Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΚΟΥ

Στην περίφημη επί του όρους ομιλία του, ο Χριστός είπε «όποιος σε χαστουκίζει στο δεξί σου μάγουλο, γύριζέ του και το άλλο». Αν και δεν είναι απόλυτα σαφές το αν πιστεύουν ή όχι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι ακολουθούν κατά γράμμα τη διδαχή του Ιησού, αν κρίνουμε από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσει τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's για το τρέχον έτος, την ώρα που τα... χαστούκια στην ελληνική οικονομία είναι απανωτά.

Και αυτό γιατί οι οίκοι αξιολόγησης έχουν μπει σε έναν χορό υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τις πρώτες εβδομάδες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Και μπορεί ο Δημήτρης Μάρδας να ασχολείται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με τα έσοδα, έχοντας στην αρμοδιότητά του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο -προφανώς- με άνωθεν εντολή «έκοψε» ένα διόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι για τη συνέχιση της συνεργασίας της χώρας με τον εν λόγω διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στην απόφαση της 19ης Ιουνίου που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενέκρινε την καταβολή ποσού 41.000 ευρώ στη Standard & Poor's ως αμοιβής για την ανανέωση παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή καλύπτει την περίοδο από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015. Οπως, βέβαια, αναφέρουν παράγοντες της οδού Νίκης, η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η διακοπή αυτής της συνεργασίας θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την οικονομική σταθερότητα της χώρας σε διεθνές επίπεδο και την πιστοληπτική της ικανότητα, ειδικά από τη στιγμή που και τα δύο πεδία είναι σε ιδιαίτερα επικίνδυνο επίπεδο. Τα προηγούμενα έτη τα ποσά που είχαν δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση για ανάλογες πληρωμές προκαλούσαν κυριολεκτικά ίλιγγο, αφού ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δολάρια, γιεν και λίρες Αγγλίας. Τα στοιχεία τα είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Παρά τις μειώσεις που έγιναν στο πέρασμα των χρόνων, οι οποίες κυμαίνονται από 48% μέχρι και 82%, ανακύπτει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα στη συγκεκριμένη απόφαση: Η Standard & Poor's είναι ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης και έχει κάνει γνωστές τις διαθέσεις της απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της. Μάλιστα, ο Φρανκ Τζιλ, επικεφαλής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών κρατών, είχε κάνει δηλώσεις στο Reuters, προειδοποιώντας για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και προβλέποντας τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τους εταίρους για το ζήτημα του χρέους. Τα επόμενα χτυπήματα του οίκου ήταν δυνατά για την πλατεία Συντάγματος, αφού υποβαθμίστηκε δύο φορές η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με την τελευταία φορά να έρχεται εννιά ημέρες πριν από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για συνέχιση της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, ο ίδιος οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε CCC- (από CCC), με αρνητικές προοπτικές. Η Standard & Poor's «έβαλε στο μάτι» και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θέτοντας υπό παρακολούθηση το αξιόχρεό τους, επισημαίνοντας την αρνητική προοπτική τους.