Την συστράτευση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς την κατεύθυνση να βρεθεί λύση από την παρούσα Βουλή, μέσω της θεσμικής της ιδιότητας ως Προέδρου της Βουλής, ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μετά την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατά την συνάντησή του με την Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Επειδή ξέρω ότι εσείς θα προσπαθήσετε να διαφυλάξετε τη συνταγματική τάξη, ώστε να εκφραστούν οι βουλευτές με καλύτερο, πιο προσωπικό τόνο, αν και δεν προβλέπεται θεσμικά, ίσως μπορούμε να βρούμε μια λύση σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενη προς τον κ. Μεϊμαράκη εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε. «Δεν υπάρχει προηγούμενο, η πρόεδρος της Βουλής να μην ενημερώνεται θεσμικά για την παραίτηση της κυβέρνησης είτε από την κυβέρνηση, είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

Ανακοίνωση-φωτιά από την Ζωή Κωνσταντοπούλου για Τσιπρα-Παυλόπουλο

Την ίδια ώρα από το γραφείο της Προέδρου της Βουλής εκδόθηκε ανακοίνωση  με την οποία η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βάλει τόσο κατά του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο κατά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. «Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ζωή Κωνταντοπούλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας.

Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.

Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.

Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.

Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.

Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1,  προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:

«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».

Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.

Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα - εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.

Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.

Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Μεϊμαράκης: "Κυβέρνηση εθνικής ενότητας"

Λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο παρέλαβε την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

«Πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δεν θέλει να είναι ο Τσίπρας» πρότεινε ο Β. Μεϊμαράκης, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρέλαβε την εντολή και είπε ότι θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όπως είπε αμέσως μετά από το Προδρικό Μέγαρο θα ζητήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου για να διερευνήσει αν μπορεί να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε μια νέα κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκέφτεται να προτείνει για πρωθυπουργό τον Γιάννη Δραγασάκη.  

«Θα καλέσω την Τσίπρα στο γραφείο μου»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως θα επιχειρήσει να βρει λύση από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές, λέγοντας πως γι’ αυτό το λόγο θα ζητήσει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Επαφές

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ και ο κ.Μεϊμαράκης αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή.  

Η πρώτη διερευνητική εντολή

Η πρώτη διερευνητική εντολή για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής παρείχε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μέσω e-mail.

Το σχετικό e-mail εστάλη στις 00:07, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απαντά άμεσα και να ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα τιμήσει "την από το Σύνταγμα εντολή διακρίβωσης δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής".

Όπως δήλωσε εχθές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις προθέσεις του είναι να λάβει την εντολή και να ξεκινήσει κύκλο επαφών. 

Οι πρώτοι αρχηγοί που προτίθεται να συναντήσει θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά,

Αρχικά, προκλήθηκε μίνι αναστάτωση, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας e-mail μέσω του οποίου του γνωστοποιούσε την ανάθεση της εντολής.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ενόχληση του κ. Μεϊμαράκη, την οποία δεν έκρυβαν εχθές στελέχη της ΝΔ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εχθές το βράδυ αναζήτησε τον κ. Μεϊμαράκη αρχικά μέσω της προσωπικής γραμματέως του και αργότερα μέσω της υπεύθυνης του γραφείου Τύπου του κόμματος Πινελόπης Γαβρα, αλλά και μέσω του γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Όταν ο ΠτΔ δεν κατάφερε να μιλήσει με αυτούς τους τρόπους με τον κ. Μεϊμαράκη τότε απέστειλε σε αυτόν προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα, καθώς θεώρησε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας.

Λίγο μετά οι δύο άνδρες μίλησαν στο τηλέφωνο και η όποια παρεξήγηση ξεπεράστηκε.