Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ
<p>Ειδικό κέντρο διαχωρισμού προσφύγων στον Πειραιά και 450 εκατομύρια ευρω οικονομική βοήθεια</p>
Στη Κω βρίσκονται από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να ενημερωθούν για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκληθεί στα νησιά από την μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών.
Παρουσία των δύο επιτρόπων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Τα άμεσα μέτρα που ανακοίνωσε ο Επίτροπος
Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την διάρκεια συνέντευξεις Τύπου, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ειδικό κέντρο στον Πειραιά όπου θα γίνεται άμεσα ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν χώροι υποδοχής στα μεγάλα νησιά.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση που δικαιούται η Ελλάδα για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ορισμός της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής «για να αρχίσει άμεσα, την ίδια μέρα, η εκταμίευση των ποσών που είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ».
«Αυτό», πρόσθεσε, «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει μια πρώτη δόση άμεσα της τάξης των 33 εκατ. ευρώ».
Αβραμόπουλος: Μπράβο στους Έλληνες για τον ανθρωπισμό τους
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη την κοινωνία της Κω και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες, για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου».
«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το βάρος του οποίου έχει πέσει κυρίως στα νησιά και καλούνται να αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα οι νησιωτικές κοινωνίες.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την ΕΕ 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά.
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της στην Κω και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική κοινωνία της Κω και για τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τιμώντας με την στάση τους τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό.
«Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και μέρα ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Ο χρόνος ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής δράσης είναι χθες και ο τόπος είναι η Κως. Ενώνουμε χέρια, δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του.
«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται προ των ευθυνών του. Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Να ξεκινήσει άμεσα προεργασια για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες μέχρι τέλος μήνα» έχει επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.
Επεισόδια στη Μυτιλήνη
Σε ανοιχτή παραλία του νησιού μεταφέρθηκαν10.000 μετανάστες που έχουν κατακλείσει το λιμάνι της Μυτιλήνης, ως ύστατη προσπάθεια προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος του λιμανιού, αλλά και να γίνει επίσημα η καταγραφή των προσφύγων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από πολλά επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταξύ των μεταναστών, με αποκορύφωμα το σημερινό περιστατικό που συνέβη το πρωί όταν χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες φωνάζοντας «Αθήνα! Αθήνα»! επιχείρησαν να ανέβουν στο πλοίο blue star 1. Οι τοπικές αρχές κατάφεραν την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν την κατάληψη, κάνοντας μάλιστα χρήση κροτίδων κρότου λάμψης, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του καπετάνιου που ανέβασε τους καταπέλτες του πλοίου.
Μεταφορά στην πλαζ «Τσαμάκια»
Ως ύστατη λύση από το Λιμενικό και τις τοπικές αρχές επιλέχθηκε η μεταφορά των μεταναστών, που σε αριθμό ξεπερνούν τις 10.000 σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ "Τσαμάκια", στην Μυτιλήνη.
Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγούν στον ανοιχτό χώρο της "Φυκιότρυπας", που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι.
Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.
Ωστόσο στην περιοχή της "Φυκιότρυπας" δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.