Η Βουλή ψηφίζει το… δεύτερο ημίχρονο των μέτρων
<p>Μεγάλη ένταση με την έναρξη της συνεδρίασης-Στις καλένδες η φορολογία των αγροτών και οι πρόωρες συντάξεις-</p>
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Στις 9 το πρωί με την κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών της Βουλής ξεκίνησε ένα ακόμα κοινοβουλευτικό κρας τεστ για την κυβέρνηση η οποία φιλοδοξεί στο τέλος της σημερινής ημέρας να έχει διευρύνει έστω και λίγο τον αριθμό των 123 κυβερνητικών βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο της περασμένης Τετάρτης. Η επεξεργασία του κατεπείγοντος νομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα (αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας και ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για εξυγίανση των τραπεζών) για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αρχίζει στις 9 το πρωί με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή του γ.γ του υπουργικού συμβουλίου Σπύρου Σαγιά προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, «ζητείται όπως η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο 22 Ιουλίου».
Φλέγον ζήτημα στο σημερινό νομοσχέδιο δεν είναι άλλο από τους πλειστηριασμούς με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν φόβο για απελευθέρωση των κατασχέσεων και την κυβέρνηση να "υπόσχεται" παράλληλη νομοθετική διαδικασία και αλλαγές της τελευταίας στιγμής για την απόλυτη προστασία της α' κατοικίας.
Όπως συνέβη και τις δύο προηγούμενες Τετάρτες, το μεσημέρι με το τέλος της συνεδρίασης των Επιτροπών θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να καθορίσει την ώρα έναρξης της Ολομελείας. Για μια ακόμα φορά τα φώτα στρέφονται στο πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου η οποία δεν δίστασε να μιλήσει για πραξικόπημα που συντελείται τις τελευταίες ημέρες αλλά και που ως νομικός αναμένεται να εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις για τις αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εκφράζεται η αισιοδοξία ότι με την αφαίρεση του θέματος των αγροτών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η κυβέρνηση όχι απλώς δεν θα χάσει άλλους βουλευτές αλλά φιλοδοξεί να κερδίσει και κάποιους από τους αντάρτες της προηγούμενης Τετάρτης.
Τσακαλώτος: Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο για φορολογία αγροτών
Κατηγορηματικός πως ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα φορολόγησης αγροτών ή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην παρούσα φάση εμφανίστηκε σήμερα με την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζοντας μάλιστα την απορία για το ποιος διέρρευσε όλα αυτά τα σενάρια. Εξηγώντας τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για το σημερινό νομοσχέδιο ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι σημαντικό να τελειώσει η ψήφιση των προαπαιτουμένων ώστε από την Παρασκευή να αρχίσει η δύσκολη διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία με στόχο οι συζητήσεις να έχουν καταλήξει στις 18 Αυγούστου ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 20 Αυγούστου οπότε και λήγει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ένταση
Παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδέχθηκε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ώστε να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση προκλήθηκε τεράστια ένταση όταν απαντώντας στη μομφή πως η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να φέρει τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε ότι η χώρα πιέζεται γιατί πρέπει να λάβει τη χρηματοδότηση. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα με τον Άδωνη Γεωργιάδη να φωνάζει : «Κοροϊδεύετε την κοινωνία και τη Βουλή. Όταν εμείς λέγαμε τα ίδια το 2010 και το 2012 μας βρίζατε».
Παρασκευόπουλος: Πρέπει να επιλέξω το λιγότερο κακό, τον Κώδικα ή την χρεοκοπία
Τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε πριν από μία εβδομάδα ότι δεν πιστεύει το πρόγραμμα θύμισε σήμερα από τη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνεί με αρκετές από τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εισηγείται στο σημερινό νομοσχέδιο το Υπουργείο του. «Έχω μπροστά μου δύο κακά και πρέπει να επιλέξω το λιγότερο κακό. Είμαι σε πολύ σοβαρό ηθικό δίλημμα. Από τη μία προτείνω την ψήφιση ενός νόμου κάποιες ρυθμίσεις του οποίου με βρίσκουν αντίθετο και από την άλλη αν δεν το ψηφίσουμε θα βρεθούμε ενώπιον της άτακτης χρεοκοπίας» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος .
Γρηγοράκος: Να παραιτηθεί ο Υπουργός
Και με την τοποθέτηση ωστόσο του κ. Παρασκευόπουλου δεν έλειψε η ένταση καθώς ο υπουργός προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Λεωνίδα Γρηγοράκου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος φώναξε: «Εισηγείται νομοσχέδιο το οποίο δεν πιστεύει. Να παραιτηθεί». Ο κ. Παρασκευόπουλος συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση : « Η εναλλακτική είναι η φυγομαχία και δεν την επιθυμώ».
Στο ίδιο κάδρο με Παπανδρέου, Παπαδήμο και Σαμαρά έβαλε τον Τσίπρα η Ραχήλ Μακρή
Το νέο «ΟΧΙ» που θα πει και στο σημερινό νομοσχέδιο προανήγγειλε η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή. Μη διστάζοντας να συμπεριλάβει τον Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο κάδρο των μνημονιακών κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά χάραξε επί της ουσίας την εκτός ΣΥΡΙΖΑ πορεία της. «Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από δικαιολογίες μηδενικής ουσίας όπως άλλοι για να κρατήσουν τις καρέκλες τους στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν βάζω την υπογραφή μου σε αυτό τον δημοσιονομικό κατήφορο» είπε η βουλευτής Κοζάνη. Η κα Μακρή υποστήριξε ότι μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου τα σπίτια των πολιτών που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους επειδή έχασαν τη δουλειά τους θα περνάνε σε ξένα ή ελληνικά funds για ένα κομμάτι ψωμί και οι καταθέσεις θα γίνουν έρμαια των τραπεζιτών.
Σκληρή κόντρα Άδωνι-Φωτίου
Πανδαιμόνιο επικράτησε στη Βουλή όταν απαντώντας στη σκληρή κριτική που άσκησε η αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στις προηγούμενες κυβερνήσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την Υπουργό ότι έχει τα χρήματά της στο εξωτερικό και μιλάει εκ του ασφαλούς. Όλα ξεκίνησαν όταν η κα Φωτίου απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη υποστηρίζοντας ότι ως Υπουργός έλεγε ότι δεν θα αφήσει τον Τόμσεν να του κλέψει τη δόξα και ότι θα απολύσει αυτός τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και αφού διέψευσε ότι είπε πως θα απέλυε δημοσίους υπαλλήλους απευθύνθηκε προσωπικά στην κα Φωτίου λέγοντας: «Τα χρήματα που είχατε στο Λονδίνο τα φέρατε πίσω ή μιλάτε εκ τους ασφαλούς από έδρας; Γιατί στο πόθεν έσχες σας φαίνεται ότι είχατε λεφτά στην Αγγλία. Και προσέξτε μη δεν ψηφίσουμε σήμερα και πάτε όλοι σπίτια σας από σήμερα το βράδυ». Η αναφορά του κ. Γεωργιάδη προκάλεσε την έκρηξη οργής της κ. Φωτίου η οποία υποστήριξε ότι πρόκειται για τη γνωστή λάσπη και ότι εδώ και δύο χρόνια έχει στοχοποιηθεί η ίδια, η κα Βαλαβάνη και ο κ. Τσακαλώτος λόγω της κριτικής που άσκησαν στον ΕΝΦΙΑ: «Όλοι αυτοί αγνοούν ότι εγώ εργαζόμουν στην Αγγλία και είχα χρήματα από το 1990. Αυτά τα λεφτά ήταν 80 με 100.000 λίρες Αγγλίας. Έφερα από αυτά τα λεφτά τα 3 τελευταία χρόνια 50.000 λίρες. Να αφήσουν αυτές τις ιστορίες. Αυτή η λάσπη σε συγκεκριμένους ανθρώπους να σταματήσει» είπε η κα Φωτίου. «Φέρατε τις 50.000 λίρες και αφήσατε τις άλλες 50.000 στο Λονδίνο; 50.000 λίρες είναι 75.000 ευρώ. Και μας μιλάτε εσείς;» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Πάτε καλά;» ανταπάντησε η κα Φωτίου ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης προκάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να μιλήσουν για τη λίστα Λαγκάρντ. «Εσύ να ξαναβάλεις τη γραβάτα, να ξαναγίνεις Μνημονιακός και μετά να μιλήσεις. Γιατί όταν μας καλούσες στην εκπομπή σου στην ΕΡΤ3 φορούσες γραβάτα και ήσουν Μνημονιακός» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Δύο ακόμα "όχι" από Πετράκο και Κοδέλα
Δύο ακόμα ξεκάθαρα "όχι" μετράει η κυβερνητική πλειοψηφία μετά την Ραχήλ Μακρή αφού ακόμα δύο βουλευτές που είχαν ψηφίσει όχι την περασμένη Τετάρτη εμμένουν στη θέση τους. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κοδέλα και τον Θανάση Πετράκο, με τον δεύτερο να έχει αντικατασταθεί και από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Ο Δημήτρης Κοδέλας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά των αλλαγών του κώδικα πολιτικής δικονομίας που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατύπωσε το ερώτημα πως «μπορούμε να ψηφίσουμε τώρα ένα νομοσχέδιο που το μόνο που κάνει είναι να προχωρά σε εκποιήσεις ακινήτων προς όφελος των τραπεζών».
«Πρόκειται για μια ταπεινωτική κατάληξη» δήλωσε ο βουλευτής Αργολίδας και υποστήριξε ότι αδυνατεί να είναι έξω από τη Βουλή με τους αδύνατους και μέσα να ψηφίζει ρυθμίσεις υπέρ των ισχυρών και των τραπεζών.
Κατέληξε απαντώντας και εκείνος στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση τότε ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο παρά να εναντιωθεί σε όλα αυτά».
Από την πλευρά του ο Θανάσης Πετράκος τόνισε «Αρνούμαι να ψηφίσω και να συμφωνήσω να ενισχυθούν τα προνόμια των τραπεζών και των ισχυρών» ενώ εκτίμησε ότι το grexit θα έρθει και θα μας έχουν πάρει και τη δημόσια περιουσία.
«Υπήρχε άλλη λύση και υπάρχει άλλη λύση» απεφάνθη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε την εξουσιοδότηση να πάει σε αλλαγή νομίσματος αλλά ούτε και την εξουσιοδότηση να πάει σε τρίτο μνημόνιο.
Κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση θα έπρεπε να μην υπογράψει τρίτο μνημόνιο αλλά να ζητήσει δίμηνη παράταση καλώντας ταυτόχρονα τον ελληνικό λαό και το κόμμα να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας.
«Έτσι φτάσαμε άλλωστε από το 4% στο 40% διότι ήμασταν με το λαό και τα κινήματα» υποστήριξε, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση έχει χρέος και υποχρέωση να σταματήσει αυτό τον εφιάλτη.
Και εκείνος όπως και ο Δημήτρης Κορδέλας απέρριψε τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
«Αρνούμαι να δεχτώ ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Αρνούμαι να λέω άλλα στις πέντε Ιούλη (δημοψήφισμα) και άλλα στις 22» παρατήρησε δεικτικά