Την συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ για την επανεγκατάσταση (resettlement) 22,504 προσφύγων και την επίτευξη προόδου για την μετεγκατάσταση (relocation) 40,000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Άσελμπορν, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

"Στο σημερινό Συμβούλιο πετύχαμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα.

Η μεταναστευτική μας πολιτική προχωράει. Περάσαμε από την φάση των υποσχέσεων και δεσμεύσεων στη φάση των πράξεων.

Πριν εξηγήσω τις λεπτομέρειες, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ζαν Άσελμπορν και την Λουξεμβουργιανή Προεδρία για την εξαιρετική δουλειά και συνεργασία η οποία έφερε αποτελέσματα.

Σε λίγες μόνο εβδομάδες κατορθώσαμε να πετύχουμε πολλά.

Σχετικά με το πρόγραμμα της επανεγκατάστασης, πετύχαμε τον επιθυμητό στόχο. Χάρη στην προσφορά των κρατών-μελών και των συνδεδεμένων με τη ζώνη Σένγκεν χωρών, καταλήξαμε σε συμφωνία για την επανεγκατάσταση των 22.504 προσφυγών που βρίσκονται εκτός ΕΕ και χρειάζονται προστασία. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Σχετικά με το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης των 40.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην ΕΕ, είμαστε πολύ κοντά. Τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν ψήφισμα που επιβεβαιώνει το συνολικό αριθμό των 40.000 θέσεων και έχουν μέχρι στιγμής δεσμευθεί για 32.256 θέσεις. Οι υπόλοιπες 7.744 θέσεις θα διατεθούν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Δεδομένου ότι οι προσφορές για επανεγκατάσταση είναι πάνω από 20.000 που είχε αρχικά προβλεφτεί, συμφωνήσαμε επί της αρχής ότι οι επιπλέον θέσεις επανεγκατάστασης θα μεταφερθούν στις θέσεις μετεγκατάστασης.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα, για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος αριθμός των 40.000 ατόμων που πρότεινε η Επιτροπή.

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: είμαι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη σήμερα ο στόχος. Όμως, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Είναι φανερό ότι ένα εθελοντικό σύστημα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και όποτε δοκιμάστηκε στο παρελθόν, απέτυχε. Θα προτιμούσαμε τη εφαρμογή του προτεινόμενου μηχανισμού κατανομής.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή θα υποβάλει, εντός του τρέχοντος έτους, πρόταση για ένα μόνιμο σύστημα έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπίζονται οι μελλοντικές μεταναστευτικές κρίσεις.

Η αλληλεγγύη είναι μία από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση για να διασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη θα στηρίζουν το ένα το άλλο σε στιγμές ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζήτησα επιτακτικά από τα κράτη-μέλη να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για να φθάσουμε τον αριθμό των 40.000 ατόμων.

Παρά την δικαιολογημένη απογοήτευση, δεν πρέπει ωστόσο να υποτιμούμε το σημαντικό και ιστορικό βήμα που έχουμε πραγματοποιήσει.

Για πολλά κράτη μέλη, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν στις προσπάθειες επανεγκατάστασης. Επίσης, αυτή είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που θα αναληφθούν προσπάθειες μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, οι σημερινές αποφάσεις θα επιτρέψουν την έγκαιρη υλοποίηση των προγραμμάτων επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης. Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Αν και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μόνο ένα μέρος μιας σειράς από μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις εν εξελίξει μεταναστευτικές προκλήσεις.

Τώρα έχουμε τα «Hotspots». Η Επιτροπή παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την Ιταλία και την Ελλάδα, η οποία εξηγεί πώς θα εφαρμοσθούν τα εν λόγω «Hotspots». Η νέα αυτή προσέγγιση θα προσφέρει μια πλατφόρμα για συντονισμένη δράση των  οργανισμών της ΕΕ - EASO, Frontex και Europol - ώστε να επεμβαίνουν άμεσα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και στη προκειμένη περίπτωση, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Θα προσφέρουμε επίσης βοήθεια σε επιχειρήσεις επαναπατρισμού. Η Frontex θα στηρίξει τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον επαναπατρισμό μεταναστών. Γι’ αυτό το λόγο, θα προτείνουμε για το 2016 υψηλότερο ειδικό προϋπολογισμό ύψους € 16.200.000 για την Frontex, ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της επιστροφής των παράνομων μεταναστών.

Ακόμη, σημειώθηκε πρόοδος για τις "ασφαλείς χώρες προέλευσης", που θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στις διαδικασίες ασύλου πολλών κρατών-μελών.

Εγκρίθηκαν επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων νέων αιτούντων για διεθνή προστασία.

Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω ότι από τα μεσάνυχτα σήμερα, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα έχει ολοκληρωθεί - δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα υψηλότερα πρότυπα για άσυλο σε όλο τον κόσμο. Τώρα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως.

Κατά τους τελευταίους μήνες, πετύχαμε περισσότερα από ό,τι έχουμε κάνει τη τελευταία δεκαετία.

Πριν από δύο μήνες, κατά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκή Ατζέντας για τη Μετανάστευση, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να θέσει σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση.

Είμαι ευτυχής που οι προτάσεις μας έχουν παράγει απτά αποτελέσματα.

Έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας αλλά, την ίδια στιγμή, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την σημερινή πρόοδο.

Ελπίζω πως τώρα τα κράτη μέλη θα κάνουν το τελικό βήμα για την ολοκλήρωση των προσφορών για τις θέσεις μετεγκατάστασης."