Σαφείς δεσμεύσεις για το τι θα πράξουν, σχετικά με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, έδωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που συμμετείχαν στο «debate» που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Στο «debate», είχαν κληθεί όλα τα κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες της προηγούμενης Βουλής, πλην της Χ.Α. ενώ δεν παρέστη εκπρόσωπος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.Κοινή δέσμευση όλων ήταν τόσο η αναγκαιότητα ισχυροποίησης των δήμων με νέες αρμοδιότητες συνοδευόμενες από τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό αλλά και η ενισχυμένη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ και όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι στόχος τους κόμματος του, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του διοικητικού και πολιτικού συστήματος της χώρας. Οι άλλοι δυο είναι το κεντρικό κράτος και οι περιφέρειες. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τον «Καλλικράτη» και θα τον αντικαταστήσει μ’ ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες ,το οποίο θα καταστάσεις τους ΟΤΑ οικονομικά αυτοτελείς, θα προάγει την ενδοδημοτική συνεργασία, θα τους καθιστά επιχειρησιακά ικανούς κ.α. Επίσης, ότι θα θεσπίσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα επιστραφούν οι παρακρατηθέντες πόροι, δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι αλλά υπάρχοντες θα μεταφερθούν στους ΟΤΑ, όπως ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους των δήμων, κοινωνικές προτεραιότητες και αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βασική πηγή εσόδων των δήμων πρέπει να παραμείνουν οι ΚΑΠ. Επίσης, ότι από το ΕΣΠΑ θα δοθεί το βάρος σε μικρά και κλίμακας έργα στα οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν δήμοι και περιφέρειες. Ακόμη, θα ιδρύσει Αναπτυξιακή Τράπεζα με τη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και με ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, θα αυξήσει τα κονδύλια για δράσεις κοινωνικής πολιτικής , θα περάσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό των Δήμων στην ευθύνη τους κ.α.

Η Σταυρούλα Συράκου από τη Λαϊκή Ενότητα, ανάφερε την αποκατάσταση της χρηματοδοτικΑπό τη Ν.Δ., ο Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε ότι αν το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση θα προβεί σε ανακατανομή και παραχώρηση αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση, συνοδευόμενες με πόρους και εξοπλισμό, στην "ηλεκτρονικοποίηση όλων των λειτουργιών με κατάρτιση Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Χρηματοδότηση αυτών είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το «πακέτο Γιούνκερ». Επίσης, σε βελτίωση και όχι κατάργηση του «Καλικράτη». Για τα οικονομικά των ΟΤΑ ανέφερε την θέσπιση αυτοματοποιημένου προγράμματος παρακρατηθέντων συνδεδεμένο με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας της χώρας, τη δέσμευση για τους ΟΤΑ του 10% του «πακέτου Γιούνκερ», μεταφορά του φόρου για την ακίνητη περιουσία στους δήμους, πρόγραμμα υποστήριξης των δήμων μέσω της «Τεχνικής Βοήθειας» του ΕΣΠΑ. Για το χωροταξικό ενεργοποίηση του νόμου που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνηση Σαμαρά, την στήριξη των κοινωνικών δομών κ.α.ής σταθερότητας των ΟΤΑ, απόδοση συνολικά των ΚΑΠ, τη θέσπιση ενός μοντέλου «αυτοκυβέρνησης» που θα ενισχύει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και οι δήμοι να μη μετατραπούν σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, στον οποίο η Αυτοδιοίκηση θα έχει βαρύνοντα ρόλο και λόγο, όπως επίσης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Από το Ποτάμι, ο Κυριάκος Χαρακίδης, τόνισε ότι θέση του κόμματός του είναι επιτελικό κράτος με ισχυρή αυτοδιοίκηση. Τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του αυτοδιοικητικού εκλογικού συστήματος με λίστες διαφορετικές για δημάρχους-περιφερειάρχες και συμβούλων. Ο «Καλλικράτης» είπε να είναι η βάση για τη ριζική μεταρρύθμιση της Τ.Α. με ενίσχυσή της , σε πόρους και προσωπικό. Επίσης, το ΤΠΔ να γίνει τράπεζα ΟΤΑ, να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες άμεσα στους μικρούς δήμους και με δόσεις στους μεγαλύτερους, να μην επιβληθεί κανένας νέος φόρος, αλλά να μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση ο φόρος επί των ακινήτων και να διατηρηθεί το ποσοστό που λαμβάνουν οι δήμοι επί του ΦΠΑ, να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ το οποίο θα διαχειρίζονται οι ίδιοι, ριζική αλλαγή του νόμου για τις απαλλοτριώσεις, κ.α.

Ο Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ, τάχθηκε ενάντια στον «Καλλικράτη», υπέρ της διεκδίκησης αύξησης των προϋπολογισμών των δήμων και από το ΕΣΠΑ προγραμμάτων για υποδομές και κρίσιμους τομείς, όπως παιδικοί σταθμοί, πυροπροστασία, αντισεισμική θωράκιση, ενίσχυσης των ΟΤΑ με προσωπικό, απαλλαγή των κοινωνικών δομών από φόρους (όπως ΦΠΑ για ρεύμα και πετρέλαιο στους παιδικούς σταθμούς κ.α.)

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, το κόμμα του θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα για αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά το υπουργείο Πρόνοιας να μετατραπεί σε επιτελική υπηρεσία και οι δομές του να περάσουν στους δήμους. Ακόμα, ότι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ είναι η θέσπιση ρήτρας αποκέντρωσης παντού, αξιολόγηση δομών και κινητικότητα, χωρίς απολύσεις, παραχώρηση και είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, το 30 - 40% των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ να πηγαίνει στον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, να έχουν δικαίωμα βέτο στις προτεραιότητες οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, τα έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι 5 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες και όλα τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας στους δήμους. Τέλος, υπεραμύνθηκε του «Καλλικράτη» λέγοντας ότι, αν δεν υπήρχε, η αυτοδιοίκηση με την κρίση θα είχε καταρρεύσει.