Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά το ΠΑΣΟΚ
<p>Να «κόψει μαχαίρι» την εκλογολογία καλεί τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά.</p>
Σε έντονη παρέμβαση προέβη η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, και δεν έχει εισέλθει ακόμα στην τελική ευθεία για την υπογραφή της νέας Σύμβασης και του Μνημονίου, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλλιεργεί κλίμα πρόωρων εκλογών».
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον Πρωθυπουργό «να τηρήσει την υπόσχεση του και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με την απλή αναλαγική.
Μάλιστα επισημαίνει ότι «τόσο από τον ανασχηματισμό, όσο και από την φιλολογία «περί πραξικοπήματος και εκβιασμών», αποδεικνύεται ανίκανη, αδύναμη και ανήμπορη να κυβερνήσει. Να εγγυηθεί τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογήσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα εμποδίσουν να επανέλθει η απαράδεκτη και επικίνδυνη συζήτηση για το Grexit».
Αγωνία για την διαπραγμάτευση
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να διαπραγματευτεί σοβαρά, εμμένοντας στην άρνηση μείωσης των δαπανών του κράτους. Αποδέχεται ρυθμίσεις, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους Αγρότες, στους Συνταξιούχους, στους Επαγγελματίες, στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, στους Ανέργους.Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει στην παρέμβαση της, με την σοβαρή και καθαρή στάση του στη Βουλή, στήριξε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα, την Εθνική Γραμμή για μία Βιώσιμη Λύση και για την προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.
Και ζητά από τον Πρωθυπουργό «να συζητήσει υπεύθυνα και ειλικρινά με τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν ενεργά τη Συμφωνία παραμονής της χώρας στο Ευρώ και την Ευρώπη. Και αυτό παρά τις διαφωνίες τους για την αλλοπρόσαλλη και αποτυχημένη διαπραγμάτευση των τελευταίων έξι μηνών.Ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για μια συνεννόηση και συνεργασία για την κατοχύρωση του ιστορικού κεκτημένου της Ελλάδας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και μέσα στη Ζώνη του Ευρώ είναι ζωτικής σημασίας. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε ένα νέο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ταχύτερο δυνατόν».
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον εθνικό διάλογο
(α.) Για όσο χρονικό διάστημα, η χώρα δεν έχει διασφαλίσει τη σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση μέσα στο Ευρώ και στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την προοπτική εκλογών.
Ιδιαίτερα όσο η νέα Σύμβαση και το Μνημόνιο δεν έχουν υπογραφεί, όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, όσο δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την απαραίτητη αναδιάρθρωση και τη δραστική απομείωση Δημοσίου χρέους, η εκλογολογία και η απειλή των εκλογών είναι σενάρια διαλυτικά και καταστροφικά για τη χώρα, γιατί επαναφέρουν στο προσκήνιο της Ευρώπης το GREXIT.
(β.) Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε.
(γ.) Είναι ώρα να ληφθούν σοβαρές και θετικές αποφάσεις, που θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ακραίας πόλωσης των πολιτών και του νέου διχασμού του Ελληνικού λαού.
Πρώτο βήμα είναι η συναινετική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, με την κατάργηση του άδικου bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, θέμα που το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι σαφές ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.
(δ.) Στις διαπραγματεύσεις με τους Εταίρους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να επανεξετασθούν θετικά, τα σημεία εκείνα της Συμφωνίας που δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενείς καταστάσεις για κατηγορίες του πληθυσμού και αντιστρατεύονται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη Βιώσιμη ανάπτυξή της.
5. Πρέπει με τόλμη να ληφθούν αποφάσεις για τις αλλαγές στο Κράτος, τη μείωση των δαπανών, την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων, τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, την ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους, την κατοχύρωση της διαφάνειας και των θεσμικών εγγυήσεων για τη δημοκρατική λειτουργία μιας ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας με συνοχή και ανάπτυξη, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά.