Ζήτημα xρεοκοπίας και Grexit επαναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους
<p><span style="color:rgb(68, 68, 68); font-family:calibri,sans-serif; font-size:15px">«Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη» επισημαίνεται</span></p>
του Γιώργου Λυκουρέντζου
Την πιο απαισιόδοξη έκθεση που εξέδωσε μέχρι σήμερα δημοσίευσε πριν από λίγο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή η τριμηνιαία έκθεση του οποίου περιγράφει με ξεκάθαρο τρόπο την οριακή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η ελληνική οικονομία από τα capital controls επαναφέροντας μάλιστα σενάρια χρεοκοπίας και GREXIT αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν αλλά και ότι «δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη».
Η Έκθεση η οποία καλύπτει την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου αλλά έχει συμπεριλάβει τόσο τα capital controls και τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης επισημαίνει ότι η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά. Οι συντάκτες της Έκθεσης με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα τονίζουν με νόημα ότι η χώρα αμέσως μετά το κλείσιμο των τραπεζών βάδιζε ολοταχώς προς μια χαοτική χρεοκοπία ενώ για μια ακόμα φορά προκρίνουν τη γρήγορη και καθαρή λύση καθώς η οποιαδήποτε χρονοτριβή αποβαίνει εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο επικεντρώνεται η Έκθεση είναι οι φόβοι που εκφράζονται για το κατά πόσο τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν στέλνοντας μάλιστα σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία να εκπέμψει το όραμα προς τον ελληνικό λαό: « Όμως, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα όποια αποτελέσματα επιτυγχάνονται, δεν θα είναι μόνιμα αν η κοινωνία δεν τα αποδέχεται. Επίσης, η κοινωνία δεν θα τα αποδεχθεί όσο η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν εκπέμπει και δεν εξηγεί ένα σαφές μήνυμα (ή όραμα) και όσο δεν υπάρχει ιδιοκτησία (ownership) των μεταρρυθμίσεων που νομοθετούνται. Σημαντικές, πηγές ανησυχίας για την επιτυχία, αποτελούν, η οριακή κατάσταση που βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του και η εξάντληση του κοινωνικού σώματος από τα συσσωρευμένα αποτελέσματα της κρίσης που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία από το 2010» αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση.
Παρά τα γενικώς απαισιόδοξα συμπεράσματα που εκπέμπει η Έκθεση, οι συντάκτες της χαρακτηρίζουν ως καλό νέο το προσύμφωνο συμφωνίας της 12ης Ιουλίου υποστηρίζοντας ότι περιγράφει με σαφήνεια τα βήματα για τη συμφωνία , δεν παραλείπει ωστόσο να σημειώσει ότι τα μέτρα του ΦΠΑ είναι «άμεσα υφεσιακά» ενώ οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ισοσταθμίσουν την ύφεση θα επιφέρουν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.
Από την Έκθεση δεν λείπει και η έμμεση αιχμή στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη λέξη «πραξικόπημα» που χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής: «Ο χαρακτηρισμός της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως «πραξικόπημα» είναι, κατά την άποψή μας, παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας και η ένταξη της χώρας στο ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών.
Στο κείμενο της Έκθεσης χαρακτηρίζεται ως πράξη ευθύνης από την πλευρά του κ. Τσίπρα η υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους ενώ ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στήριξαν. Επισημαίνει όμως στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι αμέσως μετά τη συμφωνία αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα αξιοπιστίας στο εσωτερικό της χώρας κυρίως με δική του ευθύνη. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνει η Έκθεση «το προηγούμενο διάστημα συντηρούσε ανεδαφικές, όπως αποδείχθηκε με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, προσδοκίες, που εκδηλώθηκαν εκκωφαντικά στο 62% ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Αυτό το εσωτερικό πρόβλημα αξιοπιστίας μπορεί να έχει πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».
Για την κυβέρνηση, αποτελούν κόλαφο ακόμα και οι τίτλοι που έχει επιλέξει η ομάδα του κ. Λιαργκόβα για τα κεφάλαια της Έκθεσης με τους κυριότερους να λένε μεταξύ άλλων ότι η οικονομία επιστρέφει στην ύφεση, ότι η ανεργία βρίσκεται σε δυνητική ανοδική πορεία αλλά και ότι η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα στεγνώνει τη ρευστότητα στις τράπεζες.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Έκθεση: