Σακελλαρίδης-Μιχόπουλος: Δύο αποχωρήσεις με έντονο παρασκήνιο
<p>Η "έξωση" των δύο συνεργατών του πρωθυπουργού και ο... ανασχηματισμός στην ενημέρωση</p>
Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τη Δευτέρα το βράδυ οι πολιτικοί συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ δέχτηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα το τελευταίο μήνυμα από τον πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρή Μιχόπουλο. «Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας και συγγνώμη για τις αρκετές φορές που δεν σας ενημέρωσα. Καλή συνέχεια» έγραψε χαρακτηριστικά σε αυτό το αποχαιρετιστήριο SMS.
Με τον τρόπο αυτό αφενός μεν επισημοποίησε την αποχώρησή του από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, αφετέρου δε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον έφεραν να έχει υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, μετά την απομάκρυνση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και την τοποθέτηση της βουλευτού Αρτας, Ολγας Γεροβασίλη, στο συγκεκριμένο πόστο. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε όταν εμφανίστηκε ενώπιόν του ο Θ. Μιχόπουλος για να του υποβάλει την παραίτησή του και ότι, παρά το γεγονός πως του πρότεινε να μείνει στη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε θετικά. «Θα φύγω μαζί με τον Γαβριήλ και τα άλλα παιδιά» ήταν η απάντησή του.
Ακόμα δύο πρόσωπα που αποχώρησαν από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ήταν οι Γ. Αλμπάνης και Η. Χρονόπουλος, οι οποίοι μαζί με τον Γ. Σακελλαρίδη λειτουργούν ως συμπαγής και αδιαίρετη ομάδα, από τότε που ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος διεκδικούσε το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων.
ΕΠΙΘΥΜΙΑ
Σε ό,τι αφορά τον Γ. Σακελλαρίδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης ενός νέου Μνημονίου, γεγονός που άρχισε να φαίνεται από τις διακριτικές αποστάσεις που κρατούσε τόσο ο ίδιος όσο και ο Θ. Μιχόπουλος όταν το «όχι» του δημοψηφίσματος μετεβλήθη με άγαρμπο και απροκάλυπτο τρόπο σε «ναι» για μια χειρότερη συμφωνία με τους δανειστές.
Ο άλλος λόγος είχε να κάνει με την όχι και τόσο αγαστή συνεργασία του διδύμου Γ. Σακελλαρίδη - Θ. Μιχόπουλου με την ετέρα ομάδα που κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ουκ ολίγες φορές τον τελευταίο καιρό λειτουργούσε ανεξάρτητα σε επίπεδο διαχείρισης πληροφοριών και παροχής ενημέρωσης. Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι άλλα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Επίσης, η πλευρά του Γ. Σακελλαρίδη σε ανύποπτο χρόνο φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό να μην υιοθετήσει σε απόλυτο βαθμό τη σκληρή γραμμή του Γιάνη Βαρουφάκη.
Πέραν, όμως, των προαναφερθέντων, η αλλαγή σκυτάλης στην επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τις εσωτερικές εξελίξεις και τα σχέδια του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Η περιφρούρηση της εμπιστευτικότητας των επόμενων κινήσεών του θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, εάν παρέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου πρόσωπα που στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος.
ΟΙ «53»
Τόσο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης όσο και ο Θ. Μιχόπουλος, καθώς επίσης ο Γ. Αλμπάνης ανήκουν στην περίφημη ομάδα των «53», μια κίνηση που προέρχεται από τα σπλάχνα της «προεδρικής» πλειοψηφίας, αλλά δεν ακολουθεί τυφλά τις πρωθυπουργικές οδηγίες. Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, η εκπρόσωπος Τύπου, Ράνια Σβίγκου, και ο υπεύθυνος για τα οργανωτικά της Κουμουνδούρου, Κ. Μαρματάκης.
Η «έξωση» των εκπροσώπων της ομάδας των «53» από το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνδυασμό με την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να τοποθετήσει στη θέση της επικεφαλής του τομέα ενημέρωσης της κυβέρνησης την Ο. Γεροβασίλη, συνιστά σαφές μήνυμα με εσωκομματικές προεκτάσεις για τον εξής λόγο: Η σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπος δικαιώνεται «αναδρομικά» για την προσήλωσή της στον πρωθυπουργό, καθώς στις περιφερειακές εκλογές του 2014, χωρίς να υπολογίσει το κόστος μιας εκλογικής ήττας, δέχτηκε να είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Ηπείρου. Εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς σήμερα είναι ότι, μετά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών, σε κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος, η Ο. Γεροβασίλη είχε καταγγείλει την ομάδα των «53», κυρίως τα τότε στελέχη του Οργανωτικού της Κουμουνδούρου, δηλαδή τον Τ. Κορωνάκη και τον Κ. Μαρματάκη, ότι δεν είχαν συνδράμει τον προεκλογικό της αγώνα και την είχαν αφήσει εντελώς αβοήθητη, να δώσει μόνη της τη μάχη στην Ηπειρο.
Ο ανασχηματισμός στην ενημέρωση
Ο ανασχηματισμός στον τομέα της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, πέραν της αντικατάστασης του Γ. Σακελλαρίδη από την Ο. Γεροβασίλη, επεκτείνεται σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ο Θοδωρής Μιχόπουλος αντικαταστάθηκε από τον δημοσιογράφο της «Αυγής» και συγγραφέα Αγγελο Τσέκερη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις θέσεις των Γ. Αλμπάνη και Η. Χρονόπουλου θα τοποθετηθούν δύο δημοσιογράφοι. Νέο πρόσωπο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι και η στενή συνεργάτιδα της Ο. Γεροβασίλη, Ιωάννα Παπαμιχαήλ. Σοβαρές ανακατατάξεις θα υπάρξουν και στην περίφημη ομάδα του πρωινού καφέ, η σύνθεση του οποίου θα περιοριστεί σε επίπεδο προσώπων. Βασικοί πλέον συμμετέχοντες θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Δ. Τζανακόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Α. Τσέκερης, καθώς επίσης ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος. Ακόμα δύο πρόσωπα από τον χώρο της δημοσιογραφίας που ο πρωθυπουργός δείχνει να εμπιστεύεται την κρίση τους σε ζητήματα επικοινωνίας είναι ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Αυγή», Θανάσης Καρτερός, και ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», Κ. Αρβανίτης.