Αποφασίσθηκε ομόφωνα η ψήφιση της συμφωνίας
<p>Δια βοής πάρθηκε η απόφαση να ψηφισθεί το τρίτο Μνημόνιο με έντονη κριτική στα ζητήματα της φορολογίας και των αγροτών</p>
Μετά από τη δίωρη συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ αποφασίστηκε ομόφωνα από τα εκλεγμένα όργανα να στηρίξουν την όποια συμφωνία, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, έρθει στη βουλή.
Στην συνεδρίαση ασκήθηκε έντονη κριτική κυρίως για τα ζητήματα της φορολογίας και των αγροτών αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση που με δική της αποκλειστική ευθύνη έφερε μία συνολικά κακή συμφωνία.
Ωστόσο η θέση του προέδρου του κόμματος είναι να ψηφιστεί η σύμβαση προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αφετέρου να μην δοθεί η δυνατότητα στον κ. Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει εκλογές χρεώνοντας παράλληλα την ευθύνη στη ΝΔ.
Σαφές μήνυμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έστειλε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέροντας ότι "όποιος βουλευτής διαφοροποιηθεί από την απόφαση που θα λάβουμε για τη στάση μας στην αποψινή ψηφοφορία , αυτοπροσδιορίζεται αντίθετα. Αλλαγή ψήφου σημαίνει αλλαγή στρατηγικής".
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την ομιλία του δεν επιχειρηματολόγησε υπέρ της ψήφισης του Μνημονίου καθώς τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε ούτε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο. Όπως επεσήμαναν συνεργάτες του οι διαφωνούντες βουλευτές επιχειρηματολογούν μόνον υπέρ της αποχής κάτι το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς στη μακρά διαδικασία της σημερινής ΚΟ της ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μεϊμαράκης απαντά στον καθένα βουλευτή ξεχωριστά. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος διαφοροποίηση βουλευτή συνεπάγεται την παραπομπή του στα πειθαρχικά όργανα και τη διαγραφή του.
Το προβληματισμό τους, κυρίως για τα θέματα των αγροτών, εκφράζουν σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια.
Ανοικτά υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία τάχθηκαν τρεις βουλευτές, ο Μάριος Σαλμάς, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεσμευόμενοι πάντως ότι θα συνταχθούν με την πλειοψηφία.
Υπέρ της αποχής τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα της συμφωνίας.
Επίσης τρεις βουλευτές, ο Αλέξανδρος Κοντός, ο Θανάσης Δαβάκης και ο Στέφανος Γκίκας, πρότειναν και τη λύση της ψήφου κατά συνείδησης. Ο Μάκης Βορίδης τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ επί της αρχής και του ΟΧΙ στα προαπαιτούμενα.