Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, είχε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε επιφυλακτική και διστακτική για το τέλος του "θρίλερ" της ελληνικής συμφωνίας, λέγοντας στον Πρωθυπουργό ότι "δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας", ενώ του μετέφερε τους προβληματισμούς του Σόιμπλε για την ταχύτητα που έκλεισε η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Παράλληλα, επανέφερε το σενάριο χρηματοδότησης - γέφυρας, δείχνοντας την εντύπωση της εμμονής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον κ. Τσίπρα να την διαβεβαιώνει με τη σειρά του, πως κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί το κείμενο, ειδικά από τη στιγμή που συμφώνησαν και οι Θεσμοί.

Η νέα επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ήρθε ένα 24ωρο μετά με τις αντίστοιχες που πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με Γιουνγκέρ, Ολλάντ και Σουλτζ.

Την Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί Eurogroup, ένα 24ωρο μετά τη ψηφοφορία της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής, με τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με σκοπό να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συμμαχίες ως προκάλυμμα, σε περίπτωση που ο Σόιμπλε επιμείνει στην πρότασή του για συμφωνία – γέφυρα.

Ενημέρωσε Θεοδωράκη ο Τσίπρας

"Κάναμε τη συμφωνία για να προσπεράσουμε το Βερολίνο που ήθελε γέφυρα", ανέφερε στον πρόεδρο του Ποταμιού σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρωθυπουργός. Η συνομιλία κράτησε περίπου μισή ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Σταύρο Θεοδωράκη πως το ενδεχόμενο του δανείου - γέφυρας, σε καμία περίπτωση δεν συνέφερε την Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση του δεύτερου για το αν έχει σχέδια για εκλογές τον Σεπτέμβρη, η απάντησ του Πρωθυπουργού ήταν λακωνική και ότι "Όλα είναι ανοιχτά και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη ψηφοφορία της Πέμπτης".

Οι θέσεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών

"Η Γερμανία θα εξετάσει την τρίτη συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, για να διασφαλίσει ότι θα κρατήσει για χρόνια και όχι για μερικές ημέρες", δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Jens Spahn.

"Eίναι κρίσιμο ότι αυτή θα είναι η βάση για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί να κρατήσει μόνο μερικούς μήνες. Ο στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη και οι ελκυστικές και αξιόπιστες συνθήκες για περισσότερες επενδύσεις", ανέφερε ο κ. Spahn.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη Γερμανία το ΔΝΤ να παραμείνει και να συμφωνήσει με την αξιολόγηση της ΕΚΤ και της Κομισιόν για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους και των μεταρρυθμίσεων.