Έλενα Ακρίτα: Στον αέρα η υποψηφιότητά της για την αντιπροεδρία της Βουλής - Δεν μπορεί να προταθεί άλλο πρόσωπο σε περίπτωση καταψήφισής της
Το ιστορικό προηγούμενο με τον Μιχάλη Χουρδάκη
Σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση της Κουμουνδούρου σχετικά με την Έλενα Ακρίτα να μη βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, είχαμε και την πρώτη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιλογή της Κουμουνδούρου να προτείνει για τη θέση της Ε' Αντιπροέδρου της Βουλής, τη βουλευτή Επικρατείας Έλενα Ακρίτα, έφερε αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα. Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της πρότασης της Κουμουνδούρου, «γαλάζιες» πηγές ξεκαθάριζαν πως δεν θα στηρίξουν τη συγκεκριμένη περίπτωση παραπέμποντας σε όλα όσα έχουν γίνει κατά το παρελθόν θυμίζοντας τις συγκρούσεις της κυρίας Ακρίτα με «γαλάζιους» υπουργούς και βουλευτές.
Διαβάστε: Έλενα Ακρίτα: Η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει για αντιπρόεδρο της Βουλής
Έλενα Ακρίτα: Το ιστορικό προηγούμενο
Από τη στιγμή λοιπόν που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ είναι στον... αέρα. Και αυτό διότι εάν τα «παρών» στην ψηφοφορία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα είναι περισσότερα από τα υπέρ, τότε το πρόσωπο που προτείνεται απορρίπτεται και ως εκ τούτου η θέση μένει κενή. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και μετά τις δεύτερες εκλογές του 2023, όταν ο τότε βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χουρδάκης - είχε εκλεγεί με την Πλεύση Ελευθερίας - δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί καθώς είχε συγκεντρώσει μόλις 95 ψήφους. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει την πρότασή του μέχρι την ώρα που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και το πρόσωπο καταψηφιστεί, τότε δεν έχει δικαίωμα να προτείνει κάποιον άλλο ή άλλη βουλευτή.
"Πυρά" ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως από την Κουμουνδούρου μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης, ενώ μέσω ανακοίνωσης του ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε τα «πυρά» του στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «ομολογούν εν τέλει την απέχθειά τους προς τη δημοκρατική μας λειτουργία», τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχεται την κριτική και τον αντίλογο, ενώ όπως σχολιάζει σκωπτικά «Για την Κυβέρνηση, στη Βουλή και στον δημόσιο λόγο δεν χωρούν Βουλεύτριες και Βουλευτές με ήθος και συνέπεια στον ρόλο τους».
Μιλώντας για την κατάρρευση του ΕΣΥ, το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας λόγω της ακρίβειας, αλλά και τα σκάνδαλα που έχουν χαρακτηρίσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η ανακοίνωση κλείνει: «Άλλος ένας λόγος για να πέσουν τίτλοι τέλους σε αυτή τη διακυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από αλλεργία στην κριτική και τη Δημοκρατία, από αντιθεσμικότητα, σήψη και διαφθορά. Και πάλι ευχαριστούμε που αποκαλύπτετε το πραγματικό σας πρόσωπο…».
Αντίδραση
Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της Έλενας Ακρίτα η οποία μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ανέφερε ότι «αισθάνομαι δικαιωμένη για το παράσημο αυτό». «Στη Βουλή του Μητσοτάκη πρέπει να προσκυνάμε και όχι να ασκούμε μαχητική αντιπολίτευση», ανέφερε δηκτικά η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της σχετικά με την απόρριψη της υποψηφιότητάς της για τη θέση του Ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής από τη ΝΔ.
En