Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τρίτη 14 Ιουλίου. Η χώρα κινείται στον ρυθμό της συμφωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων εταίρων που επετεύχθη το προηγούμενο πρωί και όλοι περιμένουν με κομμένη ανάσα την ψηφοφορία στη Βουλή. Τα στρατηγεία των κομμάτων έχουν βγάλει μολύβι και χαρτί για να καταμετρήσουν τις δυνάμεις τους και το Μέγαρο Μαξίμου μετράει «αντάρτες».

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από την πλατεία Συντάγματος, υπό άκρα μυστικότητα, νέοι και νέες που μετά από λίγα χρόνια θα ήθελαν να βρίσκονται στα βουλευτικά και κυβερνητικά έδρανα περνούν την πόρτα του ξενοδοχείου «Titania». Ο λόγος είναι μια εκδήλωση με τίτλο «Σεμινάριο Νέων Ηγετών». Το όνομα της εκδήλωσης, για όσους έχουν καλή μνήμη, έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή του πέρυσι, περίπου την ίδια περίοδο, στις Σπέτσες, όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Διοργανωτής, όπως και φέτος, ήταν το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» και κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ

Η διοργάνωση του σεμιναρίου, παρόλο που είχε άμεση σχέση με το ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην Κέρκυρα, κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό από τον πρώην πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που το «έτρεξαν». Ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από την τοποθεσία του σεμιναρίου.

Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», αν και προέρχεται και από τον κρατικό κορβανά, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ιδιωτικά κεφάλαια. Τα χρήματα αυτά για φέτος ήταν αισθητά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα, παρόλο που το Συμπόσιο της Σύμης έλαβε χώρα στην Κέρκυρα, το σεμινάριο του Ιδρύματος για τους νέους ηγέτες να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Titania», λόγω κόστους.

Η τοποθεσία του ξενοδοχείου μόνο ασφαλής δεν ήταν για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε κάθε του εμφάνιση προκαλεί αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό που συνέβη τον Ιούνιο σε ψαροταβέρνα στον Πόρο, όταν περαστικοί επιτέθηκαν φραστικά στον Γ. Παπανδρέου. Η εγγύτητα, μάλιστα, του ξενοδοχείου με τη... διακεκαυμένη ζώνη των Εξαρχείων θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ετσι, το σεμινάριο παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό και το γνώριζαν μόνο οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες.

Η δημιουργία μιας «ακαδημίας» για την εκπαίδευση νέων ηγετών, στα πρότυπα άλλων χωρών, αποτελεί ένα σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου ήδη από το 2012, όταν μιλώντας στο BBC είχε προαναγγείλει τη δημιουργία σχολής για τους ηγέτες του μέλλοντος. Ο πρώην πρωθυπουργός τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε οργανώνει το συγκεκριμένο σεμινάριο, το έχει συνδέσει με το Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο πραγματοποιείται πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η πρωτοβουλία αυτή τα αμέσως επόμενα χρόνια θα ενταχθεί πλήρως στο Συμπόσιο της Σύμης, ως ξεχωριστή ενότητα των εκδηλώσεων. Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι οι προσωπικότητες που λαμβάνουν μέρος σε αυτό να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και στους νέους και τις νέες που συμμετέχουν.

Η επιλογή των νέων που θα λαμβάνουν μέρος θα είναι αυστηρή και θα ξεκινάει αρκετούς μήνες νωρίτερα, με αποστολή βιογραφικών, καθώς και μιας μικρής εργασίας σε θέμα που θα επιλέγουν οι διοργανωτές του Συμποσίου, ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση.

Στόχος του πρώην πρωθυπουργού, με βάση πρόσωπα του περιβάλλοντός του, δεν είναι αποκλειστικά η στελέχωση του Κινήματος, αλλά και η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς πολιτικών του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η πολιτική «ακαδημία» του Γ. Παπανδρέου θα αποτελέσει πόλο έλξης για κάθε φιλόδοξο νέο, που έχει βλέψεις για την πολιτική σκηνή της χώρας, με «όχημα» τα μεγάλα ονόματα που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Συμπόσιο της Σύμης, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και η Γαλλίδα πολιτικός Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Τα σχέδια του Γ. Παπανδρέου δεν γίνονται ευπρόσδεκτα από όλους, αφού η κριτική τόσο στα κίνητρά του όσο και στην ουσία των σεμιναρίων είναι έντονη. Οπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξηγήσει ο Γ. Παπανδρέου τι συνέβη στην περιβόητη Σύνοδο των Καννών και πήρε πίσω το δημοψήφισμα και πώς συμπεριφέρεται ένας ηγέτης σε προσβολές ομολόγων του, όπως ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ». Από την κριτική, φυσικά, δεν ξεφεύγει και η στάση του κ. Παπανδρέου στις πρόσφατες εκλογές, καθώς δεν είναι μυστικό ότι πολλοί του χρεώνουν την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να κόψει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.