Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης είναι αυτή που επέλεξε με τον τελευταίο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού όλα δείχνουν ότι γύρω στις 20 Αυγούστου, οπότε θα ψηφιστεί το τρίτο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα χάσει και τυπικά τη δεδηλωμένη, καθώς οι διαφωνούντες στο κυβερνών κόμμα αναμένεται να φτάσουν τους 45. Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» δηλαδή και τους τροτσκιστές της ΚΟΕ, και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δηλώσουν τη διαφωνία τους στα νέα μέτρα, καταψηφίζοντας τη συμφωνία. Το ρήγμα που υπάρχει μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, και στα μέσα της εβδομάδας, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που πέσει τυπικά και ουσιαστικά η κυβέρνηση, ο δρόμος που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με μονόδρομο, αφού οι κινήσεις που μπορεί να κάνει βάσει του Συντάγματος είναι να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Τα σενάρια θέλουν τις κάλπες να στήνονται γύρω στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου, εάν τηρηθούν επακριβώς οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα. Αλλιώς, οι εκλογές θα πάνε για λίγο αργότερα -στα τέλη του ίδιου μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου. Ολα στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με τους θεσμούς για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία, ώστε στη συνέχεια αυτή να πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρόθεση του πρωθυπουργού, πάντως, είναι να μην μπει η χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομίας, αλλά μέσα από γρήγορες διαδικασίες -μικρή προεκλογική περίοδο- να αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση, που στόχο θα έχει την εφαρμογή του προγράμματος και την επιτάχυνση των βημάτων ανάπτυξης της χώρας.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ 

Ο πρωθυπουργός μπαίνει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχοντας έναν στόχο: Την αυτοδυναμία του κόμματός του, παρά τις απώλειες που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφαινόμενη διάσπαση. Αυτό είναι, άλλωστε, και το δίλημμα που θα θέσει στους Ελληνες ψηφοφόρους ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πρώτα θα έχει ξεκαθαρίσει τα του οίκου του. Οπως λένε οι συνεργάτες του, θα αναδείξει την αδυναμία των άλλων κομμάτων να εμφανίσουν μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και διαχείρισης του Μνημονίου, θα προβάλει τη μάχη που έδωσε για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη (επισημαίνοντας ότι ακόμα και τη διαδικασία του δημοψηφίσματος την έκανε για να έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του) και θα παροτρύνει τους πολίτες να αφήσουν τις ιδεοληψίες τους, προκειμένου να τον αναδείξουν ως έναν ισχυρό αντίπαλο όσων επιβουλεύονται το μέλλον της χώρας.

Στην περίπτωση που τα πράγματα δεν έρθουν έτσι όπως τα επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον το σίγουρο είναι ότι θα έχει διαρροές από το κόμμα του προς τον νέο συνασπισμό του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να συγκυβερνήσει με κάποιο από τα άλλα κόμματα, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Ο πρωθυπουργός το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε σήμερα -και μετά από όσα έχει περάσει- είναι να βρεθεί στα ίδια υπουργικά έδρανα με τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη. Και μόνο η σκέψη τον κάνει να θέλει να αναζητήσει άλλο κυβερνητικό εταίρο, αφού, όπως λένε συνεργάτες του, άλλο είναι να έχει συνομιλητές τον Κώστα Καραμανλή και, γενικά, μετριοπαθείς πολιτικούς της δεξιάς παράταξης και άλλο βουλευτές που προέρχονται από την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., οι οποίοι αμφισβητούνται και από τους ομοϊδεάτες τους.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει αλλού συμμάχους, συγκεκριμένα στο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη ή στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Με τον Πάνο Καμμένο δεν έχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, πέρα από το γεγονός ότι, εάν επαναληφθεί η συγκατοίκησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, τότε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προφανώς θα ταυτιστεί με ό,τι σηματοδοτούν οι ΑΝ.ΕΛ. σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Από την άλλη, όσα έχουν φτάσει στα αυτιά του για τον ρόλο που έπαιξε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, όταν συναντιόταν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τον έχουν κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό.

Συγκεκριμένα, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι, σε όλες τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του «Ποταμιού», ο Σταύρος Θεοδωράκης τον διαβεβαίωνε ότι το Νομισματοκοπείο στον Χολαργό είχε αρχίσει να κόβει δραχμές, γεγονός που πιστοποιούσε το σενάριο ότι ο πρωθυπουργός ήταν επικίνδυνος για τη χώρα, αφού την ήθελε έξω από την Ευρώπη και τη ζώνη του ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ και το «λίγο Μνημόνιο»

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχουν πρόβλημα με τη Φώφη Γεννηματά, έχουν όμως με όλους αυτούς που παρουσιάζονται σήμερα σαν να εμφανίστηκαν στη χώρα από... παρθενογένεση, κάνοντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, λες και το ΠΑΣΟΚ δεν φέρει καμία ευθύνη για την πορεία της χώρας. Φυσικά, στο σενάριο «εκλογές» καθοριστικό ρόλο αναμένονται να παίξουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, αρκετοί από τους οποίους δεν επιθυμούν την προσφυγή στις κάλπες. Κάποιοι, μάλιστα, συνεχίζουν να απειλούν με Grexit, θέλοντας να πιέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση για μια γρήγορη συμφωνία. Οι πιο μετριοπαθείς δεν αποκλείουν το Μνημόνιο να μην περιέχει πολλά θέματα από αυτά που συζητήθηκαν στις 12 Ιουλίου, προκειμένου να μεταπειστούν τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» και να μη ρίξουν την κυβέρνηση.  Προφανώς, οι Ευρωπαίοι για ακόμα μία φορά έχουν άγνοια για το πώς λειτουργούν τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αφού σε καμία περίπτωση οι βουλευτές της «Αριστερής Πλατφόρμας» δεν πρόκειται να αλλάξουν την άποψή τους. Λίγο Μνημόνιο για αυτούς δεν υπάρχει…