηση για το ένα ή το άλλο στέλεχος, αλλά αν υπάρχει το έδαφος για προγραµµατική συζήτηση.
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: "Φρένο" στις γέφυρες ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς
Αυτός που δεν δείχνει θετικός στο να στηθούν γέφυρες συνεργασίας µε την Κουµουνδούρου είναι ο γραµµατέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέροντας στους συνοµιλητές του τον ΣΥ ΡΙΖΑ ως κάτι φθαρµένο στα µάτια της κοινής γνώµης. Ο κ. Σακελλαρίδης, παρότι υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον κ. Βαρουφάκη πως δεν συζητά τη λογική της συνεργασίας του ΜέΡΑ25 µε τη Νέα Αριστερά, συνεχίζει να επιµένει σε αυτή την προοπτική. Η στάση του αυτή εκτιµάται από στελέχη του ευρύτερου χώρου που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ότι µπορεί στο τέλος της ηµέρας, δηλαδή κοντά στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, να τον οδηγήσει ατοµικά στο κόµµα του κ. Βαρουφάκη.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
En