Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση
<p>Φωτιά παίρνει η διαπραγμάτευση</p>
Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα ταχύτητας καθώς απομένουν 15 μέρες για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την πλευρά των Γερμανών να αμφιβάλει για αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το περιοδικό FOCUS.
Η πλευρά των δανειστών εντείνει τις πιέσεις της ζητώντας μέτρα όπως η κατάργηση πρόωρων συντάξεων, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, η κατάργηση των φόρων επί τρίτων, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από μηδενική βάση, ψαλίδι στα επιδόματα κλπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει ενδεχόμενο για νέα προαπαιτούμενα.
Focus: Δύσκολα συμφωνία μέσα στον Αύγουστο
«Δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα», αναφέρει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο εσωτερική αξιολόγηση της γερμανικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να μετατεθεί και η ήδη σχεδιαζόμενη για τα μέσα Αυγούστου έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.
«Αναλυτές ασκούν κριτική ότι το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιεστικό», συνεχίζει το δημοσίευμα και εξηγεί ότι οι διαπραγματεύσεις, κατά το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν έως τις 10 Αυγούστου και στις 11 Αυγούστου. «Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πληρωμών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, το αργότερο στις 20 Αυγούστου, να καταβάλει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι «για αυτό, σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητούνται ήδη νέες δυνατότητες ώστε να εξευρεθούν στο μεσοδιάστημα χρήματα από άλλη πηγή». Γίνεται δε λόγος για μια νέα χρηματοδοτική ένεση από τον EFSM. «Αυτό, ωστόσο, είναι δύσκολο, διότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση, εκτός Ευρωζώνης, θα ζητήσουν εκ νέου απαλλαγή από τις εγγυήσεις», καταλήγει το περιοδικό.
Σταθάκης: «Βιώσιμη η συμφωνία»
«Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο –με ορίζοντα 30ετίας– από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», τονίζει ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών.
«Πρόκειται άρα για μια μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ», λέει ο υπουργός.
«Παρ’ ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%», σημειώνει.