Συνέντευξη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και την Κέλλυ Κοντογεώργη έδωσε ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου,  Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας για τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, τη συμφωνία, την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών. Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε τις εκλογές ως μία δημοκρατική διαδικασία που δεν είναι καταστροφή αν και ο ίδιος τάσσεται εναντίον της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σε ερώτηση δε για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αρκέστηκε να σχολιάσει το εξής: "Δεν θέλω να απαντήσω στον κ. Λαφαζάνη. Έχει πάρει έναν δρόμο τον οποίο επέλεξε μόνος του, ας τον τραβήξει."

Συμφωνία

"Από ότι λένε οι υπουργοί οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος και είμαστε αρκετά κοντά, εκτός απροόπτου. Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει επ’ ακριβώς, φαίνεται ότι πηγαίνουμε καλά από εκεί και πέρα μερικές μέρες έχουν μείνει θα το δούμε. Υπάρχει αισιοδοξία και στους δύο υπουργούς οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες" ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ερωτηθείς αν ενδέχεται μετά το κλείσιμο της συμφωνίας να προκηρυχθούν εκλογές απάντησε "Αυτό που λέμε είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία, επιδιώκουμε να είναι μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και όχι τόσο βαριά όσο φάνηκε ότι θα είναι στην αρχή και φαίνεται να το πετυχαίνουμε αυτό. Φαίνεται ότι θα υπάρξει μια σχετική προσπάθεια να μπορέσουμε πραγματικά να υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα είναι διαχειρίσιμη".

Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να μην είναι τόσο βαριά τα μέτρα πηγαίνοντας προς τη συμφωνία ή αφού κλείσει η συμφωνία θα συνεχιστεί απάντησε

"Εγώ νομίζω ότι και πηγαίνοντας προς την συμφωνία και στην συνέχεια θα γίνεται αυτή η προσπάθεια όσο το δυνατόν να μπορούμε να ανταποκριθούμε. Και ταυτόχρονα το κυριότερο από όλα που κατά τη γνώμη μου θα απαλύνει όλα αυτά τα μέτρα είναι αυτή η προσπάθεια που εμείς καταβάλουμε και θα καταβάλουμε πολύ πιο εντατικά από τη στιγμή που θα κλειστεί η συμφωνία είναι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρα σε τομείς οι οποίοι είναι ευνοϊκοί για τη χώρα μας ούτως ώστε να μπορέσει πραγματικά να λύνεται ένα -ένα πρόβλημα και χωριστά."

"Πρώτα –πρώτα να φτάσουμε σε νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα από επενδυτικά προγράμματα και του δημοσίου και ιδιωτικά ούτως ώστε να επανεκκινηθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομία. Χωρίς αυτό ό,τι μέτρα και να παρθούν δεν υπάρχει περίπτωση να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό γινόταν επί πέντε χρόνια επί κυβερνήσεων ΝΔ –ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο δεν έλυναν το πρόβλημα το επιδείνωναν περισσότερο. Και βρεθήκαμε εμείς κυβέρνηση με τρομακτικά προβλήματα που προέρχονται από την προηγούμενη πενταετία. Και αυτό γιατί αντί να επανεκκινηθεί η οικονομία, αντί να υπάρχει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέναμε και κλαίγαμε το κακό το ριζικό μας. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο εμείς τουλάχιστον θα το ανατρέψουμε.

"Έχει μεγάλη σημασία να υπογραφεί μια συμφωνία η οποία θα είναι όσο το δυνατόν ηπιότερη για να μπορέσει πραγματικά και να ανασάνει ο κόσμος και να ανασάνει η οικονομία και να επανεκκινηθεί. Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα, ένα στοίχημα το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης το έχει βάλει και θέλει να το κερδίσει και μακάρι μέχρι τις 20 του μήνα να μπορέσουμε να υπογράψουμε τη συμφωνία. Αυτό είναι το βασικό όλα τα άλλα είναι παράπλευρα. Εγώ λέω ότι όλα θα είναι αλλιώς μετά τις 20 του μήνα εάν υπογραφεί η συμφωνία διότι τότε θα καλέσουμε τον κόσμο να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό που λέμε στην επανεκκίνηση, στο να ξαναπάρει ζωή η ελληνική κοινωνία".

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι μπορεί να γίνουν εκλογές και πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χαρακτηριστικά

"Πρώτα από όλα εγώ δεν είμαι από αυτούς οι οποίοι λένε ότι πρέπει να πάμε οπωσδήποτε σε εκλογές. Οι εκλογές μπορεί να προκληθούν εξ αντικειμένου δηλαδή κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει να γίνουν εκλογές μπορεί όμως εξ αντικειμένου να χρειαστεί ή να επιβληθούν όταν δεν υπάρχει η πλειοψηφία στην κυβέρνηση για να μπορεί να κυβερνήσει. Ελπίζω και πιστεύω και θα ήθελα να αποκατασταθεί αυτή η αναγκαία ισορροπία, αν δεν αποκατασταθεί δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεύτερον θεωρώ ότι οι εκλογές δεν είναι καταστροφή. Αυτό που ακούγεται είναι μια προπαγάνδα. Είναι μια δημοκρατική λειτουργία που ο λαός καλείται να πει τη γνώμη του, ο λαός καλείται να επιλέξει το πρόγραμμα για το οποίο θα κυβερνηθεί".

Κόστος εκλογών

"Για εικοσιπέντε μέρες μια προεκλογική περίοδος τι θα πει είναι μεγάλο οικονομικό κόστος; Μέσα σε εικοσιπέντε μέρες θα γίνουν, θα είναι με ενιαία λίστα, δεν χρειάζεται να βγαίνουν να κάνουν προπαγάνδα οι υποψήφιοι για ποιο λόγο θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος; Είναι κακό να ενοχοποιούμε τη λαϊκή κυριαρχία"

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός αν επιλέξει τις εκλογές θα είναι αν αναγκαστεί από το εσωτερικό του κόμματος.

"Και τι να κάνουμε; Όταν υπάρχει αδιέξοδο, όταν υπάρχει νέα συνθήκη… Υπάρχει η συνθήκη της 25ης Ιανουαρίου; Δεν υπάρχει, εμείς στις 25 Γενάρη ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι θα ανατρέψουμε την συγκεκριμένη κατάσταση δυστυχώς ήταν τόσο ασφυκτική η πίεση, τόσο σφικτός ο εναγκαλισμός που δεν μπορέσαμε πραγματικά να ανταποκριθούμε σε αυτό που λέγαμε. Έχουν αλλάξει οι όροι και οι συνθήκες, δεν πρέπει ο λαός να τοποθετηθεί και να μας πει ότι «κοιτάξτε δεν ανταποκριθήκατε σωστά στις συγκεκριμένες συνθήκες και δεν σας ψηφίζουμε. Ή θεωρούμε ότι εσείς μπορείτε να συνεχίσετε αυτή την ιστορία γιατί σας εμπιστευόμαστε» . Κάπως πρέπει να γίνει και όταν υπάρχει χαμένη και η πλειοψηφία στην κυβέρνηση δεν καταλαβαίνω ποια άλλη λύση υπάρχει" σχολίασε.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζουν οι κινήσεις της Αριστερής πλατφόρμας για ενδεχόμενο σχηματισμό κόμματος

"Δεν δηλώνουν αυτό το πράγμα, αυτό που δηλώνουν είναι ότι παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Αριστεροί και ο κόσμος θα κρίνουν την όποια συμπεριφορά είτε την δική μας που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε ή θέλουμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία είτε των συντρόφων οι οποίοι λένε και καλούν τους βουλευτές να μην υπογράψουν αυτή τη συμφωνία. Ένα όμως θα επισημάνω, είχαμε μια Κεντρική Επιτροπή πριν από μια εβδομάδα η οποία με μεγάλη πλειοψηφία είπε ναι στην συμφωνία και μειοψηφία ήταν τα μέλη της ΚΕ που πρόσκεινται στην Αριστερή πλατφόρμα. Ήταν μειοψηφία άρα δεν θα κριθούν από τον λαό και αυτοί;

Αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε "Δεν θέλω να σχολιάσω καθόλου την θεωρώ ένα στέλεχος το οποίο είναι στην Βουλή κανονικά έπρεπε να είναι ανεξάρτητη και να έχει μια συμπεριφορά ούτως ώστε να καλύπτει όλα τα μέλη του κοινοβουλίου, αυτός είναι ο ρόλος της προέδρου της Βουλής και από εκεί και πέρα την καθημερινή της ενασχόληση δεν θα ήθελα να τη σχολιάσω. Δεν θέλω να σχολιάσω αυτά που λέει η κα Κωνσταντοπούλου τη θεωρώ ότι είναι πρόεδρος της Βουλής και είναι μια ελεύθερη φωνή η οποία έπρεπε να εξυπηρετεί όλες τις πτέρυγες της Βουλής."

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της είσπραξης της κοινοτικής ενίσχυσης λόγω της μη ύπαρξης της αρμόδιας υπηρεσίας απάντησε:  Έχουμε κάνει την αίτηση, έχουμε ζητήσει να δοθεί μια προκαταβολή για να μπορούμε να κινηθούμε λίγο και μέσα σε καμιά δεκαριά μέρες πρέπει να φτιαχτεί ο οργανισμός ο οποίος είναι απαραίτητος για να μπορέσει να απορροφάει τα λεφτά και να τα διαθέτει. Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό, θέλει τρεις διαχειριστικές αρχές, οι δύο είναι έτοιμες η τρίτη τώρα διαμορφώνεται. Θέλει κτήριο συγκεκριμένο, θέλει 35 άτομα τα οποία έχουν σχεδόν προσληφθεί, θέλουν μηχανισμό ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να μπορεί να απορροφά και να ξοδεύει σωστά τα χρήματα. Μακάρι να καταφέρναμε μέχρι το τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη να είμαστε έτοιμοι και να πάρουμε αυτά τα κονδύλια.