Φοβερές πιέσεις ασκούνται από το Μαξίμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να μη συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αύριο και να  αρκεστεί σε  απλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των  κομμάτων στους   οποίους  επίσης  τηλεφωνικά   - κατά τον κύκλο του κ. Τσίπρα  - θα ενημερώσει για τη σύνθεση της υπηρεσιακής  κυβέρνησης!   Πρόκειται για καινοφανείς συμπεριφορές  τόσο από  κυβερνητικής  πλευράς  όσο και από την  πλευρά των  κομμάτων της αντιπολίτευσης που παραδίδουν μαθήματα συνταγματικής συμπεριφοράς στον  καθηγητή  Παυλόπουλο! Οι κ.  Μεϊμαράκης, Λαφαζάνης και Θεοδωράκης  ζήτησαν προφορικώς  απόν τον  ΠτΔ να πράξει τα δέοντα. Η  κ. Γεννηματά  καθ΄ υπόδειξη προφανώς των δικηγόρων της έστειλε επιστολή  στην  οποία ο κ Παυλόπουλος  απάντησε  ότι θα ενεργήσει βάσει του  Συντάγματος το οποίο ορίζει τα εξής στο αρ  37 παρ 2- 3: 

« -  Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

*3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Ο συντακτικός νομοθέτης λοιπόν  είναι σαφέστατος ότι ο ΠτΔ οφείλει να συγκαλέσει  συμβούλιο αρχηγών μόλις του παραδοθεί  η διερευνητική εντολή  και από το τρίτο κόμμα, χωρίς χρονικά να υποχρεώνεται να το κάνει αυθημερόν και χωρίς να υποχρεώνεται  να το κάνει μία μόνο φορά. Όσον δε για τον σχηματισμό υπηρεσιακής  κυβέρνησης  υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου  Βασιλική Θάνου από τη στιγμή  που δεν  έχει οριστεί  ακόμη πρόεδρος του  ΣτΕ, η  συντακτική αναφορά ότι  πρέπει να είναι  «όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής»  μοιραίως δημιουργεί την προϋπόθεση  της συνεννόησης των  κομμάτων.  Όπως  συνέβη και μετά τις εκλογές του  Μαϊου του 2012  όταν  σε μακρά σύσκεψη  υπό τον Κ.  Παπούλια οι αρχηγοί αποφάσισαν τον  ορισμό και τη σύνθεση των μελών της κυβέρνησης του  Παναγιώτη  Πικραμμένου.  Ούτως ή άλλως τα ανοιχτά μέτωπα αυτών των ημερών είναι  πολλά   και πολύ δύσκολα.  Όπως  για παράδειγμα  το μεταναστατευτικό , τα δημοσιονομικά , το πρόβλημα με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων κτλ.

Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ