Ο αρνητικός απολογισμός έγινε σε ένα εξάμηνο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό λόγω της ανόδου του δολαρίου, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, των χαμηλών επιτοκίων, της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και του πολύ ευνοϊκού κλίματος για τον τουρισμό (στην αρχή του έτους).

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι τον Δεκέμβριο του 2014, υπήρχε προοπτική θετικών ρυθμών ανάπτυξης, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και μείωσης της ανεργίας και τώρα βιώνουμε την ύφεση, τα ελλείμματα, νέα λουκέτα, την αύξηση των ανέργων, την νέα μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Προσθέτει ακόμη ότι ενώ τον Δεκέμβριο του 2014, υπήρχε προοπτική για έξοδο από το μνημόνιο και ένταξη στην προληπτική πιστωτική γραμμή, τώρα οδηγούμαστε στο τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο, για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Παρατηρεί επίσης ότι φτάσαμε λίγο πριν το Grexit, «και δυστυχώς η συζήτηση αυτή είναι ακόμη ισχυρή σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, τα κύρια αίτια αυτής της αποτυχίας, βρίσκονται:
Στην 6μηνη απαράδεκτη και αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης που νέκρωσε την οικονομία και δημιούργησε γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Στα capital controls –ως αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής επιλογής του δημοψηφίσματος και της λήξης του προηγούμενου προγράμματος- που επιδείνωσαν σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά.
Στη δραματική μείωση του κύκλου εργασιών (τζίρου) των επιχειρήσεων.
Στην κατάρρευση των δημόσιων εσόδων (7,8% μείωση στο εξάμηνο έναντι του στόχου).
Στη γενικευμένη ανασφάλεια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, την οποία και σήμερα η στάση της κυβέρνησης εντείνει.

έλος, επισημαίνει ακόμη ότι «όπως ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος στην πρόσφατη επιστολή – πρόσκληση προς το ΔΝΤ ομολόγησε, η “ζημιά” που έγινε, θα χρειασθεί πολύ κόπο και χρόνο για να αντιμετωπισθεί και, να προσθέσουμε, πολλές νέες θυσίες από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».