Ο υπουργός Πολιτισμού μίλώντας στα Παραπολιτικά 90.1  και στη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη τόνισε «υπάρχει μια δυσκινησία (από την πλευρά της Βουλής) αλλά νομίζω ότι στο τέλος θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει και αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει πολιτικά. Γίνεται εντός των προθεσμιών που έχουμε υποχρέωση για να καταβάλουμε τη δόση. Πρέπει να γίνει αυτές τις μέρες γιατί είδαμε ότι υπήρξε μεγάλη δυσφορία και πίεση εκ μέρους της Γερμανίας να μην ολοκληρωθεί τώρα η συμφωνία και να πάμε σε ένα δάνειο –γέφυρα και να συνεχίσουμε διαπραγματεύσεις σε άλλα επίπεδα και νομίζω ότι πολιτικά είναι και μια νίκη και της Κομισιόν και δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη οι οποίες αντιστρατεύονται την γερμανική κυριαρχία -ηγεμονία. Άρα νομίζω ότι το κλείσιμο της συμφωνίας και η ψήφιση αυτού του πακέτου προαπαιτούμενων και της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή διευκολύνει και την ελληνική πλευρά και θα ολοκληρωθεί, θα γίνει». 

Μάλιστα, ο Νίκος Ξυδακης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα μέτρα είπε  «ότι μεγάλο μέρος από τα μέτρα είναι αυτά που περιέχονται στην περασμένη περίοδο, στις μνημονιακές υποχρεώσεις οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν, δεν εκπληρώθηκαν, δεν εφαρμόστηκαν και επανέρχονται. Το καινούργιο στοιχείο είναι  κυρίως η αύξηση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ οι οποίες αλλαγές είναι πράγματι επώδυνες αλλά υπάρχει πάντα η αιρεσιμότητα ότι αν αυξηθεί η εισπρακτική ικανότητα του κράτους και εισπράξει αρκετά χρήματα μπορεί να μεταβάλει αυτούς τους συντελεστές επί τα βελτίω. 

Το δεύτερο είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων. Νομίζω ότι τα κόμματα αντιδρούν διότι αισθάνονται ότι σύρονται σε μια πολιτική κατάσταση, σε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο δεν μπορούν να το ελέγξουν  και από το οποίο να βγουν κερδισμένα. Είναι τα ίδια κόμματα τα οποία το περασμένο διάστημα πίεζαν, ήταν μια πίεση με χαρακτηριστικά υστερίας ή απογνώσεως «φέρτε μια συμφωνία όποια να είναι να την υπογράψουμε». Όταν έρχεται αυτή η συμφωνία την οποία η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει και καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτά τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν, διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να την ψηφίσουν. Στην πραγματικότητα νομίζω ότι είναι μια διαμαρτυρία, μια αντίδραση για το πολιτικό momentum και για το timing που επιβάλλεται στις πολιτικές εξελίξεις. Νομίζω ότι οσμίζονται γρήγορες εκλογές από τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν  έχουν να αντλήσουν οφέλη, μάλλον θα συμπιεστούν και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος των αντιδράσεων διότι δεν έχουν να προτείνουν καμιά διαφορετική πλατφόρμα διαχείρισης της κρίσης. Ούτε διαφορετική ούτε καλύτερη από αυτή την οποία πέτυχε με επώδυνο συμβιβασμό ο Α. Τσίπρας. Νομίζω ότι έχει καταστεί κυρίαρχος ρυθμιστής ο Α. Τσίπρας του πολιτικού παιχνιδιού και αυτό προκαλεί δυσφορία και αντιδράσεις αλλιώς επί της ουσίας δεν έχει κανένας να προτείνει τίποτα διαφορετικό».

Απαντώντας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο υπουργός απάντησς:«Δεν νομίζω ότι ο κ.Τσίπρας έχει αρνηθεί οτιδήποτε από αυτά που περιγράφετε, ούτε την ανάγκη να προσγειωθεί σε μια άλλη πραγματικότητα την οποία την έκανε. Έκανε μια πραγματιστική στροφή, έβαλε το εθνικό καλό πάνω από το καλό του κόμματος του και είναι στα πρόθυρα μιας ρήξης, μιας διάσπασης το κόμμα του. Αυτό τι δείχνει ότι έβαλε το κομματικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και της πατρίδας του; Το εντελώς αντίθετο». 

Τέλος απέρριψε το ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης: «Εφόσον λοιπόν επιτευχθεί η συμφωνία και μπούμε στην σταθεροποίηση αμέσως μετά πρέπει να υπάρχει μια αναλόγως σταθερή και ισχυρή ευέλικτη κυβέρνηση. …Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναδιαταχθεί το σκηνικό, να αναδιαταχθούν οι δυνάμεις και ο καθένας να δει τι κάνει, τι προτείνει και να βγει μια κυβέρνηση πολιτική και ισχυρή». 

 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 - ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ by Parapolitika.Gr on Mixcloud