Τέλος το “ευρωπαϊκό μέτωπο"
<p>Αποστάσεις από τη στρατηγική που ακολούθησε ο προκάτοχός του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, κρατά πλέον ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς του περί συγκρότησης ενός «Ευρωπαϊκού Μετώπου»</p>
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Συγκεκριμένα, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος φιλοδοξούσαν αυτό να είχε δημιουργηθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να αντιπαρετίθετο στον κραταιό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Oπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βάλει στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας το εν λόγω σχέδιο, καθώς, όπως εκτιμά, σε καμία περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να ενισχύσει τη Νέα Δημοκρατία και να τη διατηρήσει ως τον σταθερό πολιτικό πυλώνα της χώρας, που διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της.
«Το “Ευρωπαϊκό Μέτωπο” δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να γίνει πραγματικότητα, δεδομένου ότι, από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η συμμετοχή συνασπισμών κομμάτων στις εκλογές, θα έπρεπε να υπάρξουν κοινά ψηφοδέλτια Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και “Ποταμιού”, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο -έως και αδύνατο- αυτή τη χρονική στιγμή», αναφέρει στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης που έχει γνώση του εν λόγω παρασκηνίου.
Αδύναμα σημεία
Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, εκτός από τα παραπάνω, το συγκεκριμένο σχέδιο έχει και άλλα αδύναμα σημεία, όπως ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα εμφανιζόταν από την αρχή ως ευκαιριακό, αφού θα είχε στόχο την κατάληψη της εξουσίας. «Θα δείχναμε στους πολίτες ότι σκοπός μας είναι να υφαρπάξουμε την ψήφο τους», είναι ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα στη Συγγρού από τους διαφωνούντες με τους σχεδιασμούς Σαμαρά-Βενιζέλου.
Παράλληλα, συνεργάτες του Ευ. Μεϊμαράκη τονίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. «Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα μπορούσε, από τη στιγμή που τώρα καταγράφονται τα πρώτα σημάδια συσπείρωσης του κόμματος, να ζητήσει από στελέχη της Ν.Δ. που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παράταξη να αποχωρήσουν από τα ψηφοδέλτια, για να πάρουν τις θέσεις τους υποψήφιοι του “Ποταμιού” και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν συνομιλητές του.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν, επίσης, ότι, σε περίπτωση που προχωρούσε το σχέδιο του «Ευρωπαϊκού Μετώπου», θα αποτελούσε και ένα είδος δικαίωσης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, που το προωθούσαν. «Ωστόσο, αυτές οι λογικές δεν ωφελούν τη δεδομένη στιγμή». Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσε και η απροθυμία τόσο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, όσο και του προέδρου του «Ποταμιού», Σταύρου Θεοδωράκη, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν πορεία προς τις πρόωρες κάλπες, όποτε αυτές στηθούν, κατά μόνας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ακολουθήσει μια τακτική ενίσχυσης του ευρωπαϊκού προφίλ του κόμματος με την έναρξη από τον Σεπτέμβριο επαφών με αρχηγούς κεντροδεξιών κομμάτων χωρών-μελών της Ε.Ε.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ο Ε.Μεϊμαράκης, από την έναρξη της θητείας του, ακολουθεί μια στρατηγική αυτόνομης πορείας και ισχυροποίησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως μεταφέρουν πηγές από τη Συγγρού, θα στηριχθεί σε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα εστιάζει στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας και των δυσκολιών που θα έρθουν από την υλοποίηση των μέτρων του νέου Μνημονίου. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να οδηγεί τη «γαλάζια» παράταξη προς τον μεσαίο χώρο, γεγονός που θα φέρει σε δύσκολη θέση τους δελφίνους. Και τούτο διότι η κριτική αρκετών από αυτούς στηριζόταν στη δεξιά στροφή της Ν.Δ. επί αρχηγίας του Αντ. Σαμαρά.
Ωστόσο, όσο ξεδιπλώνεται το νέο πολιτικό αφήγημα της Ν.Δ., περί μεσαίου χώρου και επιστροφής στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τόσο η δεξιά πτέρυγα του κόμματος κάνει πιο διακριτό τον δημόσιο λόγο της. Τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης και «δεξιάς πλατφόρμας», ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις τους το τελευταίο διάστημα μιλούν για Δεξιά και όχι για Κεντροδεξιά, υπεραμύνονται των επιλογών της κυβέρνησης Σαμαρά και παίρνουν διακριτικές αποστάσεις από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Κάποιοι τους κατηγορούν για ρητορική που είναι ξένη προς αυτή της Νέας Δημοκρατίας και προς τις παραδόσεις της, αυτή η στάση όμως κρύβει μια στρατηγική. Με τον πρώην πρωθυπουργό να είναι ουσιαστικά πολιτικό παρελθόν, δείχνουν να θέλουν να πάρουν αυτή την «κληρονομιά», που είναι ένα αξιοσέβαστο ποσοστό, και να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα εντός της Ν.Δ.
Ποιοι διαφωνούν με αυτή την πολιτική
Η επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μη συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο στις εκλογές της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» δεν ενθουσίασε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου ότι θεωρεί επιτακτική την ανάγκη της σύμπραξης των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και να αποτραπεί μια νέα εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, που θα τον ενισχύσει έτι περαιτέρω. Στην ίδια λογική κινείται και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι «οι διαφορές που έχουμε με το “Ποτάμι” και το σημερινό ΠΑΣΟΚ σίγουρα γεφυρώνονται προκειμένου να γλυτώσουμε την Ελλάδα από τον διαφαινόμενο όλεθρο στον οποίο μας σέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου». Οι υποστηρικτές του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» στην επιχειρηματολογία τους για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας σύμπραξης εντάσσουν και τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες το «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν ίδιο ποσοστό, 35%.