Συμβούλιο αρχηγών ζητάει η αντιπολίτευση
<p>-"Συμμαχία" Μεϊμαράκη και Λαφαζάνη για εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου -Τηλεφωνική επικοινωνία του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Σταύρο Θεοδωράκη και ανταλλαγή επιστολών με τη Φώφη Γεννηματά για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών</p>
"Συμμαχία" συγκρότησαν Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, προκειμένου να ανακόψουν τα σχέδια του Προεδρικού Μεγάρου για διεξαγωγή εκλογών την 20η Σεπτέμβρη, όπως και τη πρωθυπουργοποίηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι ζητούν να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και οι εκλογές να διεξαχθούν στις 27 Σεπτεμβρίου.
Στη συνάντηση που είχαν σήμερα, η δεύτερη μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος της ΛΑΕ κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να τηρήσει τους όρους του Συντάγματος και να μην συναινέσει σε "εκλογές - εξπρές", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Οι δύο άντρες τονίζουν ότι η 20η Σεπτέμβρη για τις εκλογές δεν πρέπει να εφαρμοστεί. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να βάλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να το κάνει. Δεν είναι δυνατόν να λάβει μια απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου", ανέφερε καυστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και συνέχισε, "Να κινηθεί με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας και να προασπίσει τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να πάει στις Κάλπες με τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση".
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών εκφράζοντας την αντίθεσή του στις "επίσημες διαρροές" από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Είπε ότι είναι απαραίτη η σύγκλιση όχι μόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή αλλά και για να αποφασίσει για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ανατεθεί η εντολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά ότι "αν κάποιοι δεν θέλουν ας μην έλθουν στην σύσκεψη και ας μείνει κενή η καρέκλα".
Ο κ. Μεϊμαρακης είπε ότι είχε μία εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με τον κ. Λαφαζάνη και διευκρίνισε ότι παρότι τα δύο κόμματα χωρίζει άβυσσος αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε και να αναζητούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλισης. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε "απαράδεκτο ότι ένας αρχηγός κόμματος που είναι και πρωθυπουργός δεν δέχεται να έλθει σε συζήτηση και συνεννόηση αν όχι για τον σχηματισμό κυβέρνησης για το πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό την επόμενη ημέρα των εκλογών".
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ακόμη ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών. "Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση και πρέπει να βρει ανταπόκριση μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου".
Ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον κ. Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας. Παρότι είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και οι δύο έχουν κοινό αντίπαλο τον κ. Τσίπρα. Συμφωνούν όμως στην απομόνωση του πρωθυπουργού ενώ και οι δύο επιθυμούν περισσότερο χρόνο για την προεκλογική περίοδο.
Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητούν Θεοδωράκης και Γεννηματά
Υπέρ της άμεσης σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τάχθηκαν και ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη Φώφη Γεννηματά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπεται στο Σύνταγμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο το απόγευμα της Τρίτης.
Αναφορικά με τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στην ίδια επικοινωνία ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι, λόγων των εκτάκτων συνθηκών, δεν πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές.
Επιστολή Γεννηματά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά για να διατυπώσει το αίτημα να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος της τριήμερης διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στην επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά αναφέρει αναλυτικά:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Με την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών, μετά από την παραίτηση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 41 παρ.4Σ και 37 παρ.2 και 3Σ, υπάρχει συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών.
Το άρθρο 37παρ.3 εδ.γ´ του Συντάγματος ορίζει πως μετά τις διερευνητικές εντολές ¨...ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου...¨.
Είναι προφανές, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία σας έχει ως συνταγματικό στόχο αφενός την από κοινού διαπίστωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και αφετέρου το σχηματισμό εκλογικής-πολιτικής Κυβέρνησης, πριν το σχηματισμό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον/την Πρόεδρο, ενός εκ των τριών ανωτάτων Δικαστηρίων.
Κατά το παρελθόν, άλλωστε, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κ.κ. Παπούλιας και Σαρτζετάκης αξιοποίησαν, με θεσμικά επωφελή τρόπο, αυτήν τους την αρμοδιότητα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του καταλληλότερου δυνατού κλίματος για τη διενέργεια εκλογών ή για το σχηματισμό κυβερνήσεων, αλλά και τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συνταγματικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά στις πάρα πολύ δύσκολες σημερινές περιστάσεις, όπως αυτές συντίθενται, κυρίως, από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και από το ζήτημα των προσφυγικών ροών, επιβάλλεται όλα τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούμε τις θεσμικές και πολιτικές μας υποχρεώσεις απέναντι στο λαό και τη χώρα μας.
Από την πρώτη στιγμή, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, υποστηρίξαμε πως δεν θα ακολουθήσουμε παρελκυστικές τακτικές καθυστέρησης, αλλά και δεν θα παραλείψουμε να σεβαστούμε το Σύνταγμα και τους Έλληνες πολίτες.
Έχουμε την πεποίθηση, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως οι συνταγματικές μας ευθύνες δεν διεκπεραιώνονται με τηλέφωνα και δημόσιες ανακοινώσεις. Υπάρχει ένα όριο στη θεσμική και πολιτική ακαταστασία και το όριο αυτό το θέτει το ίδιο το Σύνταγμα με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις. Δίχως την παραμικρή διάθεση να σας κάνω υποδείξεις, τις οποίες άλλωστε δεν έχετε ανάγκη, θεωρώ ότι έχετε δέσμια αρμοδιότητα να συγκαλέσετε τη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να αναλάβει ο καθένας από εμάς, με τρόπο απολύτως διαφανή και δημόσιο, τις ευθύνες του απέναντι στο χώρα και τους πολίτες.
Με εξαιρετική τιμή
Φώφη Γεννηματά»
Απάντηση Παυλόπουλου
Την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:
Προς την
Πρόεδρο του
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Κυρία Φώφη Γεννηματά
Αθήνα, 25.08.2015
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Έλαβα την από 25.8.2015 επιστολή σας. Και σας παρέχω την, αυτονόητη άλλωστε, διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική.
Με εξαιρετική τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ