Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

Η συγκρότηση ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν τη συμφωνία με τους δανειστές, και ακολούθως η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για να δοθεί οργανωτική υπόσταση στο κίνημα του «όχι», όπως αυτό κατεγράφη στο δημοψήφισμα, συνθέτουν το σχέδιο Β του επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας», Παναγιώτη Λαφαζάνη, ύστερα από μια διάσπαση στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προσπάθησε να διασκεδάσει προ ημερών τις εντυπώσεις περί δημιουργίας νέου κόμματος, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ιστοσελίδα Iskra (η οποία απηχεί τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας»), εν τούτοις η εικόνα που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διαφορετική. Δηλαδή, εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός των υποστηρικτών της δραχμής είναι να κεφαλαιοποιήσουν τη δυναμική που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις από σημαντική μερίδα των πολιτών για έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους για τις επόμενες εκλογές.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» απέδωσε την άρνηση των στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» να βάλουν πλάτη και να δώσουν θετική ψήφο στη Βουλή σε ένα «σχέδιο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ». «Είναι στο πλαίσιο κάποιων αποφάσεων ρήξης που είχαν ληφθεί εδώ και καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΒΑΡΙΔΙΑ

 Η αλήθεια, βεβαίως, βρίσκεται κάπου στη μέση, διότι τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θέλει να τους εξαναγκάσει σε αποχώρηση από το κόμμα, καθώς τους θεωρεί βαρίδια. Υπό αυτή την έννοια, εξηγούν πως είναι υποχρεωμένοι να οργανώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μην τους θέσει το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα εκτός πολιτικού παιχνιδιού, σε περίπτωση που προκηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές και τους αφήσει εκτός ψηφοδελτίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και κορυφαία στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, εντός και εκτός Βουλής. Μάλιστα, πέραν της σκέψης για αθρόες ανεξαρτητοποιήσεις, με σκοπό την ίδρυση αυτόνομης Κ.Ο., γίνονται παρασκηνιακές συνεννοήσεις για την ενδυνάμωση της συμμαχίας του «όχι» και με άλλα πολιτικά κόμματα και με αυτόνομες προσωπικότητες, που επίσης θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε την εμπιστοσύνη του λαού, υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο. Ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ και επικεφαλής του κόμματος «Σχέδιο Β», Αλέκο Αλαβάνο, την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τον πρόεδρο του κόμματος «Δραχμή», Θεόδωρο Κατσανέβα, και με την οργάνωση «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη.

Με βάση τις πληροφορίες, η συγκρότηση ενός νέου αντιμνημονιακού μετώπου, μέσα από τον συνασπισμό των δυνάμεων του «όχι», βρίσκει σύμφωνα πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους επικεφαλής των συνιστωσών της Κουμουνδούρου. Μεταξύ αυτών, της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος την Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή, της ΔΕΑ, Αντώνη Νταβανέλο, της συνιστώσας «Κόκκινο», Πάνο Κοσμά, και των «Ενεργών Πολιτών», τον πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως τον Γιάννη Μηλιό και την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ανεπιτυχή κατάληξη είχαν οι προσπάθειες προσέγγισης που έκανε ο Π. Λαφαζάνης και με τον Περισσό, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διακριτικές κρούσεις που έγιναν προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα για να εμπλακεί το ΚΚΕ σε μια διαδικασία συνένωσης των δυνάμεων της Αριστεράς απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα έπεσαν στο κενό. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα αυτή την εβδομάδα πήρε αποστάσεις από τους θιασώτες της δραχμής και αυτό ήταν ένα μήνυμα προς τον Π. Λαφαζάνη και τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας».

Ο πρώην υπουργός έχει συζητήσει τον προβληματισμό του για την οργάνωση της επόμενης ημέρας και με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και με τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, Γ. Βαρουφάκη. Αν και δεν έχει πολλά σημεία ταύτισης σε ζητήματα ιδεολογικού χαρακτήρα με τον τελευταίο, εν τούτοις θεωρείται ως ένα πρόσωπο που μπορεί να ενισχύσει το «κόμμα της δραχμής» (όπως το χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα), δεδομένου ότι διαθέτει ισχυρή δημοφιλία.

Και τα οικονομικά στο στόχαστρο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της «Αριστερής Πλατφόρμας» για «διαζύγιο» με τον Αλέξη Τσίπρα, τα στελέχη της έχουν αρχίσει να ανοίγουν και μια άλλη συζήτηση, αυτή που αφορά στην κρατική χρηματοδότηση του κόμματος. Στο παρελθόν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ εισέπρατταν ανάλογα με τη δύναμή τους στο κόμμα και στην Κ.Ο. το ποσό που τους αντιστοιχούσε για τα λειτουργικά τους έξοδα. Τις τελευταίες ημέρες, και με την προοπτική να ακολουθήσουν αντίθετους δρόμους με την ηγεσία, στην κουβέντα έχει μπει και η διαχείριση των οικονομικών. Δηλαδή, η μοιρασιά του ταμείου από την κρατική χρηματοδότηση. Συν τοις άλλοις, πολλοί από τους βουλευτές που πρόσκεινται στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και κάποιοι που προέρχονται από άλλες συνιστώσες κάθε μήνα κατέβαλλαν μέρος της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο ταμείο της Κουμουνδούρου, προκειμένου να ενισχύονται οι δομές αλληλεγγύης που είχε ιδρύσει το κόμμα.