Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η δημιουργία ενός νέου, συντεταγμένου κόμματος, στην περίπτωση διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της «Αριστερής Πλατφόρμας», βρίσκεται υπό εξέταση εδώ και καιρό από το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας βάσιμες υποψίες ότι οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του μεθοδεύουν σενάρια ρήξης, με σκοπό την αποχώρησή τους από το κόμμα, έχει ήδη αναθέσει στην «τρόικα» της κυβέρνησης, δηλαδή τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, την εκπόνηση ενός διπλού σχεδίου οργανωτικής ανασυγκρότησης και πολιτικής διεύρυνσης. Και τούτο, προκειμένου, εφόσον καταστεί αναπόφευκτη η ρήξη, να είναι έτοιμος να ηγηθεί ενός ανεξάρτητου πολιτικού φορέα, απαλλαγμένου από τα «βαρίδια» της αντιευρωπαϊκής κομπανίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη -με αποσαφηνισμένη την οικονομική στρατηγική του και διασφαλισμένο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του.

Η προετοιμασία αυτή καθίσταται αναγκαία για τρεις λόγους. Πρώτον, για να υπερκεραστεί η έως τώρα αδικία της «υποαντιπροσώπευσης» στις οργανώσεις του κόμματος των κοινωνικών δυνάμεων που στήριξαν τον Αλ. Τσίπρα για πρωθυπουργό και του έδωσαν εντολή για διαπραγμάτευση εντός του ευρώ. Αυτό, δηλαδή, που ο ίδιος έθεσε προ ημερών ως πρόβλημα ζωτικής σημασίας, λέγοντας ότι ο «κομματικός ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό».

ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ

Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διαμορφώσει νέα λίστα με υποψηφίους, από τη στιγμή που τουλάχιστον 30 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που πρόσκεινται σήμερα στην «Αριστερή Πλατφόρμα», μαζί με τους δεκάδες πολιτευτές της, ενδέχεται να ακολουθήσουν τον Π. Λαφαζάνη σε μια άλλη, αυτόνομη εκλογική πορεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιδοθεί στην αναζήτηση νέων υποψήφιων βουλευτών, με βασικό κριτήριο την εκ προοιμίου εκφρασθείσα υποστήριξή τους στην κυβερνητική προσπάθεια και την αποδοχή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών για να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο.

Η διαδικασία της κατάρτισης των ψηφοδελτίων του κόμματος αναμένεται να σηματοδοτήσει και το πρώτο ουσιαστικό βήμα της πολιτικής διεύρυνσης του Αλ. Τσίπρα σε όμορους χώρους, δηλαδή της στρατηγικής για αξιοποίηση προσώπων από το στελεχιακό δυναμικό της κεντροαριστερής «δεξαμενής». Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε «ανοίγματα» και στο πεδίο της Κεντροδεξιάς, ώστε να καταστήσει διακριτή και την παρουσία του στον περίφημο μεσαίο χώρο, τον οποίο είχε τιμήσει στο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ

Ο τρίτος λόγος, που επίσης εδράζεται στην ανάγκη προσαρμογής της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ στις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, αφορά τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος των μέτρων, των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που περιέχονται στη συμφωνία με τους εταίρους. Είτε ύστερα από πρόωρες εκλογές είτε μετά τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, όπου θα κλείσουν οριστικά οι ανοιχτοί λογαριασμοί που έχει με την «Αριστερή Πλατφόρμα», ο Αλ. Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση σοβαρών μεταγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην «προοδευτική παράταξη» (όπως είναι η ονομασία που θα δώσει στο όραμά του για τη μετεξέλιξή του), με σκοπό να μην πάσχει από έλλειψη ικανού και έμπειρου στελεχιακού προσωπικού σε κυβερνητικό επίπεδο.

Με βάση τις πληροφορίες, η κυβερνητική «τρόικα» που έχει αναλάβει την προώθηση της αμφίπλευρης διεύρυνσης βρίσκεται σε επαφή τόσο με πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και με κάποια στελέχη από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αποστασιοποιηθεί από τον Αντ. Σαμαρά, κυρίως επειδή ο τελευταίος είχε ταυτίσει την πορεία της Ν.Δ. με τον Ευ. Βενιζέλο.

Η «δεξαμενή» του ΠΑΣΟΚ

Στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη έχει διαβιβαστεί λίστα με ονόματα πρώην υπουργών και υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια από πόστα ευθύνης.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και των πρώην υπουργών Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος εσχάτως έχει ενεργοποιηθεί πολιτικά με τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, Νίκου Χριστοδουλάκη, Δημήτρη Ρέππα, Πέτρου Ευθυμίου, Βάσως Παπανδρέου, Νίκου Σηφουνάκη, Μιχάλη Καρχιμάκη, Παντελή Οικονόμου, Ροδούλας Ζήση, Μιλένας Αποστολάκη και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και πολλών πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Μόσχου Γικόνογλου και αρκετών άλλων.

Βεβαίως, ορισμένοι εκ των προαναφερθέντων ναι μεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ηγηθεί της μεγάλης προοδευτικής παράταξης (από τη στιγμή που το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ έχει εκμηδενιστεί από τον εκλογικό χάρτη της χώρας), ωστόσο δεν θα επιθυμούσαν να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ως «ικέτες σώγαμπροι» ή «υποταγμένες νύφες».

Αντίθετα, θα προτιμούσαν ο πρωθυπουργός να απευθύνει προσκλητήριο για συνεργασία σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Εντός και εκτός Βουλής. Η περίφημη «τρόικα» του Μεγάρου Μαξίμου που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο έχει και τους αντίστοιχους «διαμεσολαβητές» για την προώθησή του. Ο Γιάννης Δραγασάκης συνεννοείται με την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και νυν διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης συζητά με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Κοτσακά, ενώ ο Νίκος Παππάς είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με δύο πρώην γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Μιχάλη Καρχιμάκη.