Χθες το απόγευμα ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, η Βασιλική Θάνου η οποία στην συνέχεια παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από τον απελθόντα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ορκιστεί και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, υπό την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου. 

Η ακριβής σύνθεση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το πρωί και η ορκωμοσία να γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο στη 1.00 το μεσημέρι.

Η διαδικασία του ορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης άρχισε χθες αμέσως μετά την παράδωση της διερευνητικής εντολής από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Παρά τις αντιρρήσεις του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του κ. Λαφαζάνη αλλά και της κ. Φώφης Γεννηματά που ζητούσαν σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλούμενος το Σύνταγμα έκανε απλώς γύρο τηλεφωνικών συνεννοήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αφού διαπίστωσε ότι η άρνηση των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Μιχαλολιάκου την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προχώρησε σε ορισμό υπηρεσιακής πρωθυπουργού της κας Θάνου ως μίας εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας η οποία τυπικά θα ορίσει την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Πάντως τα πρώτα ονόματα των υπηρεσιακών υπουργών είχαν αρχίσει και έβγαιναν από κύκλους του Προεδρικού Μεγάρου μαζί με το όνομα της κ. Θάνου, που σημαίνει ότι οι συνεννοήσεις είχαν αρχίσει. Εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, βάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με αφορμή την διαδικασία για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. 

Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στην αντιπολίτευση κάποιες εκ των επιλογών των νέων υπουργών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες με την ανακοίνωση των ονομάτων αναμένεται κίνηση αντίδρασης από τα κόμματα αφού δεν ζητήθηκε καν η άποψη τους για τα πρόσωπα που θα οδηγήσουν τη χώρα σε κάλπες στις 20 Οκτωβρίου.

Μάλιστα κάποιοι χρεώνουν συγκεκριμένες επιλογές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όπως αυτές του Αντώνη Μακρυδημήτρη και του Ροδόλφου Μορώνη που φαίνεται πως κλείδωσαν για υπουργοποίηση.

" Μετά την μη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών, τώρα έχουμε και την υπουργοποίηση προσώπων που δεν έχει καν ζητηθεί η άποψη μας " έλεγε στέλεχος της αντιπολίτευσης στα parapolitika.gr.

Πλέον απομένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση των κομμάτων μετά και την ανακοίνωση των ονομάτων αφού φαίνεται πως η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει και επίσημα με σκληρό ροκ.

Το χρονικό των χθεσινών εξελίξεων

Στις 8 το βράδυ της Πέμπτης όπως ήταν προγραμματισμένο η Βασιλική Θάνου πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός ενώ αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

Λίγο προτού αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Βασιλική Θάνου αμέσως μετά την ορκωμοσία της μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παραλαβής-παράδοσης.

Το χρονικό

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραδώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο την διερευνητική εντολή που έλαβε την Δευτέρα, από την οποία δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε αμέσως τα τηλέφωνα στους πολιτικούς αρχηγούς τα οποία ολοκληρώθηκαν το απόγευμα χωρίς να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας 

«Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατά το Σύνταγμα διερευνητικών εντολών -η πρώτη παρασχέθηκε στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, αμέσως μετά την παραίτησή του και επιστράφηκε επίσης αμέσως, και με δημόσια δήλωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεύτερη παρασχέθηκε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και αξιοποιήθηκε πλήρως και η τρίτη στον Πρόεδρο της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και επίσης αξιοποιήθηκε πλήρως- οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, στην διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών .».

Προς τούτο, από τις 14:45 της Πέμπτης 27ης Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικώς τηλεφωνική επικοινωνία -όπως άλλωστε ισχύει κατά την κοινοβουλευτική μας πρακτική προκειμένου περί σύγκλησης σύσκεψης των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με όλους τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, κατά την κοινοβουλευτική τους δύναμη, στους οποίους πρότεινε την εντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον τούτο δεν καταστεί δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης από όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής για την διενέργεια εκλογών.

Κατά τις ως άνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του (20.8.2015), η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σ' αυτήν. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη. Ο Πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη. Ο Γενικός Γραμματέας του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη. Ο Γενικός Γραμματέας του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτης Καμμένος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» κα Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.

Κατ' ακολουθία της υπό τις ανωτέρω συνθήκες άρνησης του Πρωθυπουργού και Προέδρου του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, του Γενικού Γραμματέα του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» κ. Νικολάου Μιχαλολιάκου, του Γενικού Γραμματέα του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και του Προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτη Καμμένου να δεχθούν την σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν στην σύσκεψη αυτή, η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως.

Κατά τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να προχωρήσει αμέσως στην διαδικασία εφαρμογής των λοιπών διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «.και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Με δεδομένο το γεγονός ότι, μετά την λήξη της θητείας των Προέδρων των ως άνω τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, μόνον η θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα, υποχρεούται ν' αναθέσει την εντολή, για τον σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου. Τούτο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της οποίας η ορκωμοσία ως Πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00. Ενώ η ορκωμοσία της υπ' αυτήν Κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015, σε ώρα που θα καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας Πρωθυπουργού»

Το βιογραφικό της πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου

 Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της, Αθανάσιου Κουτρουμάνου, λόγω συνταξιοδότησης. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως προέδρου του Αρείου Πάγου η κ. Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
 Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
 Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
 Εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων. Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (αστικό δίκαιο).